設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《風暴》觀後感+短評

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

好耐唔喺香港,回港過年,友人送咗兩張首映飛,同太座看後作以下短評....

電影方面: 頭半部(胡軍被捕前) 拍出緊湊劇力,鎗戰場面亦十分出色!
但後半部就同劉華既角色一樣---失控,故事發展其實可以更好...但導演明顯押重注落最後鎗戰上...觀能上無擬十分出色(以港產片計),但街頭戰確實誇張得超現實...比我嘅感覺係悍匪與警察同時視市民條命如草莽....但事後好似冇人(特別係劉華)要負責....

演員方面: 劉華活像Ethan Hunt 上身般打不死.....
                  家棟睇得出努力演出,但未係最佳發揮...
                  胡軍演得最好,短短幾句對白已揮身是戲,只係唔明點解無啦啦要走佬...
                  最浪費係呂良偉,好似為鎗戰而出場...徙咗!

整體而言若不太挑剔劇本,此片值得一睇,特技亦算出色(以港産片標準),頭半部絕不比〈無間道〉差!但整體比去年〈寒戰〉更好!

個人意見,不喜勿插!

評分

參與人數 2威望 +50 收起 理由
jayjay + 30 精彩報告
SonSon + 20

查看全部評分

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
咁你睇 2D定3D 版

6萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

整體比去年〈寒戰〉更好!x 2

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

琴晚睇咗;唔喺話佢唔好睇,但喺都仲喺犯咗港產片通病,收尾敗筆!其實胡軍一條綫已經大把可以發揮……一個大把錢,唔喺為錢,而喺為過癮嘅冷血大賊,幾多嘢玩,但後來走個呂良偉呢個所謂賊大佬出嚟,我覺得佢喺笨柒一名,講完!火爆,爆炸場面冇錯喺港產片歷來最堅,但只流於表面好睇,好勁;但完全冇張力,剩喺見到差人好忙!反為果場半空鐵網對打就仲緊張,仲好睇,錢嘉樂正式可以接佢師傅班了;另外劉德華同林家楝都已經交足功課,要讚!但結局又喺大陸式,覺得怪怪地!
3D效果都OK,起初以為又喺果D呃錢3D,又要一讚!
如果睇完話好正,請你睇番十幾年前米高曼套盜火綫(Heat),呢套唔使點玩爆炸,但已經張力十足,賊,警情節細緻到肉,果場打劫戲十幾分鐘已經成為經典!其實風暴都有D似呢套!
總結,都算喺誠意之作,可以一看!

評分

參與人數 1威望 +20 收起 理由
SonSon + 20

查看全部評分

TV:SONY KD65Z9D
AV Amp:Pioneer LX901
LCR Sur Speaker:Procella P5 x5
Subwoofer:Procella P15A
Ceiling Speaker:TDG NFC-83 x4
Blu-ray player:OPPO 95  OPPO 205
Media Player:Egreat A11
Game Console:PS4 Pro

專業玩家

hohodog900 發表於 2013-12-20 08:13
琴晚睇咗;唔喺話佢唔好睇,但喺都仲喺犯咗港產片通病,收尾敗筆!其實胡軍一條綫已經大把可以發揮……一個 ...

贊成前半部係拍得好好!個人認為'唐樓嗰場'比煞科戰更緊湊!
真係冇需要出呂良偉...
師兄知唔知點解胡軍要走佬??
整體ok, 當然離'經典'兩個字仍好遙遠!

3D 效果算係咁,收貨!

另外, 此片另一特色(看點?)係好多大茄都係tvb藝人,好似tvb賀歲片咁.....唔知以為邵氏有份投資!

專業玩家

teddyng637 發表於 2013-12-19 18:44
咁你睇 2D定3D 版

睇3D 版
師兄睇咗未?

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
qqsnk 發表於 2013-12-20 11:57
睇3D 版
師兄睇咗未?

我未睇, 但一定會睇

專業玩家

teddyng637 發表於 2013-12-20 12:05
我未睇, 但一定會睇

Good! 睇完上嚟寫吓評價!

6萬

白鑽玩家

QQ
qqsnk 發表於 2013-12-20 12:24
Good! 睇完上嚟寫吓評價!

好 !!! {:9_426:} {:9_426:}

鉑金玩家

呢D戲有乜嘢3D効果呢?