設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 有關pre out, 再請教師兄們意見~

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟行緊805D, SR7007 av amp
因本身SR7007行bi-amp, 高音其實好滿意...但感覺中頻唔係幾好,
可能因為喇叭背係一個好大既木櫃, 加上成個假天花都係木, 細節似乎被吸收左好多
所以想加部Int amp去聽歌
之前有師兄提議加部Luxman行pre out, 小弟剛剛見到dared有部膽int amp(呢部土炮膽都差唔多8k... )
其實邊個選擇會好D?

如果加多部兩聲道, 首先唔可以行bi-amp唔知到時個高音會唔會弱左
第二樣係無左隻sub仔既輔助, 爆rock/pop既時候會唔會無咁激?

同埋想問其實咁樣加兩聲道行pre-out, 如果想用番av amp聽番加埋sub仔係咪一樣得?

好多問題, 先多謝各師兄既意見~

禁止發言

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

同埋想問其實咁樣加兩聲道行pre-out, 如果想用番av amp聽番加埋sub仔係咪一樣得?

yes, BUT waste your 兩聲道;
because suppose the 兩聲道 will have better sound effect to listen song than the av amp,
hence, if you use av amp to listen song will waste it...........
山無稄, 地無缺, 才敢與76絕!

進階玩家

咁請問師兄以上提到既石機同膽機, 師兄有咩睇法呢?
Luxman 我諗搵部2手都皮幾...
dared呢部膽又有無咩意見? 內置有埋DAC喎~

多謝師兄意見!!

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

Koss 發表於 2013-12-2 19:38
咁請問師兄以上提到既石機同膽機, 師兄有咩睇法呢?
Luxman 我諗搵部2手都皮幾...
dared呢部膽又有無咩意見? ...

never try 膽 before, cannot tell you........
山無稄, 地無缺, 才敢與76絕!

進階玩家

Gorgeous 發表於 2013-12-2 19:08
你用AV amp果個bi-amp係假野黎,同係用同一份電同一只牛,同雙聲道擴音機既power差好遠 ...

師兄,雖然係同一份電,但實際出力應該唔同架??
一部av amp可以同時間比7隻喇叭加隻sub
而家用多份插埋入前置,即係一隻用左兩份力喎……
我試過就呢隻amp呢講,行bi amp係比行jumper高音清脆有力好多……
但當然整體表現,兩聲道amp應該比av amp好……
所以要請教師兄~

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果駁AV AMP PREOUT 入INT AMP 做AV BYPASS, 正常石機會合適過膽機

禁止發言

進階玩家

leo25 發表於 2013-12-2 23:04
如果駁AV AMP PREOUT 入INT AMP 做AV BYPASS, 正常石機會合適過膽機

但如果前置係入int amp,然後int amp走對RCA去av amp,睇戲時先要開哂兩部,聽歌只開int amp,咁其實係咪無咩影響?定睇戲時個surround 會變差?

部膽輸出係30火,力量黎計算唔算大火?

多謝師兄賜教!

進階玩家

Gorgeous 發表於 2013-12-3 01:09
以前都講過

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=150073&extra=&page=2

師兄你呢個講法都好合理既,但可能係av amp既用家黎計,因為唔行佢內置既bi amp,即係只用一份輸出
但隻av amp如果set好左每份輸出既出力,用多份suppose都唔會分薄左其他輸出既力水,咁既情況算唔算真呢?

另外想請教師兄,如果好似你咁講用兩部power amp或者兩部int amp去推bi amp一對前置,個signal 要點控制??
定int amp其實係唔可以咁行,一定要用前級先得??

再另外,關於上面提到既dared i30土炮膽機,師兄可唔可以比啲意見

唔該哂師兄!!