設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: m600

[討論] 正版碟,隻隻都親手整花!請各唱片公司正視!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

jcttt 發表於 2014-1-27 14:35
其實國外唱片市場現在還是以傳統膠合包裝為主,好少有象香港嘅花巧包裝,香港現今嘅唱片市場不濟,卻又不正 ...

真的同意師兄所說的!做音樂最重要是音樂!而不是包裝!本沒倒置!今時今日嘅錄音器材一定比當年好!但唔明白有師兄話王菀之隻'晴歌集'首'Chotto等等'低音部份拆聲

可能當年老番嘅出現,對當時出名的作曲作詞家有好大打擊!其中當然是收入... 變相走去寫書或做其他事!剩下這作曲作詞一般的創作人!香港好在還有林夕和黃偉文!歌曲的吸引力少,自然會覺得隻碟唔好聽!啲人咪下載聽下先,聽下聽下咪連碟都唔買!仲變成為風氣!早兩年有個八十後嘅同事問我點解你仲會買CD嘅?上網咪有囉

其實啲唱片公司老闆點睇呢?一隻大碟唔係用歌曲取悅消費者,而係用包裝?歌曲的吸引力少,只顧簽新人、囡囡、或是搶人哋公司有名氣賣錢嘅歌手回來?但啲歌又唔啱佢唱!我個人覺得陳奕迅係新藝佬除了U87之外,真係再搵唔到一隻好聽嘅碟!我仲覺得依家環球'燈勤'係同我差不多年紀!只識捉我哋呢班仲會買嘅人心理,出完大碟無耐就出K2HD (克勤 復克) !部份本身係日本推出的CD, 佢又會用K2HD加條紙邊扮日本版!轉頭又出唔知幾多周年嘅金碟!小弟佩服萬分!
Amp: Accuphase E-470
Net Player: Esoteric N-05
SPK: B&W 805D2
UHD: OPPO UDP-203
Sur-Amp: DENON AVC-X4800H
DAP: AK SP1000 & AK Layla II
Turntable: JVC QL-Y66F

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

psb 發表於 2014-1-26 18:40
正因為如此,我每買新CD也有恐懼症,害怕一打開發現有划痕. 對於一個愛好音樂者者和音樂發燒友, 收藏一隻划 ...

Ching 我以前同你一樣有恐懼症,後尾發覺後悔,因為錯過好多好既野,最記得響HNV幫當年華聲結業做清貨,張國榮光榮歲月金碟賣20元!! Yes只係廿雞,買左發覺隻碟邊有一撻野,其實唔影響Read既區域,不過作為CD玩家,有時唔係價錢問題,難道你買一堆廿蚊VCD就可以容許隻碟點花都得? 起碼當時我係咁樣諗,因此我走去換,結果換過隻又係咁! 我條氣唔順就叫職員退返廿雞比我,當無來過,十幾年之後,我無記錯而家隻碟由20x40陪,變左800元,所以而家我為左唔後悔,不斷向自己洗䐉,港版係咁差! 而家我寧願買左發現有花,再換都花的話,咪過一排放上網賣,隨時唔洗蝕之餘反而可能有得賺,所以奉勸Ching門,盡快醫治恐懼症
根據唱片機本法,民歌蔡琴Salute真情流露淡淡幽情愛的根源不實行「斷貨唔出」制度和政策,保持原有的「長賣長有」制度和方式,五十年不變

鉑金玩家

真正好嘅唱片封套,並非要追求一大堆嘅無謂包裝,而是在於唱片封套嘅平面設計,例如黑膠唱片,每張大小尺寸,內外包裝都是一樣,但分別就是每一張碟都有著不同嘅封套設計,每個封套印刷和設計都是如此精美,令人愛不惜手,反觀今日嘅封套設計,我幾乎沒有見過一個設計是合格的,真是一代不如一代。不懂得設計,很自然,就會把註意力放在大堆頭包裝上,為了花巧,就不會顧及得上隻碟花唔花了,對他們來說,包裝是主力,碟是陪襯,可能他們還介意你有冇搞壞個包裝,多過關心你隻碟花唔花。
   這種現象嘅出現,其實喺反映出今時今日業內人士嘅整體水平彽下,經常都會做出很多方唐嘅事情來,只有整體提高業內人士對唱片嘅認知水平,我地樂迷才有機會聽到更多好嘅音樂,真正靚聲嘅唱片,真正設計精美嘅簡單包裝,以及有托盤托著,真正唔會花嘅完美碟片來!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ellen + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jcttt 發表於 2014-1-28 15:13
真正好嘅唱片封套,並非要追求一大堆嘅無謂包裝,而是在於唱片封套嘅平面設計,例如黑膠唱片,每張大小 ...

絕對認同jcttt嘅諗法。

今時今日嘅CD packing, 已經去到一個標奇立異嘅地步。
我唔係話唔尊重設計者嘅心思,不過只感到時下嘅設計者連件product嘅特質都唔知/唔清楚,就話係設計。只要交得出一件標奇立異;與眾不同嘅嘢就話係好design。究竟呢班所謂做設計嘅人係唔係真係有個心去做件事/做個project?? 唔通班所謂做設計嘅人會覺自己係一個藝術家? 自己嘅設計係絕頂完美??

老實講,如果再咁樣搞落去,我相信CD,呢個format嘅工業必死無疑。

相信都係時候,考慮轉去CAS??!!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jcttt + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

再講開環球D包裝, 唔知大家有冇買開環球D外語碟, 尤其係EU版
無論CD, DVD, Blu-ray, 9成以上都無透明外袋包裝, 成隻碟响運送過程入哂塵, 見到都嬲
呢間公司越做越大, 包裝一係ON居居, 一係唔包, 唔知想點

銀級玩家

想慳成本囉!我一見到嚟種紙套入碟,我“一定“晤買!因為隻碟真係好似買“番梘“咁花及多塵!如真係好值得擁有的,我寧買日版或其他晤同地區嘅europe版,不過就要等好耐吓!