設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: loadinglove

[請教] 迷途的小羊, 求師兄導引...

專業玩家

SDH 發表於 2013-12-26 20:50
雷神之鎚聽HEAD FI講幾夾LCD-2喎

我都聽過呢個講法,所以我都諗緊不如儲多d錢收二手lcd2,但冇人放果段空窗期好痛苦

進階玩家

搵下part time囉
整幅圖黎俾你望梅止渴先

專業玩家

PCMM1 發表於 2013-12-26 20:11
師兄可以先想想用balanced 2900
待有足夠預算再升級耳擴和Source
如果買了旗艦又没有合適的耳擴和前端發揮

其實你所講的亦都係一個重要因素,但係好多(幾乎所有)耳機店都唔比借耳機番屋企試。2900平衡的聲音聽聞有相當大的差異,我亦未試過,都係搏一搏而已。

由於我錢唔係好多,每次升級必定會有損失,所以我希望一次攻頂,效益最高!

鉑金玩家

樓主聽過HD700, th600, LCD2未?

試完才拍板吧

Q:我想知lcd2係咪真係唔會出惡聲, 用廢廢地的綜擴推都ok ?

A:這樣LCD2聲音會散唔開,侷在一齊吧

Q:hd700/ th600 的評價又點 ?

A:hd700/th600聲底都幾飽滿,算易玩,不過th600有些蘿蔔味,HD700解析稍差
HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

專業玩家

SDH 發表於 2013-12-26 21:13
搵下part time囉
整幅圖黎俾你望梅止渴先

越望越渴啊......
真係想試下出到咩聲

專業玩家

johnmo 發表於 2013-12-26 21:15
樓主聽過HD700, th600, LCD2未?

試完才拍板吧

Show room同屋企差太遠,耳機店都唔肯比我試平衡,所以我寧願用review做參考更好

進階玩家

旅日HeadFi小兵

越睇越唔明。
你部mjolnir唔係得平衡頭咩?但你又好似一隻用平衡線的耳筒都無。
咁你一開始點解會買mjolnir?

換左平衡就算有提升,音色取向都唔會突變。現在你好似連想要咩野樣的音色都沒有決定,那較為怪少少。
其實好白咁講,就算你夠錢買700或LCD2, 我都幾肯定你前面那兩部都係喂唔飽佢地。

詳細咁聽真下普通版的那三支耳筒,先決定要那支再算吧。三支分別咁鬼大。
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
404LE x 007ta
WA2 & Corda Sym.2
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

小弟有d唔明, 6.3mm頭怎樣用平衡頭呢?

進階玩家

旅日HeadFi小兵

20120820 發表於 2013-12-26 21:50
小弟有d唔明, 6.3mm頭怎樣用平衡頭呢?

我估佢用轉插囉。

但咁根本就係SE啦。
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
404LE x 007ta
WA2 & Corda Sym.2
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

laz 發表於 2013-12-26 21:52
我估佢用轉插囉。

但咁根本就係SE啦。

ching, 這些轉插那裡有得買? thx~