設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Viktor

[請教] 買woo audio WA6 or WA7

進階玩家

旅日HeadFi小兵

t1174 發表於 2013-12-1 23:31
錯!

真正的靚膽機其實是 sell 自然流暢,而唔係 sell 那一些老舊的所謂韻味的。 事實是越是高級的膽機 ...

你講的係貴野啦。簡單玩下就係追韻味囉。
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
404LE x 007ta
WA2 & Corda Sym.2
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我看到的是兩種看似相反,但其實應是殊途同歸的追求。

兩種機的開始點不同,正好針對不同口味的玩家,而玩上去對高端的某些質素的追求,愈來愈靠近並不奇怪,所以高端器材當然會達到到了某些指標,例如t1174兄提到的一些,這和是膽是石是無關的,在這點上,膽機石機是殊途同歸的。

但這些相同的地方,不會完全把膽機石機之差消去,粗略分之,膽機本質就是因為在硬質素上同時有膽的韻味所以吸引,石機就是給把精準放在第一位的玩家,兩者的hiend面貌並不會全同。

因此定義hifi不難,定義hiend卻沒有意義,hiend不是沒有標準,而是這個標準有客觀之外的地方

既然如此,又何錯之有?
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

williamchc 發表於 2013-12-2 01:16
不過老老實實,WA的膽機完全未到你說的靚膽機的級數呢...

wes/Wa5 就可以了

事實是 WA7 也已經有向真正膽機的方向去做,當然,多少也是 budget 機,其實做到有點唔3 唔4。

我有膽大大聲叫“錯”,當然是太明顯的同好過份,甚至我個人認為是“教壞人”

回顧返 LAZ 兄的說話,他說:
我個人有個咁諗法:我仲乜要膽機?要清要速度要力量,石機全部都做到。

事實上,做好的膽機,一要做到有力有速度,先可以叫成功。當然,說推力,膽機只有30W, 10W , 甚至是有只有3W. 但做好了,應該是推高效喇叭已經有好好的力量感同破發力,當然,是在有須要時表現的。 而對 max power 只是500 -2000mW 的耳機,更是應該易應付。

之後 LAZ 兄又說:
膽機就係想要韻味,膽味,簡單咁講,我估無乜燒友係話想買一部非常中性平衡的膽機XD

這就更錯到極點了。就是很多高燒比錢追求“中性平衡”的膽機,甚至說膽石根本不太是一個因素。 而且這樣我機多少貴得過份。 所謂的“中性平衡”唔一定冇味,反而就是男人出男聲,女人出女聲,出來聲音唔會有重某段突出的感覺。 而味道可能是在破發,動態,棉密等等出來。

所謂好的膽機,有說其實是聽聲有點像石機,膽石不分了。

膽機就是要有膽味,就是一個入門膽機比人的誤區。是實是重味本來就是膽機的缺點,又或是說用來蓋住入門機質素不足下的處理手法。

進階玩家

旅日HeadFi小兵

t1174 發表於 2013-12-2 12:48
wes/Wa5 就可以了

事實是 WA7 也已經有向真正膽機的方向去做,當然,多少也是 budget 機,其實做到有點 ...

你講那兩部都係五六千貴野,都仲未計換膽。300膽有錢都未必買到。

但又有冇必要做到近呢?正如有工程師一早講過、晶片要去做到膽的「失真」其實是可能的。但若一樣了,那為何還去玩膽?貪佢難保養做小暖爐?
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

新仔玩家

這個討論真的

吊癮非常,引人入勝
你們可以考慮的地方還有一點,就是干擾。
老膽機最大弱點也是這個,是石機最大優點。
帽子之類的防干擾效果普通,既然可以做到兩種機一樣聲,咁
膽機既理由就好似少左。
能說說喜歡膽機的理由嗎t1174兄?

新仔玩家

有拎獎學金既我認為,聽歌的確同讀書一樣,黑白分明,有絕對既對錯。

我支持t1174兄不停指出唔識玩既師兄們離譜至極既謬誤。

評分

參與人數 2威望 +10 金錢 +11 收起 理由
jasone_ti + 10 + 10 拎獎學金
斯路 + 1 還記得以前Steven師兄講野都比較持平....

查看全部評分

星級玩家

新仔玩家

我對於膽機認識真係唔多,亦有呢個認為玩膽機味為主既諗法

未知t1174師兄會唔會可以分享下能夠去到膽石不分、自然流暢、能收能放既膽機+膽組合,睇睇我會唔會有機會試下呢?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

steventamdk 發表於 2013-12-2 18:03
有拎獎學金既我認為,聽歌的確同讀書一樣,黑白分明,有絕對既對錯。

我支持t1174兄不停指出唔識玩既師兄 ...

讀書的對與錯嗎? 我記得有時讀書讀到的未必是真相,尤其在chemistry, 歷史上。
而香港的教育制度在很多方面都有問題。求學不是求分數? 有多少學生是這樣想的?

膽機我對(kondo) audio note有興趣,但唔敢去試。
明日を掴むために !

銀級玩家

steventamdk 發表於 2013-12-2 18:03

我支持t1174兄不停指出唔識玩既師兄 ...

唔, 我讀那科, 就是沒有對錯. 更甚是, 堅持有絕對對錯先至危險 .
記得Steven有次話把獎學金用在買headfi玩具上, 哈, 令我印象難忘!

Sorry, OT了.
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

進階玩家

旅日HeadFi小兵

其實我估T大唔係話可做到膽石不分。版主已經有講過下,其實越高級的器材,必然走向是Hi Fi,以原音為目標。大音染的器材是玩味為主,要走進大雅之堂當然未夠火喉。

我和T大其實係兩條不同的平衡線上。兩種玩法。不過肯定要多謝T大所講,我現時有錢有力都不用追那一級的器材。因為我還是想懶懶閑地聽下歌舒服下就算