設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Koss

[合併式擴音機] 有關pre out, 再請教師兄們意見~

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Koss 發表於 2013-12-5 23:20
咁擰黎擰去你覺得煩唔煩丫師兄?
師兄係咪用緊坐地? 小弟用緊書架
郁親對喇叭都驚D釘腳走位~  ...

Yes, 我係用座地, 同埋好彩個位轉喇叭線都唔太難
煩就點都會有少少煩, 不過我有機會開機聽既時間唔多,
亦好少一日內又聽歌又睇戲,
隨時一兩個星期先轉一次, 所以冇乜所謂

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Koss 發表於 2013-12-5 23:02
唔知小弟會唔會太唔了解
但就硬係覺得膽機既味道係咪應該要後級或者合併先出到黎?
如果係前級或者CDP, 訊 ...

其實好多人誤會左“膽機既味道” 就係肥厚慢, 其實果D係平價國產膽機既味道... 聽下小品就得...

膽前石後呢個玩法由來已久,有D老外大排子合併機都係用膽前石後

進階玩家

Lester 發表於 2013-12-5 23:29
其實好多人誤會左“膽機既味道” 就係肥厚慢, 其實果D係平價國產膽機既味道... 聽下小品就得...

師兄可否指教下當中特點同好處?
小弟愚見用膽機放大左D訊源去到後級
後級唔係應該會再處理過先供應比喇叭?
咁係後級既處理中, 後級既性格同特質會唔會充斥左係個訊號中而比喇叭表現番出黎?{:9_437:}

星級玩家

Koss 發表於 2013-12-5 23:45
師兄可否指教下當中特點同好處?
小弟愚見用膽機放大左D訊源去到後級
後級唔係應該會再處理過先 ...

我新手黎, 咩都吾識架, 之前我第一部機係Melody supper 88, 推bnw 805s, 跟住換左用旦前石後 YS audio A2 + 威馬 Horus A200 都係推 805s, 而家轉左玩中古全石同中古大喇叭.

感覺上由最初開始到而家 自己既口味係不斷改變, 所以總結一句就係resell value, 除非你已經好肯定自己鐘意咩, 有個人見解 (果類人吾會成日上科林問問題), 如果吾係緊係盡量係金錢許可下試多D野啦.

拉遠左, 講番前後級, 不同機對出來既聲音都有好大影響, 一般來講後級比較睇重 力水, 反應同幼細度 力水, 反應呢兩樣野石機比較易做得好,膽機要比較高質素先做到,多數香港人D熱門膽機都離吾開肥濃厚慢,  我聽過既牌子吾多,感覺上 octive 同 YS audio既膽機力水同反應都吾錯.

前級對力水, 反應,幼細度,音色,分析力咩都有影響, 我新手對前級都真係無咩了解見有d前級可以賣成十幾廿萬仲未參透到點衡量個價值.

又講遠d, 其實大家買機都係為左聽音樂, 如果一部機聲音好好但會局限左你聽音樂既種類咁其實吾太好.
即係有個人話自己係食家好鍾意食野, 不過無論佢食猪扒, 刺身, 量子料理定去M記飲奶昔佢都一定落D雞汁加味, 係吾係好怪先?

評分

參與人數 5威望 +49 金錢 +39 收起 理由
Koss + 9 + 9 超正!
tomtomsuccess + 10 + 10
siukit_siuhan + 10 精彩報告
terryc + 10 + 10 精彩報告
beerboy + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Lester 發表於 2013-12-6 09:25
我新手黎, 咩都吾識架, 之前我第一部機係Melody supper 88, 推bnw 805s, 跟住換左用旦前石後 YS audio A ...

大師果然係大師!!

一遍短文章便能做到開門見山,一針見血的效果
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我新手黎, 咩都吾識架, 之前我第一部機係Melody supper 88, 推bnw 805s, 跟住換左用旦前石後 YS audio A ...

評分

參與人數 1威望 +9 收起 理由
siukit_siuhan + 9 絕對認同

查看全部評分

CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

星級玩家

tomtomsuccess 發表於 2013-12-6 10:40

早晨~

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

Lester 發表於 2013-12-6 11:05
早晨~

你死啦......又搞d早晨post......
No Music No Life

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Lester 發表於 2013-12-6 11:05
早晨~

CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

進階玩家

一定落D雞汁加味

師兄講得非常岩~ 就係呢個原因所以師兄就由合併膽--->膽前石後--->石前後?
小弟都有諗過用膽推會唔會好重味精...但作為一個"真正"既新手...學師兄話齋都要試多D不同口味先進化到~
原來師兄之前係玩805s! 咁其實一部合併super88夠唔夠力推? 當然師兄轉得膽前石後就一定覺得之前係有不足之處...
師兄係厭佢太濃?
而呢部88又有無av bypass?

可能師兄會諗小弟點極唔化~ 但所謂唔到黃河心唔死, 到左可能就見到黃河又黃又臭~

提外話...點解小弟加唔到10分比師兄既??