設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Viktor

[請教] 買woo audio WA6 or WA7

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

steventamdk 發表於 2013-12-2 18:01
這個討論真的

吊癮非常,引人入勝

我喜歡膽機嗎?

我個人唔見得,可能我喜歡自然流暢,不過石機下功夫一樣有,就是說要下功夫囉。

現在D 機,膽機當然有人想到玩膽,但石機一樣有人玩改機啦,小的玩 opamp, fuse,大的玩到機內線火牛,甚至成分電路換了......

我自己耳擴的確全是膽(有一台是膽石機,另一台說不知膽的成份是多少了)。但我自問在買時主要是聲音上找,是膽是 石唔多 care......

說真,如果唔care 聲音,石機更合我....要知我家沒位

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

t1174 發表於 2013-12-3 01:01
我喜歡膽機嗎?

我個人唔見得,可能我喜歡自然流暢,不過石機下功夫一樣有,就是說要下功夫囉。

你用你喜歡自然流暢來做前題,自然其他人會係錯囉,但如果將自然流暢來做其中一個 personal preference,結論咪好唔同囉!

用成排 6550 推挽梗係容易有力有速度啦,我當年聽過 Wavestream 同 BAT 都唔知幾爽!但如果玩零負回輸既單端設計,邊間廠會用有力有速度來做 product development benchmark 啊,願聞其詳囉! 人地玩 2A3 單端推 Lowther,係無力無速度,係得韻味迷死人,唔通咁又係錯、錯、錯?

玩 HiFi 玩到入門,全部都係 Personal Preference 先決,唔係真理大晒既,只有在門外俳佪先會咁在意對錯既!

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

我想T兄是希望指出其實玩膽機不一定是純追求韻味這一點吧.

身邊有朋友玩膽機純追求韻味, 我自己之前都有玩膽機, 但我以追求平衡的聲音為目標. 我覺得個人取向冇咩所謂, 佢毒我唔到, 我又毒唔到佢. 哈哈~
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2013-12-3 10:56
你用你喜歡自然流暢來做前題,自然其他人會係錯囉,但如果將自然流暢來做其中一個 personal preference, ...

師兄,想問下,如果唔用negative feedback, d廠會用點嘅circuit呢?
明日を掴むために !

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

thisismyname 發表於 2013-12-3 12:54
師兄,想問下,如果唔用negative feedback, d廠會用點嘅circuit呢?

簡單講就係去左 output transformer 度,只是 output stage 零負回輸,並不是真正的 complete circuit 都 zero negative feedback,效果有人誓神劈願就好正,有人指手劃腳話錯錯錯囉!

http://www.manley.com/msepp.php

http://www.stereophile.com/conte ... ntegrated-amplifier (page 3 有可調式 negative feedback measurement)

耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2013-12-3 13:21
簡單講就係去左 output transformer 度,只是 output stage 零負回輸,並不是真正的 complete circuit 都 ...

我以為講緊成個circuit都唔用negative feedback
thx 師兄,我睇下d link先
明日を掴むために !

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

thisismyname 發表於 2013-12-3 13:30
我以為講緊成個circuit都唔用negative feedback
thx 師兄,我睇下d link先

是一種 design 取向然後用比 sales 吹大左,用家其實唔需要理是否成個circuit都零負回輸,而是這種 output stage 零負回輸的表現啱唔啱你要求才最真既!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2013-12-3 13:36
是一種 design 取向然後用比 sales 吹大左,用家其實唔需要理是否成個circuit都零負回輸,而是這種 outpu ...

只係我就係讀lee範野,無論當音響相關知識定學科相關嘅研究,我都相當有興趣。

以用家角度嚟睇,各種設計都只係手段之一,亦係gimmick,(用左唔一定好d, 通常有得亦有失,要睇下個trade-off, )
所以用家只要搵部啱聽嘅就得。
想試高技術,所謂高精準度嘅,可以唔洗試,直接睇data睇spec就得,然後買番屋企用自己嘅功力調較佢。
我嘅睇法係,搵你鍾意嘅聲(/玩法)就ok。
明日を掴むために !

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

thisismyname 發表於 2013-12-3 14:08
只係我就係讀lee範野,無論當音響相關知識定學科相關嘅研究,我都相當有興趣。

以用家角度嚟睇,各種設 ...

明白的,但其實我篇回文重點唔係負回輸,而是在膽機是否必須有力有速度這個「假記」提出反証,希望唔好因為一個例子就跳左去呢一個話題啦!

WA6 和 W7 其實 target 好唔同既買家,前者早 hobbyist,後者是 deskfi/CAS/ lifestyle 路線,我站在 hobbyist 角度好難明白點解唔加埋 coaxial in 去用盡部機,而 lifestyle 用家 將 WA7 和 WA6 拍埋一齊已經對 WA6 既「經典」外型擰晒頭架啦,你班發燒友重傻到加多件一樣咁大件既分體電源都唔加無數碼 input,我好肯定佢地會認為我地係 kai 既!

科林玩家

我係woo audio wa7+飛利浦X1用家。由於本身係新手,所以無從比較啲聲得唔得,只能講自己來講尚算滿意。買嘅時候聽過另一部石機,覺得wa7相對暖些,可中和電腦聲,所以最後便揀咗佢。最近有每次有朋友來我家,在書枱發現佢時,都居然不約而同双眼放光,大叫:tube amp 呀!我就知我冇買錯喇……(我啲朋友都冇玩開音響的)