設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[頭戴式] 聖誕禮物 (Sony Z1000)

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

恭喜曬師兄入到好野!
呢期Sony好紅呀!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2013-12-26 23:09
有心買國產野最好查下有無二手承接力...

呢個當然理解,但其實要睇你條數點計!

國產野入手價底,折讓大!例如一部我現在考慮的 NFB28, RMB4250 即大約 HKD5500,我估用半年後放返出去,跌到 $2800 左右才出得貨。去到呢個折讓,好多人都覺得無二手承接力,不如唔好賣了!

但如果買日系/美系既牌子野,類似功能質數的可能過 8 千,甚至過萬,咁用半年後要賣的話我會蝕幾多呢?其實咪又係蝕 $2500/$3000,所以計折讓率雖然係細好多,但如果計折讓 $ 來比較的話,可能結果是一樣的!

就以上面所提的 NFB28 為例,有邊隻牌子機有齊呢套功能和「可估計」質數,無論是單體還是分體,二手價唔會蝕 $3000? 我考慮 NFB-28 之前是睇緊 Schiit Bifrost + LYR的,一套入都
可能有其他選擇我唔識寶,有人明燈指引就功德無量了!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2013-12-27 11:31
恭喜曬師兄入到好野!
呢期Sony好紅呀!

多謝多謝,有限 budget 玩得開心嘛!  其實只是一個巧合,我買二手,只能算沾了紅人的光了!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

進階玩家

旅日HeadFi小兵

Andykong 發表於 2013-12-27 10:55
我又唔覺得係不妥協,真係不妥協就唔會同一產品有 3 粒 DAC chip 任客人揀了。

我覺得佢是站在自已既 pr ...

佢有一部仲會有OPamp俾人換,不過那就是他最少人買的產品。

大多數客都係買最高那幾部。基本上都係那8粒PCM1704 的DAC或AMP之類。不妥協當然係睇佢產品線中最高級那部了。(你要知好多廠家頂級產品都大把雞料。)
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
404LE x 007ta
WA2 & Corda Sym.2
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

進階玩家

旅日HeadFi小兵

你下次去試可能要試下其他音源。我的經驗直覺係拜亞一係配一些淡口的,一係就膽機。若本身有暖聲底的會有些少怪怪的感覺。
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我反而喜歡 T1 配 ear909 這台有一點暖的amp. 不是就 T1 配羚羊,這也是聽過 好聽的。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

laz 發表於 2013-12-27 20:54
佢有一部仲會有OPamp俾人換,不過那就是他最少人買的產品。

大多數客都係買最高那幾部。基本上都係那8粒 ...

我相信唔小人見到 8 粒 PCM1704和三隻大牛,諗住「斷稱都低」啦!這是信物料多過信設計!你睇下 headfonia 篇 Ref 7.1 vs Bryston 咪提出這樣的問題囉:睇料 Ref 7.1 贏晒,但點解人地用 surface mount 料都可以咁靚聲呢?

我覺得上到  Reference 和 Master 既級數,唔止係質數問題,已經需要考慮 Product Designer 既調音文化和取向,這方面我未有信心對國內的產品落注,所以暫時去到中級機便止步了,即係大約係 NFB-28 和小龍既 DA8 等著重功能,穩定和質數等因素既產品!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

laz 發表於 2013-12-27 21:01
你下次去試可能要試下其他音源。我的經驗直覺係拜亞一係配一些淡口的,一係就膽機。若本身有暖聲底的會有些 ...

咦,我當日真係試晒兩部自已既 DAP,無試其他 source 嚴喎,無計啦,當日實在人多,唯有擇日重賽!

進階玩家

旅日HeadFi小兵

Andykong 發表於 2013-12-27 23:51
我相信唔小人見到 8 粒 PCM1704和三隻大牛,諗住「斷稱都低」啦!這是信物料多過信設計!你睇下 headfoni ...

我較鐘意看一間公司它可以推出的最高級型號是如何。如果頂級也不是自己杯茶,那下線的通常都不太理會。
其實你講那部中級的,沒有甚麼功能上很吸引的。那麼多數碼in沒有甚麼用,沒有用的各式各樣頭還是要找蓋去封。

我個人其實較喜歡如Chord那類非常簡單的,每次看他們的路線板都非常吸引。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

laz 發表於 2013-12-28 22:30
我較鐘意看一間公司它可以推出的最高級型號是如何。如果頂級也不是自己杯茶,那下線的通常都不太理會。
...

我比較 prefer DAC/Amp 一體機是因為手上的訊源唔係電腦就係 DAP,聽實體碟的機會已越來越小,所以 Analog input 對我是不需要的,Digital input 有 coaxial 和 USB 已經夠用了。 Output 當然是 SE headphone 為度主,但我想部機有 pre-out 因為要玩埋 CAS,隨著大燒特燒的日子越來越遠去,玩 CAS 都應該唔會玩 Balance out 啦,所以有對 Analog RCA out 已經足夠。

但做得 DAC/Amp,又好小會做到咁齋既,例如 Burson HA-160D 都有 3 組 RCA analogue input,從廠既角度,個「咸」都係度,點解唔做齊 interface 對應多 D 器材呢?

NFB-28 標榜全平衡,咁 digital input 有 AES, Analogue 有 XLS,headphone out 有 Balance 頭 都好正常! 對比來講,Yulong DA8 已經算好「寡」了!

如果從頂級來做 screening,對 single designer company 會是一個不錯的方法,但對一 D 比較大既公司有多過一位 designer,咁就未必合用了!例如 Sony Music,Sony Pro  和 Sony Entertainment 的產品格調和路線都好唔同,XBA-4 和 EX1000 同期,都 claim 係旗艦,但除了 Sony 四個英文字母外,真係無乜野是一致的,個人來說我唔鐘意 XBA-4,但我 appreciate EX1000。以前玩HiFi 都係架,有 D 廠我號對佢地既旗艦興趣不大,但就好鐘意佢地中價貨品,例如 Focus Audio 的 bookshelf 喇叭比 座地喇叭更是我杯茶!