設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: guppyguppyguppy

[DAP播放器] Calyx M Portable Music Player

銀級玩家

thisismyname 發表於 2014-3-6 19:36
muffy兄, 你說的一切是甚麼意思呢?
這包括所有player, dac, amp, cdt, 線材, 耳機, 喇叭, 聲音, 系統, 產 ...

Name 兄 "一切" 其實個人見解沒有什麼問題,你是否Hugo用家or試過呢?呢個價位和間廠已經係值呢個價(當然要自己負擔得起)
你話燒友會誤解點會呢?睇完就即時狗衝買入?我相信每一位燒友都會自己試清楚啱自己口味先會買入的,唔通人地報紙叫你買隻Call輪你又不分析咁就衝去買?(haha離左題)
其實大家吹水沒有話誇大要謹慎呢d野,開得Post只是大家開心咁Share

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2014-3-7 09:35
師兄我唔洗回你太多...
你要咁玩針對性隨便你, 反正網上係一個言論自由既地方
你既無知同埋無聊, 我只會 ...

muffy兄放鬆一點嘛,不用太敏感的。
明白到muffy兄入手了hugo感到相當喜歡,入手新玩具既興奮大家都試過既 ,thisismyname兄和muffy兄應該和你不熟悉,唔知道師兄大情大性會將當下既感受直接講,之後冷靜番muffy兄睇番可能都會會心微笑架。

論壇有唔同意見到想法,同一句說話,唔同人睇會有唔同理解,有人覺得誇同假,有人覺得無野,有人覺得好正,但,我地唔會話反面既聲音就唔得,正面支持先得既。今次thisismyname兄講得好禮貌同客氣,只係表達佢既諗法同覺得唔合理既地方,你可以唔同意,或者大方回應佢「你可能覺得我興奮左,但HUGO真係好正」之類。反而可惜既係,佢既禮貌換來一些會員既粗口回應(已經ban左),呢點就唔能夠鼓勵啦。

出post有人支持有人反對正常不過,和諧唔係一言堂,亦唔係只有支持發言者先係正常,例如大家都成日係講緊產品A既時候又講產品B去「騎劫」幾句(例如whitefang兄既帖講V1都有人會講下邊部player正),唔好過份off topic(例如成頁都講左其他野,大家自己代入下發帖者就明,大家成年人唔洗寫black and white啦),同埋最重要係尊重番對方(例如對方出到聲話唔好講其他啦,我地講番呢個帖既主題,就要stop啦),就唔係問題。

自由係由尊重而來,而尊重都可以提反對既見解同質疑,反對同質疑唔等於就係挑戰同玩野既,大家放鬆點自由討論吧。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
WE300B + 10 絕對認同

查看全部評分

…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

移動輝 發表於 2014-3-7 10:25
Name 兄 "一切" 其實個人見解沒有什麼問題,你是否Hugo用家or試過呢?呢個價位和間廠已經係值呢個價(當 ...

畢竟「一切」包括既野太大太勁,有種前無古人後無來者既感覺,thisismyname既回應都算係人之常情者,我估佢係屬於冷靜派,而版上比較多係熱情如火派
但師兄講得對既就係,個人見解其實係無問題,小弟都試過買左一件產品之後,感覺「這就是一切」,但後來不到半個月就想升級(嘆)
無計毒野太多日新月異,有時d野唔好講得太盡都岩架。

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

官方對international seller既態度,似係曖昧得來,但d reply都幾硬,真係唔知佢地會想點收科?
https://www.facebook.com/calyxau ... 84748?stream_ref=10

銀級玩家

要治本必需重口味

hiyori 發表於 2014-3-7 11:42
官方對international seller既態度,似係曖昧得來,但d reply都幾硬,真係唔知佢地會想點收科?
https://ww ...

係囉
依家都唔知點好
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

hiyori 發表於 2014-3-7 11:07
muffy兄放鬆一點嘛,不用太敏感的。
明白到muffy兄入手了hugo感到相當喜歡,入手新玩具既興奮 ...

版主大大既解說我非常認同
我會收番"一切"呢D字眼, 以後儘量少用

但有時候唔知大家有無留意呢
講果個其實無意, 但針對人果個往往挑起左件事
呢個post講緊player, 我承認我已經有小小離題, 但我只係抒發自己感受, 但何苦要俾人講到咩對病毒/病菌有無免疫?
見到呢句真係無言......小學雞味甚濃...

anyway 76呢度係一個好好既平台俾大家交流
我係度真係認識左好多好多好朋友, 好多而加定期都有聚會, 大家都玩得好開心
我只係唔想有任何人會故意挑出問題
以後對於小學雞行為一律無視, 咁樣可能係最好既解決方法呢!

銀級玩家

muffy 發表於 2014-3-7 11:50

Muffy兄,

作為Hugo唔夠5日的用家,我想我明白你那種"曾經滄海難為水"的感覺。

照討論的上文下理,有Ching問你會狗衝CalyxM嗎?你答:不會了,因為入了Hugo後,覺得DAP不能達到這個水平,所以對一切DAP都沒興趣了。(不知我是否會錯意?)

其實這個都是CalyxM的水貼,對CalyxM的質素都在沒有實質的討論,咁…自我抒發點解唔衝CalyxM點會有誇大誤導呢?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2014-3-7 11:50

muffy兄不用這樣,你有你的言論自由,用作表達你當下的雀躍之心,我認為沒有問題,這也是你的個人風格嘛
至於是否挑釁,有時係善意但講野難聽,有時係真玩野,有時係敏感左,有千百可能,但其實同打手一樣,我地好難憑一兩句去斷定
我覺得不妨一笑置之,如果對方追著不放,有心搞事,總會露出馬腳,到時自然可以明正言順處理佢

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

goodabc2010 發表於 2014-3-7 11:44
係囉
依家都唔知點好

岩岩睇晒d 官方reply,又真係有d串串地,希望只係佢地唔擅長英文做成,唔係真係冷水照頭淋了…

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

Hoyan 發表於 2014-3-7 12:03
Muffy兄,

作為Hugo唔夠5日的用家,我想我明白你那種"曾經滄海難為水"的感覺。

師兄, 雖然我地素未謀面, 但你既解讀同我當初回覆既原意一樣
其實我根本唔係話對所有野免疫 (P.S. 最近剛剛病好, 我對病菌無免疫...)
我既意思係對於呢類型既DAP/單體機可以免疫
我屈指一算呢幾年玩過既DAP真係唔少, 兜兜轉轉, 買賣輸既錢都夠買多部HUGO...所以感概一下, 發表下個人感覺, 可能我表達得唔好, 但從來都無唔誤導任何人既意思, 難得你了解我, 有點而滾動添~~~

講番Calyx m先
其實如果佢有output可以去到hugo度, 我仍然會考慮呀
有一個更好既介面其實我都會狗衝...但事實係而加好似真係得一個PO...