設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: laz

[隨身耳擴] 來篇小兒科開箱Antelope Zodiac

進階玩家

旅日HeadFi小兵

chowyeung 發表於 2013-11-28 08:26
laz兄,來個AB test如何?
金羊外觀好襯我部leben. XD

我原本想做但做唔到

一來我感到頭100小時zodiac完全不穩定,有時超靚,有時又好似未瞓醒咁。

但我CAS得一部。唔識同一時間叫電腦出訊號去兩部機處(用mac,有高手指點嗎?)

即煲得一部就煲唔到第二部

(你部amp 較襯天龍一號盤,傳統音響香檳金,埃瘋都要出呢個色)

評分

參與人數 1威望 +12 金錢 +8 收起 理由
hiyori + 12 + 8 用家心得

查看全部評分

imac -> Antelope Zodiac Gold ,
404LE x 007ta
WA2 & Corda Sym.2
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

唔知可唔可能同 pc 咁。插晒上去,轉就在那個 select sound card 個位 。select 另一台

銀級玩家

Yup, Marantz 及 Denon 的也很襯色。最近也留意緊Marantz SA14S1, 好像不是太貴,可一機雙修(SACD盤+USB dac).

進階玩家

旅日HeadFi小兵

t1174 發表於 2013-11-28 09:56
唔知可唔可能同 pc 咁。插晒上去,轉就在那個 select sound card 個位 。select 另一台 ...

我的意思是說,兩台機,同一時間都有訊號發聲。

即兩部dac都在解同一個player 出的音樂檔。
一個個選最後只能有一部機出聲。我一直都是silver Gold 一起插在電腦上
imac -> Antelope Zodiac Gold ,
ED8, T1, PS500, Mpro, DT880p, HD650, K702

進階玩家

旅日HeadFi小兵

chowyeung 發表於 2013-11-28 10:00
Yup, Marantz 及 Denon 的也很襯色。最近也留意緊Marantz SA14S1, 好像不是太貴,可一機雙修(SACD盤+USB d ...

hehe,一入盤盤深似海(cd 又黎一大堆。)

進階玩家

旅日HeadFi小兵

Play audio though multiple output devices

If you use more than one audio device to create a multi-output device, you can play audio through several devices at once. For example, when you add two devices to a multi-output device, audio sent to the master device will also play through any other device in the stack.

今晚返去試下先。

銀級玩家

laz 發表於 2013-11-28 10:48
hehe,一入盤盤深似海(cd 又黎一大堆。)

所以想聽聽laz兄你對金羊的評價,我未玩過如此級數的dac.
(最近四出睇樓,有機重建hifi房,有返空間放CD, 但……就算買返CD, 都不會像舊時咁瘋狂了。)

進階玩家

旅日HeadFi小兵

chowyeung 發表於 2013-11-28 10:57
所以想聽聽laz兄你對金羊的評價,我未玩過如此級數的dac.
(最近四出睇樓,有機重建hifi房,有返空間放CD ...

我無認真咁玩過兩聲道,所以嚴格來說我唔算hifi友,對於hifi燒友的喜好和我個人的可能有很大差異。chow兄你之前應該是hifi人,應該和我所追求的可能有些不同吧。

我對dac的經驗也是很少,因為其實唔易試聽。大多毒氣房都是演amp及speaker的。通常主力只有cd盤出amp就算。dac 可以認真試聽又能夠試得出成果的,多數都要找人家訪了。(加上我木木地耳

不過10k 內有Zodiac silver的話我幾肯定無買貴又無買錯。起碼我覺得已經高過上代的902 dac1。 (因為我沒有認真聽過呢一代的903 dac2 之類。)也好過tech 的501幾多(其他用家唔好打我)我本身想試下luxman 部da06 但找不到地方試。northstar 就個個都話佢有「華麗」的氣味,我理解為有其「味精」  其實因為我個人對Sabre的晶片(即現在很多dsd 支援的dac都用的那晶片)唔太鐘意,所以對zodiac用bb pcm的有一份好感。

以現時來說,如果只係想聽下歌的話,silver我覺得係夠用,金羊我係有少少貪心才入,家中的系統其實很多功能用不上。加上我到依家都未找到384的檔去試機,你話死唔死。

聲底其實steven 大nick大都有詳細講,我都係參詳過佢去(玩到咁大)的意見來了解。的確如他們所說,這只dac 是有些pro器材的定位,但卻不是典型的又冷又鑑聽的風格,容易上耳但中性,不是很有味道的類型。(如果我用dac1來做一把尺來比較,dac1是又硬又凍的感覺)

至於是否一定要買v電,因我部機完全未煲開,實在很難說。你是明顯地聽到「不同聲」的。網上不少大牌review (如6moons) 都有詳細講解,不少人都覺得除了質素之外,用了v 電還會在風格上有些少改動(會hifi味大左)而的確我初步聽落的確係。(不過聽說用乾電芯如紅酒的black lightning 推動會更厚)所以說,其實zodiac買入後,要改動來調味的空間我覺得很多,改下補品就會有較明顯的反應,我估是這個價位的器材應有的表現吧。(你明啦有時有些器材你改乜鬼都得1-2%的變化,真係浪費金錢)這個我覺得係優點。一來可慢慢一件件咁俾錢無咁傷,二來調音方便。

不過你當然是看看白金版出左後品評如何(及價錢如何)啦。除非你找到超便宜的新貨啦。

評分

參與人數 2威望 +25 金錢 +25 收起 理由
chowyeung + 9 + 9 一定要加分
hiyori + 16 + 16 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

看著laz大的入手過程和心得,完全是猛毒
雖然小弟在幾個不同場合和setup聽過這台還是沒有愛上,但現在又有衝動再試下佢

另圖片我順手幫你縮左大小
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

銀級玩家

對,在hifi界,dac最難下決定。交多多學費都未必揾到啱自己的。