設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: loadinglove

[請教] 迷途的小羊, 求師兄導引...

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

chowyeung 發表於 2013-12-27 15:46
我見到"平衡"兩個字就頭痕, 所謂"真平衡"、"假平衡"、成套headfi/hifi由source到amp"全平衡" ..... {:1_331 ...

我都唔想搞d咁嘅野住,所以仲係用緊single end。
不過mjolnir有balanced in唔用又有d...
明日を掴むために !

進階玩家

旅日HeadFi小兵

chowyeung 發表於 2013-12-27 15:46
我見到"平衡"兩個字就頭痕, 所謂"真平衡"、"假平衡"、成套headfi/hifi由source到amp"全平衡" ..... {:1_331 ...

其實唔亂

DAC前是數碼信號,沒有分左右,所以應該是解後分了左右開始。所以你見一些膽amp要膽全是一對對咁用,即左右是分開處理的。

當然應該連條線都抗阻都有分別。但我沒有玩,所以就沒有深究下去。

進階玩家

旅日HeadFi小兵

簡單咁講、樓主好似都無計劃好個系統就左買一件右買一件咁

鉑金玩家

如果只係身痕想試下新野,樓主喜歡什麼就買吧

純粹試下平衡輸出,買隻HD650/600都可以玩了

若是提昇音質,我會建議換左對IC先

先想下日後系統全面升級後會用什麼器材,再慢慢度下要用 & 儲幾多錢才夠玩比較實在
HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

星級玩家

loadinglove 發表於 2013-12-26 21:19
Show room同屋企差太遠,耳機店都唔肯比我試平衡,所以我寧願用review做參考更好 ...

千其唔好寧信review 都唔自己去試清楚, 網上當吹吹水有個初步瞭解, 到最後始終要信自己對耳, 況且香港試器材已是好方便了
(Post76 Android 手機版送出)
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

專業玩家

thisismyname 發表於 2013-12-27 14:28
loading love兄,你用lead audio la100做dac, unbalanced out 去mjolnir,然後想用佢balanced out?
我有無 ...

冇錯啊 因為mjolnir自帶可轉換平衡訊號的功能
所以點駁都出到真平衡(L+ L- R+ R-)的
心態 決定境界

專業玩家

laz 發表於 2013-12-27 16:01
簡單咁講、樓主好似都無計劃好個系統就左買一件右買一件咁

其實都係架....
因為我唔係一開始就有一大舊錢
而係慢慢加上去的
所以每一步只可以好短視咁睇 當時最好的
但係長久落黎 其實個系統根本唔完美 唔可以針對一隻耳機/一種風格黎配
我揀dac, amp都唔可以搵d太濃味的
耳機, 耳機線, rca線先係我的調音重點
不過宜家個系統開始成形 有個架
可以換下器材, 玩下夾機
所以今次買左耳機之後可能一段時間都唔會再升級
回歸最初, 我應唔應該買高階耳機

btw, 今日試左hd650同hd700平衡. 用mac-->hdvd800
650-太慢, 聲音有d悶 又戴得唔舒服 唔會買
700-偏慢, 人聲幾滿意 超舒服的佩戴感 納入考慮名單
心態 決定境界

專業玩家

johnmo 發表於 2013-12-27 18:48
如果只係身痕想試下新野,樓主喜歡什麼就買吧

純粹試下平衡輸出,買隻HD650/600都可以玩了

IC係咩?

計劃
的確需要, 我認為應先確定用咩級數的耳機再plan
我希望能夠有一隻即使用現有的系統去推
可以出到有水準的聲的耳機
日後亦會有升級空間
所以先想買一些較為高階的耳機
升級的空間更大
心態 決定境界

專業玩家

loadinglove 發表於 2013-12-28 01:50
其實都係架....
因為我唔係一開始就有一大舊錢
而係慢慢加上去的

鐘意就去啦, 買一隻自己鐘意既耳機返黎慢慢去改善source, amp, 線, 電 睇住佢逐步上係樂趣黎
試左hd600未, 如果覺650慢可以試下600, 最重要係夠平性價一流

進階玩家

旅日HeadFi小兵

loadinglove 發表於 2013-12-28 01:22
冇錯啊 因為mjolnir自帶可轉換平衡訊號的功能
所以點駁都出到真平衡(L+ L- R+ R-)的 ...

它是只有出平衡,
不過若你是se入,你並沒有真-ve輸入,理論上並不是最完美的平衡。
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
404LE x 007ta
WA2 & Corda Sym.2
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702