設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: qqsnk

[~ 原創影評 ~] 《風暴》觀後感+短評

1萬

三潮玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

hohodog900 發表於 2013-12-20 08:13
琴晚睇咗;唔喺話佢唔好睇,但喺都仲喺犯咗港產片通病,收尾敗筆!其實胡軍一條綫已經大把可以發揮……一個 ...

呂良偉確實係一名笨賊
(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Ken704 發表於 2013-12-21 15:59
呂良偉確實係一名笨賊
(Post76 Android 手機版送出)

Ken哥但我非常鐘意佢果句(打風唔洗打劫呀)

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

今日下午睇完, 只好講句....唔睇都無所謂, 又一次証明希望愈大, 失望愈大.

唯一可取之處係真正港產片, 全景都係香港拍攝.

呢套可以講得上係港版die hard, 劉華可以講得上係港版布斯, 邊有可能咁射咁爆都仲可以keep得咁好做落去.
其次我覺得最唔好既角色就係....家楝, 破壞晒成套戲個氣氛, 佢做返黑社會入面既東莞仔就最good fit.
仲有, 家楝個女友又係頂唔順, 佢兩一有對話我就瞓著左.....

劇情方面其實胡軍同呂良偉可以黎個正式既crossover, 點會無無聊聊胡軍就無左, 跟住又無無聊聊無前因到呂良偉出現, 後果就唔駛講啦.

爆炸同槍戰場面算係做得唔錯, 但over左, 其實有就足夠, 唔駛多到咁誇張.

評分

參與人數 1威望 +20 收起 理由
SonSon + 20

查看全部評分

專業玩家

qqsnk 發表於 2013-12-20 11:55
贊成前半部係拍得好好!個人認為'唐樓嗰場'比煞科戰更緊湊!
真係冇需要出呂良偉...
師兄知唔知點解胡軍 ...

記得只係林家棟交代一句話, 胡軍(曹楠) 見事發 (應該係指佢地係唐樓單野)
所以著草

所以總括黎講, 佢地係唐樓係咪策劃一單打劫火煱店定一間7-11都無人知

專業玩家

kc275 發表於 2013-12-20 12:29
呢D戲有乜嘢3D効果呢?

雖然我無睇3D版, 睇左2D版
但明顯有不少場面係為3D而造
一群白鴿, 打爆唐樓樓梯等等

鉑金玩家

ryan2012 發表於 2013-12-22 02:29
雖然我無睇3D版, 睇左2D版
但明顯有不少場面係為3D而造
一群白鴿, 打爆唐樓樓梯等等 ...

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

入場前只希望佢唔好衰過天機, 結果都冇失望.
劉華真犀利, 炸極唔死的~~~
香港的槍戰片, 除了mark哥, 都係覺得省港旗兵(1同2)較好睇d.
等運到