設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: CDROMRW

[討論] 純音樂、輕音樂,改編咗嘅古典音樂都得

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

KENXYZ 發表於 2014-5-3 01:18
早期Chicago作品
我較喜歡25 or 6 to 4

真係早期果 D 好聽 D

身歷其中就正囉 {:9_416:}

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

agic 發表於 2014-5-3 08:02
两位比剑比得甘开心,伸个头入泥偷听

阿積師,你個現役行內人士咪玩我地呢D咸豐年代的白頭宮女啦。
係《我是歌手II》有朋友見到條 我地 年代的 結他佬係 house band 度彈緊野。
上面個介口一定好好定嘞。

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

CDROMRW 發表於 2014-5-3 10:52
咁 D 駐場歌手要跟你地嘅 Rhythm 嚟唱囉,大牌 D 係咪會有時會倒轉呢,定要執生呢?有時見 D 唱歌嘅同個  ...

九成 Live 都係夾過一,兩次起碼的。
Danny Diaz 如是,Anders Nelson,如是。
Tony Capio 一樣。雖然大家都有一套 共通的手語。
但,個個都有D 特別手勢如幾時入返,加幾長,幾時停等。
大牌一係帶套譜比隊 band 一齊練一兩次如 Doris, 徐小鳳等。
一係好似 Sandra Liang 咁帶住肥佛週圍去。
佢地一個 contract 起碼 十場。到後期都可以同隊 band 眉來眼去,執生的了。
呢 D 情況,做 backing 嘅我地自然要跟住歌手行的了。
Jam 得好過引過常會係 rehearsal 出現。
譬如隻歌行緊 4/4,bass 佬突然發癫 walking,成班友仔跟轉 swing,
歌手少D 功力就會成個企左係度。哈哈哈。
跟住條 lead 身痕 fill in 一段 6/8,咪成班又行 slow jerk 羅。
領班叫唔好玩喇。佢咪比手勢入返 chorus。
情況就如 Chicago 隻 introduction 咁。時快時慢。
玩死人。

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

plnl88 發表於 2014-5-3 15:32
九成 Live 都係夾過一,兩次起碼的。
Danny Diaz 如是,Anders Nelson,如是。
Tony Capio 一樣。雖然大 ...

聽你講都覺得過癮,D  Rock同Jazz 玩起D Free Style 真係好精彩

1萬

黃金玩家

CDROMRW 發表於 2014-5-3 17:18
聽你講都覺得過癮,D  Rock同Jazz 玩起D Free Style 真係好精彩

有時,玩到失左魂。
自己都唔知自己去左邊。
炒哂粉。笑死人。

師兄用 headphone 細心 D 聽下隻 introduction。
條 bass 佬好鬼勁,除左D actions。
由頭到尾都係 scale fill in 黎。
填哂成首歌 D 窿。令到成首歌 full 到密不透風。
真係 嚇鬼死人呀。

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

plnl88 發表於 2014-5-3 21:48
有時,玩到失左魂。
自己都唔知自己去左邊。
炒哂粉。笑死人。

訂碟中 {:9_407:}

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

New Age 音樂 - 強調自然和諧嘅一種音樂,有時加插人聲和唱,輕柔得令人身心舒緩,係呢個繁憂社會逃離吓都好嘅 。

代表者 Secret Garden,呢隻精選真係不妨擁有,鎮屋之寶之一

Nocturne -成名作

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
KENXYZ + 10 + 10 精彩報告…不食人間煙火的另類音樂,…謝謝.

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

plnl88 發表於 2014-5-3 21:48
有時,玩到失左魂。
自己都唔知自己去左邊。
炒哂粉。笑死人。

Chicago Transit Authority - 真係正, 係 Chicago 唯一被選為 "死之前一定要聽嘅 1001 隻大碟" 其中之一
當時彈 Bass 嘅係 Peter Cetera 定係 Terry Kath? 睇資料似係 Peter 嘞,不過 Terry D 結他又真係好勁抽,連 Jimi Hendrix 都讚住睇

x

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

記唔記得當年有一個廣告,有個好有型嘅青年揮指如飛,彈出蕭邦嘅一首名曲,幻想即興曲,古典都可以入屋,C9都識呀!

1010 廣告

完整版

x

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

新世紀音樂,係日本與喜多郎齊名嘅 "姬神" (星吉昭) 專以 synthesizer演奏優美樂曲,令人沉醉於音樂嘅美景之中。
最受香港人認識嘅係佢其中一首作品 "炎燒的大地",一首無線攞咗嚟做紀錄片 "向世界出發" 嘅主題音樂

第三隻 大地炎ゆ

x