設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: siudd

[AV擴音機] Onkyo 607 或同級

進階玩家

其實玩 av 係一個過程, 起初個個一定係"玩機"... 玩機即你享受依家去 search product, 去比較 feature, 比較邊個好...買左未開箱都好開心... 買返黎一年通常又會幻想其他高 model 比自己用既好好多.. then 又 sear ...
billy997 發表於 17/8/2009 10:51 PM

絕對認同你既講法.男人玩具好多時都係玩search product, 去比較 feature仲有就係同人討論都係一大樂趣之一.(睇下幾多76人就人知啦)

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

絕對認同你既講法.男人玩具好多時都係玩search product, 去比較 feature仲有就係同人討論都係一大樂趣之一.(睇下幾多76人就人知啦)
janleung9035 發表於 2009-8-18 01:08

呢個係男人玩物通病,不甘現狀,總之買件野返黎,可以加呢樣加個樣,男人就鍾意,你睇下仔玩D四驅車咁成功就知,可加配件甚多,自小已經倍養出呢種通病!

專業玩家

要睇下你睇戲定聽歌多

我依家用denon 1604, 上星期入左onkyo sr707 ,可以話denon 1604 力水好過sr707 好多,sr707 睇戲聲好柔,無乜爆炸力,不過我聽歌同睇concert 多,所以揀左onkyo! 因為denon 聲底較低沉,無乜 ...
ronan 發表於 2009-8-17 20:05

我自己就應該聽歌多少少既。聽師兄咁講,可能Onkyo適合啲,等我到時現場再聽吓先。

專業玩家

其實玩 av 係一個過程, 起初個個一定係"玩機"... 玩機即你享受依家去 search product, 去比較 feature, 比較邊個好...買左未開箱都好開心... 買返黎一年通常又會幻想其他高 model 比自己用既好好多.. then 又 search .. 又換.. 我自己以前都成日換機, 換換下發覺自己真係玩機唔係玩音響, 個心成日去聽下邊段個人聲又點, surround 又清楚否 等等... 成日去追求新格式, 新音效... (二手有冇人買其實好重要.. 我覺得...)
billy997 發表於 2009-8-17 22:51

哈哈...好認同!我買野往往係比較晒啲spec.一大輪,之後重要攪一大餐,先至可以決定買乜個啲。
btw, 回你依家既問題.. 我會 recommend take out pioneer at this price range, 唔好問我點解, 好多原因..但有得試當然試埋先.. 1910/ 607 .. 真係冇所謂, 個人喜歡 607 多少少, denon 低階 model o的聲真係要當事人聽過先, 我聽過好怕佢o個種硬度.. 我好唔喜歡.. try yourself... may be you feel very excited!billy997 發表於 2009-8-17 22:51

似乎都係 denon / onkyo 大路啲,都小弟既心水。多謝billy兄意見。

專業玩家

呢個係男人玩物通病,不甘現狀,總之買件野返黎,可以加呢樣加個樣,男人就鍾意,你睇下仔玩D四驅車咁成功就知,可加配件甚多,自小已經倍養出呢種通病! ...
maner394 發表於 2009-8-18 01:18

冇錯!音響,電腦,相機,全部都係咁!

專業玩家

janleung9035 發表於 2009-8-18 01:08

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

聽歌多少少既... 真係希望你可以去聽下SR6003先... 我用緊覺得唔錯

專業玩家

聽歌多少少既... 真係希望你可以去聽下SR6003先... 我用緊覺得唔錯
邪同學Derek 發表於 2009-8-18 08:14

冇睇過呢部添,唔知大既咩價位呢?

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

太約 $4900, 據說係年頭賣得好平, 有人話 $4200 買到, 依家加返晒價.

高級玩家

我自己就用緊SR8002.以前既marantz就係聽歌比較好,不過聽講現在都係同denon 同一間廠.8002 又有環牛.
現在既 marantz 平均好多又保留了以前既聽歌音色,睇戲又爆得.
不過我想問下8002 算唔算上一代既機?