設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: eggbbq

[用家報告分享] 呢幾日d紙皮箱一車車咁運入嚟

星級玩家

qk8082900 發表於 2013-12-16 19:15
師兄間屋用書架仔
感覺好似細左D
低音唔夠是正常的

qk兄你好..!
之前都問過朋友應該買坐地定書架仔
佢就話我廳得100呎左右, 扣埋聽嘅距離書架仔都夠用
最緊要係靚少少嘅座地out 晒budget ...!
可能下次再升級就係座地吧

星級玩家

tomtomsuccess 發表於 2013-12-17 01:16
入CDP 啦, CAS, 差好遠......

師兄有無邊部CD機推介?

貪CAS方便嘛

黃金玩家

eggbbq 發表於 2013-12-17 11:15
qk兄你好..!

個廳都係110尺左右用隻Proac書架喇叭仔都消化唔哂,可能自己功力唔夠
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

angusn812 發表於 2013-12-17 11:52
個廳都係110尺左右用隻Proac書架喇叭仔都消化唔哂,可能自己功力唔夠
(Post76 Android 手機版送出) ...

你意思係隻proac可以填滿110呎地方嗎 ??

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

qk兄你好..!

咁eggbbq兄你既影相技術一流, 可以影到個廳好大咁

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
小寶老豆 + 10 絕對認同
qk8082900 + 10

查看全部評分

銀級玩家

黃金玩家

eggbbq 發表於 2013-12-17 15:29
你意思係隻proac可以填滿110呎地方嗎 ??

係呀,隻Proac仔低頻太多,而我地方又唔夠,唔係皇帝位的地方低音會難聽,所以你宜家ok架,我以前用505ux就會剛剛好,始終低頻唔係505個飯,你用緊咩牆蘇同電源線?呢兩樣野對505ux非常敏感的
(Post76 Android 手機版送出)

進階玩家

qk兄你好..!

主要係 woofer 單元口徑唔夠大,所以實際上能有足夠力水打出的頻率下潛得不夠深,
其實唔係指佢出唔到個頻率,佢有振動,幅度足的,算係出到的,不過問題係即使你喇叭同前後級本身推力足夠,但單元振盆卻無法打到足夠的空氣推力令空氣本身有足夠的力度去維持一個完整不散的長波長低頻波到你的耳朵。即係問題出在由振盆至空氣到你對耳之間的路程。

比喻一個:假如你用你拳頭以一定力水去打落一塊紙皮石度,是否很易有足夠打擊力去推動沖擊塊紙皮石?係,因為你拳頭的 size 明顯大過塊紙皮石,或者唔會細過紙皮石好多,所以施力有效集中,唔會浪費推力或被吸收推力。
不過如果今次係要用你拳頭以完全相同的力水去拳打一塊掛係空中,極之柔軟,輕飄,有成個成年人咁大的一塊大布料,或廁紙之類的物體的話,你仲會唔會覺得你仲可以好有效集中到力量去對它造成一下拳擊的衝擊?好難,最後都只會令塊布有少少郁,因為塊布太大 size,太輕,太柔軟,你得咁細個拳頭打落去,幾大力的拳法都俾咁大塊布吸收左大部份的推力,剩下真正能推動得到塊布郁的推力少之又少。

同樣道理,根據聲音物理原則。假如振動面係一塊完全平直的平面的話,佢打出來有足夠的力度去維持一個完整不散的聲波的最大波長上限就係振動面的大小,例如如果你需要打出一個有足夠的力度去維持一個完整不散的 100Hz 波而令你聽到有足夠力水的聲的話,你件發聲物件的平面振動面大小至少要有 3.43 公尺,否則即使佢真係打左出來,你對耳都唔會聽得好清楚。

咁就死啦,平時好多常聽的聲常聽的音樂都有大量既 100Hz 聲音,咁我地邊有 3.43m 咁大的單元來聽?咁我地咪死得無野可聽?唔使驚喎,因為仲有,如果振動面唔係平直的純平面,而係向內凹入去的話,咁條數就唔再係咁計了,凹入的振動面係能夠以更小的大小來有足夠的力度去打出一個更長的波長,即係可以用小口徑打出更長的波長,所以我們平時見到好多 bass 單元都幾乎全部都係最典型的凹入圓錐體,就係要做到呢個作用了。所以大家才能用一隻十幾吋的就能打出深潛的 bass。

其他好多因素都可以令 bass 再下潛:例如箱體設計、呼吸孔位置、箱腳、喇叭座、座腳、箱體重量、箱體穩定程度等等。

不過係唔係絕對凡是所有四吋打出來的 bass 都必定無 8 吋打得咁低?又未必喎,不過,必須要貴七倍價位的四吋才能打得出七分一價的八吋的同一質素的相同低頻。例如,如果你需要一對四吋 bass 的箱能打得出一對一萬銀八吋 bass 的箱的同一質素的相同低頻的話,咁你就至少需要一對七萬銀的四吋 bass 音箱。

其實想知道自己套系統真正能打得出幾深的 bass 的話,最簡單方法就係用類似的專業試音碟來做測試:
http://www.amazon.com/Sound-Check-Parsons-Stephen-Court/dp/B00797OGUW/ref=sr_1_1?s=music&ie=UTF8&qid=1387274563&sr=1-1
可以逐個單一頻率去 check 下自己套野可以出到幾多 20Hz - 60Hz bass

小弟自己對英國八吋就 check 過證實最低可以潛到 30Hz 仍然夠力

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
eggbbq + 6 超正!

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

小寶老豆 發表於 2013-12-16 14:34
恭喜師兄...
人生第一套玩已經咁...... 錢途無可限量... ...

agree 錢途無可限量 !!!
山無稄, 地無缺, 才敢與76絕!

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

Parco 發表於 2013-12-17 18:05
主要係 woofer 單元口徑唔夠大,所以實際上能有足夠力水打出的頻率下潛得不夠深,
其實唔係指佢出唔到個 ...

主要係 woofer 單元口徑唔夠大 ..............agree

but how about if 6.5" woofer  for 100 feet ???
山無稄, 地無缺, 才敢與76絕!