設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: robertnike

[用家報告分享] 2014年搶閘 開箱+初心體驗 (Entreq Silver + Atlantis地盒篇)

星級玩家

chuwing 發表於 2014-1-26 01:15
羅拔臣兄:上星期三去左個朋友處幫佢set 左套AV 由MK-950轉用Elac 409 喇叭音色一流;
其實你宜家對ProA ...

係架,黃金戰士,我對ProAc喇叭仔始終發揮到盡都只不過係對喇叭仔 ,不過都請你放低以前對我套系統既聲既印象先,因果時完全未成氣候。而家就算同一樣既器材發揮已經好好多,如果我唔太刻意追求其實對ProAc TA係我現時既聆聽環境真係夠做,我對佢又滿意之餘又有晒感情
不過當然玩HiFi永遠都係“沒有最好,只有更好“,所以其實我喇叭方面都有新目標,不過睇中果兩對都係書架,或者我覺得自己聆聽空間唔大,就住買對細座地又唔想,買番大少少又怕地方食唔起,所以暫時都未考慮座地住

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
qk8082900 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

nebulam42 發表於 2014-1-25 22:56
師兄,木馬係指咩?
(Post76 Android 手機版送出)

Hehe, 木馬地盒

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
mac1 + 10 + 10

查看全部評分

Will19

星級玩家

Will19 發表於 2014-1-26 13:48
Hehe, 木馬地盒

呢個木盒簡直係神級器材, 殺手級表現

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Will19 發表於 2014-1-26 13:48
Hehe, 木馬地盒

好型

鉑金玩家

Stanley5387 發表於 2014-1-25 21:47
Really?

木馬 Tripoint Troy (相信,或許,可能)好過農夫,但貴過農夫 N 倍.

正如小弟昨日和 Robertnike 兄分享,小弟仍然相當欣賞及懷念 Entreq Tellus 當年帶給小弟套 Paganini 系統的驚喜(當年香港 Entreq 代理帶去威達"玩"的 TellUs prototype, 威達叫小弟上去試聽,跟著小第連 prototype 都買走).

相信 Silver Tellus, Atlantis 等的表現遠勝之前的 TellUs, 有機會到 Robertnike 兄府上欣賞.

Will19

Will19

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Will19 發表於 2014-1-26 09:45
好彩小弟昨日沒有阻礙到 Robertnike 兄去攞這條線!!

Happy Listening!!

羅拔臣去完你無上天尊的無上天宮之後.......會晚晚羅羅聯又要大出血喇
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

robertnike 發表於 2014-1-26 13:32
Will兄客氣,我趕住走係趕番屋企食飯,當然攞線都好緊要啦

去完你度昨晚係屋企開機一聽……… ...

去唔到聽will兄套系統,我都好失落!
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鉑金玩家

chuwing 發表於 2014-1-26 14:16
羅拔臣去完你無上天尊的無上天宮之後.......會晚晚羅羅聯又要大出血喇  ...

吾駛擔心,小弟吾會毒佢(又冇嘢係小弟代理的,隨便試,隨便玩,隨便 comment).

有機會請埋 chuwing 兄上黎玩,人多有人多熱鬧(吾介意小弟地方細的話),人少有人少好(可以試真 d, 玩多 d, 舒服 d).

Will19
Will19

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

robertnike 發表於 2014-1-26 13:45
係架,黃金戰士,我對ProAc喇叭仔始終發揮到盡都只不過係對喇叭仔 ,不過都請你放低以前對我套 ...

我當然唔係用你之前的表現來講啦!
我就係知道你宜家套機好勁先咁講;始終書架得兩隻喇叭係比較輸蝕!
對409一開聲真係客死人;BDP + AV Amp + 雞線+!全新喇叭 都咁靚聲;
喇叭真的好重要!
又以我為例丫;我投資咁大係D蛇到;其實宜家ga回報真係唔係太大;
只不過我知道將來換座地喇叭後可以有更好表現!
聽過對409之後另我對喇叭重要性的睇法改燮
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

鉑金玩家

nicknick 發表於 2014-1-26 14:22
去唔到聽will兄套系統,我都好失落!

吾緊要,下次大家再約!!

果條,不是,應該是果碌粗過(??)新買果條俾後級用的 Goebel Larcode Statement Power Cable 嘅 Dalby Ground Wire 應該下星期有.

Will19

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
robertnike + 10 + 10 十分期待

查看全部評分

Will19