設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] <簡單開箱> 音茶樂 x Olasonic Flat 4-Nami 濤 TH-F4N

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
見到唔少Ching有興趣, 小弟先做勇士, 希望可以儘快比簡單聽感出黎

評分

參與人數 3威望 +44 金錢 +44 收起 理由
iamsocheap + 10 + 10 期待聽感
hiyori + 24 + 24 等待勇士報告!
muffy + 10 + 10 支持分享!!!

查看全部評分

專業玩家

有新野玩緊係要支持下~!!!

銀級玩家

支持

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

大力支持,希望能分享埋所用的系統/組合和所聽的歌曲/類型呢。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄加油努力...小弟坐在電腦前f5等你
Fiio x7
Heir 10a  RSD 1+2
tfz2m final audio iv v vi

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

米王出手~
期待分享!!!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

有錢真好

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

有錢真好 ......  
Eso SA60/Rega P9
老麥 MC2200/山水 C2301 & B2301
馬記 SC9 & SM9
Dyna C1

進階玩家

muffy兄唔好玩我啦... 我一對耳機都唔及你一條"燒踢"線既一半...

進階玩家

對唔住各位咁耐先post簡單聽感... 事因之前用隨耳機送既Comply棉真係唔係好得... 低音好勁(對我好似勁過頭, 唔balance), 但係整體黎講總係覺得隔左重o野咁, 同我之前聽muffy兄o個對Kuro差都幾多(話說都係因為一聽念念難忘先買Nami)... 所以我今日急急腳約左muffy師兄(再一次多謝曬muffy師兄)出黎, 拿到傳說中既ortofon膠, 再做一次比較準確既測試 (因為有師兄要求做得仔細D)

果然一換過Ortofon膠後, 好似解放左對耳機既實力, 清左好多, 整體聲音balance左!
而家對耳機煲左接近20小時only, 系統用iMac + Aune T1 with 6922 tube (我賣左Go-Dap X之後等M8等左半年都未到... 而E8直推亦唔係好得), 所有歌都係Apple Lossless format, 以下既聽感都係用上述setup 作出既

試過既歌曲有:
1.        Look Down (Les Misérables: The Motion Picture Soundtrack Deluxe (Deluxe Edition)) - 主要試聲場, 氣勢, 低音下潛;
2.        Fly Me to the Moon (Lisa Ono & Olivia Ong) - 兩個歌手唔同演繹, 主要試女毒;
3.        Let's start from Here (Johanna Wong) - 前奏部分我用黎試高音延伸度, 同埋會試埋mid-bass既groove;
4.        Rhapsody in Blue / 《梁山伯與祝英台》小提琴協奏曲 - 試樂器聲同埋classical樂曲整體感覺, 氛圍 (小弟少聽);
5.        春天裡(汪峰)- 試男聲同埋rock;
6.        小玩意 (彭玲) - 試齒音...;
7.        我愛你 (盧廣仲- 這就是Rock'N Roll 的Style: Live In TICC) - 試現場感同氣氛;
8.        Billie Jean(Michael Jackson)- 試pop song聽感, groove;
9.        其他歌曲

佩戴: 還好, 不過一定唔係最舒服既(相對CM或westone), 隔音一般, 條線好長而且無得換線, 聽診效應唔算勁

綜合聽感:
1.        低頻:下潛好, 量適中(ortofon膠), impact 都唔錯, 整體Bass自然過我對Miracles (難道呢D就係所謂既圈味?)
2.        中頻:有驚喜,人聲我覺得有感情過我對Miracles,算係比較intimate,有D女毒(尤其女中音)
3.        高頻:有齒音(經muffy師兄一講再試清楚果然有, 不過小弟仲接受到, 希望煲後會好D);高音唔算去得好盡, 最高處有D roll off
4.        整體: handle各類音樂都唔錯, 包圍感幾強, 聲場大, 清晰度OK, 聽落好舒服, 唔係好想除

Disclaimer: 小弟玩head-fi經驗尚淺, 以上純屬個人聽感only, 好多時都係同Miracles作比較. 不過muffy師兄都已經試過我對Nami啦, 所以大家追問下他的聽感啦~

評分

參與人數 2威望 +38 金錢 +38 收起 理由
hiyori + 28 + 28 用家心得
iamsocheap + 10 + 10 用家心得

查看全部評分