設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 2014年搶閘 開箱+初心體驗 (Entreq Silver + Atlantis地盒篇)

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

改過咁既標題純粹係因為趕唔切係大除夕晚出呢個post, 請各師兄見笑

小弟係玩Naim既, 但都鍾意試其他品牌既新野.  其實我之前已經用緊Entreq既Silver Minimus + Eartha Apollo組合, 果時小弟已經十分滿意佢既表現(不論係音場, 人聲, background noise等方面都幫助到自己系統有提升), 愈用愈鍾意.   但係12月頭由我老友技安接走左我個Silver Minimus後..........我個系統開始變得同以前不再一樣

除左價錢, Silver Tellus個size亦倍增, 一個大木箱

真身出場, 正面照

後面有4個接位, 不過我果個得3個接位係互通

夾硬擺左係個櫃上面

駁好線開機一聽, 嘩 , 點解自己套機可以係咁既聲......背景靜度, 人聲, 音場等各方面完全係比Silver Minimus另一個層次既提升, 仲記得當晚第一首聽既係曲婉婷, 佢一唱我有少少O咀既感覺 , 如是者開開心心聽左兩星期歌...

可惜到12月中好景不常(我講我荷包炸), 無心一問原來代理有Atlantis Tellus現貨

跟盒有條好短但好粗既銀線俾你接駁Silver Tellus或Tellus

正面照

後面只得一個接位

兩盒連接

兩兄弟一左一右, 連隻中置都要拎走埋

呢次比上次Silver Tellus我仲緊張, 會點既聲呢??? 駁好線立即開機聽, 嘩 , 做咩套機突然靜到咁既......之前用Silver Tellus時個背景靜度已經好好好好靜, 點解仲可以一下子去到呢個真空一樣既程度 , 而其他人聲, 音場等各方面當然會比淨用Silver Minimus有提升, 特別人聲既細緻度(呢個好似一下子行埋去個歌手兩呎旁邊睇住佢唱咁)同樂器既形體都令小弟個系統更上一層樓. 當然, 我感受最深既係加左Atlantis後, 每個note都活起來了, 以前真係未試過有咁既感覺. 但始終都好似仲差小小, 俾唔到上次用Silver Tellus有少少O咀既感覺, 我都以為個Atlantis係得咁多貨, 都諗住就咁收貨照用啦

點知到昨晚終於可以專心咁聽歌時, 抽蘇永康 SO I SING 08 LIVE第一track 燈火欄柵相處時, 由最頭一段結他solo到蘇永康開口一唱, 上次個有少少O咀既感覺又再次出現 , 點解自己套機可以好似由超級彌撒亞人再上到超級彌撒亞人2咁(結他樂手,蘇永康, 成個舞台, 現場氣紛一下子出現係我面前).  明明都已經聽左Atlantis + Silver兩星期啦, 到今日我回想番至明, 因為之前兩星期買左Atlantis我只係夠時間聽過幾次歌, 唔係俾我對小朋友搞住就係自己'支力'到無心機去聽, 加上上星期架車被人隊尾, 心情又down down地, 加加埋埋每次都係咁二聽就算, 完全忽略晒SIlver Tellus + Atlantis Tellus呢個組合既威力

最尾加多張全家幅俾大家

ps. 其實自己想寫得詳細D, 不過打字太慢, 呢篇都用左我個幾鐘打

咁仲會唔會由超級彌撒亞人2再上到超級彌撒亞人3呀, 有機會架..........

因我同時訂埋條Eartha Atlantis銀線 , 鬼佬forum對Silver Tellus + Atlantis Tellus + Eartha Atlantis呢個組合有好高評價, 不過要1月中番貨至可同大家分享

評分

參與人數 28威望 +269 金錢 +234 收起 理由
yuppi + 10 絕對認同
wally + 10 + 10 精彩報告
Stanley5387 + 10 + 10
lee388 + 10 + 10 精彩報告
calcal + 10 + 10 超正!
Prince168 + 10
hh12 + 10 + 10 用家心得
locusyam + 3 精彩報告
xavi + 10 + 10 精彩報告
jl0330 + 10 + 10
henrykee + 6
ke1 + 10 + 10
ykluk + 10 + 10 精彩報告
Will19 + 10 + 10
ryanytwong + 10 + 10 精彩報告
yeleung + 10 + 10 精彩報告
mac1 + 10 + 10
bigair + 10 + 10 一定要加分
itoy2008 + 10 精彩報告
nicknick + 12 超級毒物 x2

查看全部評分

星級玩家

留位

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
siukit_siuhan + 10 精彩報告
chuwing + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

羅白兄:勁秋呀
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

robertnike 發表於 2014-1-1 00:40
留位

因為羅拔臣你醒左個天盒....搞到我宜家晚晚聽到唔捨得瞓覺
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條

星級玩家

chuwing 發表於 2014-1-1 01:11
因為羅拔臣你醒左個天盒....搞到我宜家晚晚聽到唔捨得瞓覺

下次你可以諗諗個Atlantis Minimus, 細細粒容易入屋呀

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

robertnike 發表於 2014-1-1 01:15
下次你可以諗諗個Atlantis Minimus, 細細粒容易入屋呀

呢樣要試過先可以諗;你知道我喜歡舒服柔軟

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

你個天宮真係好正Wor ! 等我個賓妹到左(技安重獲自由之後)
一定要來吸毒再挑起性趣

星級玩家

chuwing 發表於 2014-1-1 01:31
你個天宮真係好正Wor ! 等我個賓妹到左(技安重獲自由之後)
一定要來吸毒再挑起性趣  ...

哈哈, 其實係執開晒D玩具至影
好, 等你大駕光臨, 反正我都等緊條Atlantis銀線

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我睇到好貴
好想試

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

恭喜師兄分享!