設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: eggbbq

[用家報告分享] 呢幾日d紙皮箱一車車咁運入嚟

星級玩家

Parco 發表於 2013-12-18 00:55
又唔係喎,如果 CAS 料買得岩,軟件裝得岩,又 tweak 得好的話,的確又可以砌低好多貴 CDP  
有 ...

師兄不如分享下你嘅cas心得啦
我而家掙扎緊將最後嘅預算投入 DAC 定 CD 機好, 又或者CD + DAC合拼。。
預算大約2-3萬,今年內最後一擊

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

今年內最後一擊

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

eggbbq 發表於 2013-12-18 02:09
我而家掙扎緊將最後嘅預算投入 DAC 定 CD 機好, 又或者CD + DAC ...

2-3萬
可以買返力士一套西裝

進階玩家

eggbbq 發表於 2013-12-18 02:09
我而家掙扎緊將最後嘅預算投入 DAC 定 CD 機好, 又或者CD + DAC ...

如果唔計 DAC/soundcard/audio-interface 的話,兩至三萬係一定可以

小弟的做法:
一定要係桌面電腦,notebook 或 pad 太慢 latency 太大
一定要買 intel 原廠底板,並且必須要支援 RAID 的 (唔一定要行 RAID,只係凡係 RAID 板就必定支援 AHCI 可以行 NCQ),以 Z 字輩晶片為最佳
intel CPU
ram 要 dual/triple/quad channel, 即係類似並聯大水塘或 raid 0 差唔多作用,令 ram 的 bandwidth 成雙倍或幾倍
ram 的頻速比底版所要求的更快,就可以縮小 ram 的 latency
如果是 USB/1394 的 DAC/soundcard/AI 的話,你的 USB/1394 card 必須要是 TI 晶片,仲要係 PCI express 而唔係傳統 PCI
電腦火牛供電的watt 數必須為你實際用量的至少雙倍或以上,以小弟的為例,小弟的大約用電量只係二百幾 watt,但小弟的火牛卻係 Antec true power new 750watt,係,順帶一提,除非你對你自己 DIY 的線性電腦牛非常有信心,否則選購正規電腦火牛時就只可以選擇牛魔王或者 Antec 二揀一,選用其他的雜牌一定會後悔
機箱最好買內有吸音綿同隔塵網的機箱,例如小弟的 Cooler Master Silencio 550

購買最新的 Windows 8.1 系統

裝好 windows 之後,搞好帳戶設定,電腦設定,控制台設定,語言設定,時間設定,位置設定等等自己喜愛的設定
如果係 ASUS 或 intel 底板的話,唔使諗,即刻升級 BIOS,並必須要時常保持更新在最新版本,如果係其他牌子的底板的話,除非佢寫明保證有 up 唔死的保護機制,否則會有機會 up 死底板要去換板
執行 msconfig.exe 中調整 Windows 開機核心數目至用盡所有核心
進入 Windows 登錄檔機碼中調整 Windows 中的 CPU L2 快取值,提高盡所有 task profile "Audio" 及 "Pro Audio" 的 MMCSS 優先序至最高,提高 IRQ 0, 8 及你 soundcard/AI/1394-card/USB-card 的 IRQ 的優先權至最高,提高 CPU interrupt cycle 的密度至最高 (要記住登檔案係 Windows 內核最核心的設定地方之一,務必小心設定,改左一D唔應該改既野,係絕對有可能再 boot 唔返個 windows)
關閉所有無用而又會拖慢系統的 "系統還原" / "系統保護"
變更電源政策為高效能
如果在有 router 的 LAN 私人區域網絡之內的話,可以關閉 Windows 防火牆
安裝所有驅動程式: 晶片組, SATA, 顯示, 聲音, 網路, MEI, 鍵盤滑鼠等等,並必須要時常保持更新在最新版本
更改聲音設定
加大網絡卡接收傳送緩衝大小
更改 Windows Update 設定
更新所有 windows updates (甚至 Microsoft update) 至最新狀態,而且必須要時常保持更新在最 update 狀態,幾時出左咩 updates 都要立即裝左佢
徹底關閉 Windows Defender
如果你部機仲係會保持連線出街的話,要裝防毒,但係要裝個最快最穩陣的 Avast,並且時常要保時更新最新程式版本
裝你部 CAS 想要裝的軟件
run Fidelizer 去加快 Windows system clock timer 的密度去最盡的 0.5ms 刻度
安裝 Foobar2000 之類你要的 CAS 軟件
CAS 軟件記住要用 ASIO 去播放,用 ram 來播放 (full-file buffering), 要以 "即時" 的處埋序優先序來執行 CAS 軟件,軟件內的所有播放有關的 threading 優先序都要最高,如果可以的話套用 MMCSS 的使用,最好軟件本身同 ASIO driver 都要用上 MMCSS,如果可以設定的話,要用盡所有可用的 CPU 指令來做解碼,並必須經常保持軟件及其所有插件的更新版

平時日常打理,只要經常保時升級 BIOS,drivers,防毒,CAS 軟件至當時的最新版,並經常做足所有 windows/microsoft updates,咁你的 CAS 的聲就可以時時免費改善
不過要記住,每次 update 時,必須先 update BIOS,drivers,防毒 或 windowsupdate 之後先再 up CAS 軟件,因為有一D CAS 軟件如 Foobar2000 咁係需要佢自己自行 detect latency,而只有係佢 upgrade 自己或插件時先再會重新 detect 過新的 latency 值

仲有就係切忌做任何降頻,低電源等等會拖慢效能的舉動,因為 interval latency 係 CAS 音質的最關鍵,而 interval latency 只有係越快效能的系統之中先會越少的,尤其調高所有 priorities 之後,提高效能對音質的影響就更加敏感

不過師兄你都可以先上來小弟的蝸居聽下小弟的系統再算既

評分

參與人數 1威望 +9 收起 理由
eggbbq + 9

查看全部評分

星級玩家

qk8082900 發表於 2013-12-18 20:39
2-3萬
可以買返力士一套西裝

都有諗過d-06
Or 加多啲上eso k-05...

Dsd decode 重要嗎?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

eggbbq 發表於 2013-12-18 23:19
都有諗過d-06
Or 加多啲上eso k-05...

買機講配搭口味 只要好聲就OK 功能方面我個人就唔係好在意
K05當然好 定價5萬幾
折左都好似要4萬中至尾
2嫂聲底 清析 飄逸
我自己都用緊2嫂X 05

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

可以考慮下 North Star Design (CD+DAC) 機種, 二手價在你範圍內..

星級玩家

Parco 發表於 2013-12-18 20:40
如果唔計 DAC/soundcard/audio-interface 的話,兩至三萬係一定可以

小弟的做法:

學到野了
不過玩到咁複雜我都係用返macbook pro算了

星級玩家

qk8082900 發表於 2013-12-18 23:44
買機講配搭口味 只要好聲就OK 功能方面我個人就唔係好在意
K05當然好 定價5萬幾
折左都好似要4 ...

ching set機好專業喎...!
唔知我幾時先可以玩到呢個 level

進階玩家

eggbbq 發表於 2013-12-19 01:29
學到野了
不過玩到咁複雜我都係用返macbook pro算了

哈哈,唔得喎,mac 有 25ms latency 無得改,好衰聲喎

Windows 機玩出來的聲你聽過係唔會後悔的