設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hunting

[請教] 607點樣set by pass架? 搞左成日

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我講一下
我先前都係 bypass 上遇到呢個問題

我目前解決晒
無論 stb/ dvd/ blu ray player 用hdmi 入amp再hdmi入tv, 都可以 唔開amp 係 tv 到 睇到 stb/dvd/ blu ray 而有用tv 既 speaker

而我都好似樓主咁, 唯獨 stb 既 hdmi 係直入 tv, 而光纖就入amp
因為 607 bypass 既界限--- 如果當我最後開係睇blu ray而熄amp既話 , 之後我唔開amp 又想 by pass 到 stb / dvd , 係做唔到! 一定要係最後熄機果下充選定我之後想bypass 既機
咁就對我呢d 用stb 既屋企人好唔方便

所以我就將 stb 既 hdmi 直入 tv
而問題又黎, 我每次開 stb 既 hdmi 台, 部amp 都會自己開, 原來係因為 本身 hdmi1.3, tv 既input 駁左 amp 既 out put , 佢地係會detect 到, 所以一開 stb 既 hdmi 台, 部 amp 會開
後來研究左好耐, 原來係要係 tv set 個 speaker 控制, 唔用 "amp" 先得

目前我set 完效果如下
stb 開機 , tv 開 stb 果台, amp 唔會著, 當我睇緊 stb 台時, 開amp, tv 既 remote 大細聲按鈕會自己轉左去 control amp 既 大細聲, 如我熄左 amp ,果 tv remote 就會control 既大細聲制會control返 tv 既speaker

我怕我用文字表達得無咁好
如再有不明
可 pm 我留tel

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

HDMI 無得 bypass, 一定要開 Amp 至睇到, 唔想睇電視都開 Amp, 直接插條 HDMI 落電視............
hkp1196 發表於 2009-8-7 08:11

我之前都以為係咁,bypass 到畫出唔到聲
上次去 knowing既示範, 問左豐澤既熊貓哥原來係 amp 到 係set 到, 可以bypass 到聲同畫
http://www.post76.com/discuss/vi ... 4481&highlight=
詳細問題我先前我個post 都有提過
好彩得高人指點

黑鑽玩家

我係 stb >> 607 >> tv    (hdmi)

唔想睇電視都要開 amp!

大家幫幫忙, 教下我這個初哥
hunting 發表於 2009-8-7 00:29

我睇真d ching 果問題
如果係只係入 stb 入 607, 而又想唔開amp 又bypass 到 stb 聲同畫
就係 setup > 7.3> hdmi> audio tv out --set auto 便可以

要 set 到 auto 的話
下面果3行要全部 set " on"

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

mtvbb兄
我現在係用hd player(hdmi)入amp再出tv
但係開tv和hd player 係無訊號偵察到
咁係咪要將 audio tv out set做on定off呢
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

黑鑽玩家

mtvbb兄
我現在係用hd player(hdmi)入amp再出tv
但係開tv和hd player 係無訊號偵察到
咁係咪要將 audio tv out set做on定off呢
ming 發表於 2009-8-7 13:13

你要好似之上既 post set audio tv out --- auto 先可以 有畫有聲
我之前都比呢個問題反左不少日子,
set audio tv out on , d dvd/ blr ray 機既 hdmi bitsteam要set pcm 部tv 先有聲
, 但問題來了, 607都係detect pcm 無晒 dts/dd/ dts hd/ ddhd 音效

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

哦 要set auto嫁
等我試下先 我用806
如果係tv那邊就無野要set 是嗎

我部電視 有個simlink 如果開bdp amp和tv都會自動開

thanks
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

黑鑽玩家

哦 要set auto嫁
等我試下先 我用806
如果係tv那邊就無野要set 是嗎

我部電視 有個simlink 如果開bdp amp和tv都會自動開

thanks
ming 發表於 2009-8-7 13:20

呢part 要關左 bdp 既 hdmi control
我之前都試過
一開bdp / stb 部tv 同 amp 會著

1萬

黑鑽玩家

我部bdp 好似無hdmi control呢個fuction喎

我電視和bdp
都係LG
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

黑鑽玩家

我部bdp 好似無hdmi control呢個fuction喎

我電視和bdp
都係LG
ming 發表於 2009-8-7 14:22

如果可以 link 埋一齊應該得

黑鑽玩家

20# hkp1196

到時又放上來分享下心得啦

我之前都有睇過下 說明書
不過真係意會唔到可以 set " auto"
好彩豐澤熊貓哥指點
如果唔係
我認為到我買第2部amp 都搵唔到