設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 607點樣set by pass架? 搞左成日

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我係 stb >> 607 >> tv    (hdmi)

唔想睇電視都要開 amp!

大家幫幫忙, 教下我這個初哥

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

1# hunting

你要係 tv 到, set speaker 唔用amp, 同埋set tv 唔控制 amp 先得

因為你 hdmi入
而你可能又有係 其他器材用hdmi 入amp 再由 amp hdmi 入 tv

我既方法就係, tv set hdmi 控制 blu ray, 而 speaker set 左用 tv

進階玩家

死啦...你講完, 我都一頭霧水....只怪我太初哥了....
我試試先, thank you thank you

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

師兄,我唔知你用緊咩o野stb,
因為我部8仔係唔可以透過hdmi出dd,
所以我依家係將stb hdmi直駁tv,
而stb色差同光纖先至駁去amp,
咁就可以唔使著amp睇膠清
Projecter : Mitsubishi HC3000 DLP
AV amp : Yamaha RX-V3800 + Adcom GFA 7400
BDP : Pioneer BDP-05FD + PS3 + N3
SP : Klipsch R35 series   
Subwoofer : MK MX-250

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我都想知
mtvbb兄
呢個步驟唔明 可否講清楚少少 " set tv 唔控制 amp  " 和 " tv set hdmi 控制 blu ray, 而 speaker set 左用 tv "

thanks
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

3# hunting

部amp 點解會係tv 到睇 stb 時會開
就係因為 係tv 既 hdmi 睇 stb 台時選左 speaker係 amp 出聲/ hdmi 控制其他影音產品選左 "amp"

星級玩家

Audio Signals
Digital audio signals received by the HDMI IN jacks are output by the speakers and headphones connected to the AV receiver. Normally, they are not output by the HDMI OUT, unless the “Audio TV Out” setting is set to “On” (see page 81).

p.81
“Hardware Setup” menu. (on remote)
Audio TV Out
This preference determines whether audio received at
the HDMI IN is output by the HDMI OUT. You may
want to turn this preference on if your TV is connected
to the HDMI OUT and you want to listen to the audio
from a component that’s connected to an HDMI IN,
through your TV’s speakers. Normally, this should be set
to “Off”.

星級玩家

試下在 607 setup內選
Hardware setup ->hdmi audio out:on
                         tv control:on
跟住選到 stb 個 input 或收音機個 input 再按standby.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

你off左個tv control應該就得ga喇~

高級玩家

好簡單, 將hdmi on左就得. 本說明書, 我完全睇唔明
自己估/試下.
用左2days 607用家上