設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 斯路

[頭戴式] beyerdynamic T51p: 整合早期聽感及煲機後聽感

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2013-11-7 18:43
可以再修正一下以上講法呢。一直以來只係插住同一部amp,發現原來換amp分別頗大。
聽耐左再黎個修正先, ...

我 AV Show 聽過, 好有音樂感, 一聽難忘。我係用 DX100 試, 直推完全收貨。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

尋日我自己親身試左DT1350同T51p, 並用Xperia Arc S直推,結果都係鐘意DT1350多啲。DT1350的音色勁似DT880 Pro, 高音唔會好尖,中音有啲飽,低音量唔多而實。T51p高音延伸力強,解析力更高,但高音有啲吉耳。可能係T51p太clear, 反而突出了電話直推嘅缺點。睇嚟遲啲要搵部靚啲嘅player去試先見真章!
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

新仔玩家

我曾經都係DT1350用家,但並唔覺得DT880同DT1350有相似之處呢,DT1350聲音對我黎講太硬,太studio monitoring聲,而DT880相當全面,比DT1350亦順滑唔少。

煲左好一段時間機,同時亦因為實在有些少壓力,就返黎逃避左一下現實,寫一寫左煲機後既感受想同大家分享。

已經更新左去正文度啦。

---

呢半年期間配置改變左唔少,由於轉左新地方生活所以便攜玩具都唔齊,家用置備就更唔使講。期間忍唔住所以添置左左Violectric V800同埋V200,換上左台式配備繼續長時間細聲煲T51p。同初入手時相比,改變非常之大。

T51p整體音色實淨但唔強硬地表現其高訊息量令我覺得T51p亦剛亦柔。聲音密度以及連貫性高,動態表現唔錯。T51p對推力有要求,但一般直推並唔失禮,唔易出惡聲。個人傾向最好加耳放,Just Audio AHA-120會係一個唔錯既選擇。

值得一提既係,T51p的確係Tesla系列耳機。用上Violectric V800+V200,開第二細增益,T51p聲音具有Tesla系列個種密度,聲音非常細緻。細節多但唔會太有偏頗,但唔會過分強調細節;簡單黎講就係能夠令我聽得非常舒服地多細節。特別係比較細微既部分,例如弦樂部擦弦以及弓法刻劃等等,聽得到之餘唔會過量,聽感自然。

以便攜耳機黎講,T51p出到算係非常闊既頻寬,加上非常優質既低頻,T51p能夠優秀地表現出中程度既動態;至於大動態表現雖然無法同同前端下全耳式耳機例如beyerdynamic DT880(600)/AKG K702相比,但顧及到T51P只係便攜耳機加上係封閉式設計,佢對於大動態音樂既表現絕對唔失禮。如果加大增益去催侷動態表現,即使能夠令T51P動態變得更猛,亦會因為佢係封閉式設計而令到含混,細節失去條理變得紊亂,聲音變粗,未必會聽得太舒服。

個人猜測,或者同物料有關所以T51p聲音微微帶有金屬感,或者因為咁所以T51p既高頻稍乾,而低音弦樂部分比較容易出現較有機械感既聲音;呢一點我個人持中性至偏正面既評價。同時亦係個人猜測,有機會係物料因素,而令T51p結像相當唔錯,音場帶金屬感地立體,有一定定位能力。其程度係我係其他同類型定位既產品所未見過。試聽左Mr. Children Simple (1/42,Live Recording)以及Jason Mraz Sleeping to Dream (Tonight; Not Again, Live Recording),現場感非常高,低頻稍多但同聽流行音樂會現場相若,我非常喜歡。

係整個煲機過程中T51p變化相當微妙,改變好大但同時都重係T51p。最主要係整體表現融合程度改變非常大,細節表達方式變得更細膩同埋無咁衝,本身密度非常高既聲音其實唔算太自然,經過長期煲機後密度質素提高但同時變得更自然。

呢對係我非常推薦既一對耳機。

評分

參與人數 7威望 +91 金錢 +90 收起 理由
kelvinhin + 10 + 10 精彩報告
scramjet + 1 絕對認同
黑翼菜鳥 + 10 + 10 用家心得
thisismyname + 10 + 10 精彩報告
甜鬆潤 + 10 + 10 用家心得
hiyori + 40 + 40 精彩報告
iamsocheap + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

專業玩家

斯路 發表於 2014-4-22 04:12
我曾經都係DT1350用家,但並唔覺得DT880同DT1350有相似之處呢,DT1350聲音對我黎講太硬,太studio monitori ...

物料應該有好大既影鄉力
小弟新買既ES10(金屬殼)同試過demo既ES9(木殼)聽感都幾截然不同。

專業玩家

我曾經都係DT1350用家,但並唔覺得DT880同DT1350有相似之處呢,DT1350聲音對我黎講太硬,太studio monitori ...

就以低頻黎計,我會認為ES10既低頻下潛唔深但係量多,而且實凈得黎清析,係可以影象化既低頻。
ES9木殼既低頻就比較擴散,相比底下會較矇,但係就有唔錯既迴嚮。
當然以上只係小弟既愚見。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 用家心得
斯路 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

好似好正, 揾d時間去試試先
唔知會唔會試完有番以前嗰種想帶便携耳機出街嘅心情, lee排出街一直都係聽iem
明日を掴むために !

星級玩家

新仔玩家

甜鬆潤 發表於 2014-4-22 16:40
物料應該有好大既影鄉力
小弟新買既ES10(金屬殼)同試過demo既ES9(木殼)聽感都幾截然不同。

咦,ESW9同ES10係用上同單元定唔同單元架?

其實質料影響應該有,但到底有幾大我又講唔清楚。正如T51p咁樣,唔能夠講得清楚到底係物料定係單元令到佢有某d特質。希望師兄你有時間都去聽聽T51p,再同ESW9同ES10對比下啦

thisismyname 發表於 2014-4-22 17:16
好似好正, 揾d時間去試試先
唔知會唔會試完有番以前嗰種想帶便携耳機出街嘅心情, lee排出街一直都係聽iem

試試就點都無妨既,不過覺得初聽同煲開後T51p表現相差都幾遠,煲開後表現非常forgiving,呢點係我係上面唔記得提及到既一個大優點。香港都應該變熱天啦? 咁既話好似都係玩返IEM方便d

專業玩家

斯路 發表於 2014-4-22 17:36

其實質料影響應該有,但到底有幾大我又講唔清楚。正如T51p咁 ...

依個問題非常值得討論,其實理論上質料影響大唔大呢?尤其係封閉式?

黃金玩家

斯路 發表於 2014-4-22 17:36

其實質料影響應該有,但到底有幾大我又講唔清楚。正如T51p咁 ...

我無記錯的話W9是40MM,ES10是50MM(我也是一位前用家)
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

星級玩家

新仔玩家

甜鬆潤 發表於 2014-4-22 17:54
依個問題非常值得討論,其實理論上質料影響大唔大呢?尤其係封閉式?

呢個就要交比師兄你多入手分享一下啦