設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: siudd

[AV擴音機] Onkyo 607 或同級

專業玩家

其實, 我都知你唔鍾意我呢個答案... "你自己聽過比較過去買"... 呢度我相信冇咩人真係 AB 比較過佢地, 最多都係比一個大約各品牌既特性 (eg. onkyo more balance, denon movie, pioneer good sound stage), 講真聽都聽都麻木, 你自己去聽一次同一個model 都可能有唔同結果, 何況冇咩人真係去聽過各款你所講既 models...

唯一可以講係, 佢地都算係入門, 我相信大家音效真係唔大分別..你買左任何一部基本都會開心.. 不過個人覺得 607 / 1910 比較大路, 就算將來二手出手都較易.. 另外如果冇地方可以試, 咁你不如從 interface, GUI, 功能, 外型著手比較下...
billy997 發表於 2009-8-17 15:47

billy兄,千其唔好咁講,覆小弟個post已經比緊意見我呢啲新手。其實我就係連您所講既「品牌特性」都唔識,先之想事前做多小小功課,去到現場冇咁易比"old point"咁解。問吓各師兄意見都係想縮窄啲範圍,免得到時四五部機試完叫我雙木耳去揀一部,都唔知點攪 ...哈哈。

唔...二手價...真係冇考慮過呢樣嘢,不過都比較次要啲,

專業玩家

Billy 兄 , 冇得頂 , 呢 D 先係真真正正既意見 !
3 部機是但揀部返去慢慢搞啦 , 比心機 去聽 去睇 去調教 去擺位 去匹配 ,
是但一部都可以玩到最佳效果 , 而家求其整部以後再講 , 玩音響本來就係敗家架啦 ! ...
KUNGKUNG 發表於 2009-8-17 15:59

哈哈!言之有理!之不過我個家冇咁多比我敗...

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

siudd 小兄弟唔係好老實噃 ! 買 amp 前都做左幾個禮拜功課 ,
己經係好有  " 心  "   想踏上 " 影/音不歸路 " !!!!

專業玩家

siudd 小兄弟唔係好老實噃 ! 買 amp 前都做左幾個禮拜功課 ,
己經係好有  " 心  "   想踏上 " 影/音不歸路 " !!!!
KUNGKUNG 發表於 2009-8-17 16:57

哈哈.KUNG兄言重啦!只不過係睇得76多,毒發攻心囉...

有時睇啲師兄DIY,真係好想有機會自己玩吓,感受吓自己比自己既成功感,哈哈!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

要睇下你睇戲定聽歌多

我依家用denon 1604, 上星期入左onkyo sr707 ,可以話denon 1604 力水好過sr707 好多,sr707 睇戲聲好柔,無乜爆炸力,不過我聽歌同睇concert 多,所以揀左onkyo! 因為denon 聲底較低沉,無乜高音

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

我自己覺得onkyo 睇 movie, 人 sound 出d

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

billy兄,千其唔好咁講,覆小弟個post已經比緊意見我呢啲新手。其實我就係連您所講既「品牌特性」都唔識,先之想事前做多小小功課,去到現場冇咁易比"old point"咁解。問吓各師兄意見都係想縮窄啲範圍,免得到時四 ...
siudd 發表於 2009-8-17 16:25

其實玩 av 係一個過程, 起初個個一定係"玩機"... 玩機即你享受依家去 search product, 去比較 feature, 比較邊個好...買左未開箱都好開心... 買返黎一年通常又會幻想其他高 model 比自己用既好好多.. then 又 search .. 又換.. 我自己以前都成日換機, 換換下發覺自己真係玩機唔係玩音響, 個心成日去聽下邊段個人聲又點, surround 又清楚否 等等... 成日去追求新格式, 新音效... (二手有冇人買其實好重要.. 我覺得...)
依家換左間屋.. 自己先發覺換好多野, uprade 呢度o個度, 其實因地方所限..呢 d 野都發揮唔到佢 2 成... 依家我正想換 onkyo 876, 只係因為 2 HDMI Out.. 其實我心諗 平平地 marantz 6003 咪又係咁用... 講真用 onkyo 876 真係去享受一套 (唔係玩邊段邊段底音), 同 marantz 6003 差幾遠呢?? 講到尾都係商人係 marketing 做出黎既心魔... 要你覺得唔換套戲都會唔好睇 ....  haha.. 不過男人敗家既又何止一樣.. 開心就得...

btw, 回你依家既問題.. 我會 recommend take out pioneer at this price range, 唔好問我點解, 好多原因..但有得試當然試埋先.. 1910/ 607 .. 真係冇所謂, 個人喜歡 607 多少少, denon 低階 model o的聲真係要當事人聽過先, 我聽過好怕佢o個種硬度.. 我好唔喜歡.. try yourself... may be you feel very excited!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

17# micma

denon 人聲較為低沉,我諗要配kef, mission 呢d 較為高音的喇叭先好

而pionner bdp 聲底亦都較粗和硬,人聲對白又係聽唔清,聽講話係power cord 反相問題?

以入門級計,pionner 配denon 唔係咁好

反而幾鐘意philips 的bdp ,分析力好,聲音亦都好柔,價錢亦都平

之前起旺角fortress 聽過pioneer 120 bdp+sr706+dali 座地喇叭,感覺好一般

之後去尖沙咀fortress 試sr707+philips 7200 bdp+dali 座地喇叭,感覺完全唔同哂

聽歌時人聲好似起喇叭中浮出黎,分析力又好,個sales 亦都推介我買philips bdp, 仲話2k~3k 內的bdp, dac 聽歌一定係av amp 好,如果去到$5k~6k 就bdp 好

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

607"我用緊{:1_337:}ok!
skhgc 發表於 2009-8-17 13:41

師兄你成日用呢個 icon{:1_337:}係小人

http://www.post76.com/discuss/vi ... hlight=%2B245141525

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄你成日用呢個 icon{:1_337:}係小人

http://www.post76.com/discuss/vi ... hlight=%2B245141525
maner394 發表於 2009-8-17 23:56