設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[頭戴式] beyerdynamic T51p: 整合早期聽感及煲機後聽感

星級玩家

新仔玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

到手時既初步印象

終於到手,之前一直都無法試聽到,還好比想像中唔錯。

感覺上較乾身,整體乾淨,低頻健實,非常連貫,而且非常efficient。

初期未煲開既印象

整合到手後既簡單印象,未完係煲熟既T51p:

1. 好輕微地偏柔,整體順滑、連貫性高,聽落好舒服既聲
2. 音場唔算大,始終係closed back
3. 高音亦唔算有上佳伸延,亦有可能係closed back問題
4. 低頻收斂左唔少,有一定質素,但尚可更細緻
5. 因為我頭大,聽得耐都會係夾耳仔
6. 聽流行樂有唔錯音樂感以及節拍感,有種具質素既爽感
7. 聽中編制以上古典樂時會發現T51P對前端其實都有一定要求,手頭上portable似乎未好好發揮到T51P對古典樂既表現,基本上感覺上係線條感,氣勢,低頻,密度都未能交足貨。期待用台機推,應該會好唔同呢
8. 點都好,我都重係覺得T51P好好聽

經約半年煲機過後既印象

呢半年期間配置改變左唔少,由於轉左新地方生活所以便攜玩具都唔齊,家用置備就更唔使講。期間忍唔住所以添置左左Violectric V800同埋V200,換上左台式配備繼續長時間細聲煲T51p。同初入手時相比,改變非常之大。

T51p整體音色實淨但唔強硬地表現其高訊息量令我覺得T51p亦剛亦柔。聲音密度以及連貫性高,動態表現唔錯。T51p對推力有要求,但一般直推並唔失禮,唔易出惡聲。個人傾向最好加耳放,Just Audio AHA-120會係一個唔錯既選擇。

值得一提既係,T51p的確係Tesla系列耳機。用上Violectric V800+V200,開第二細增益,T51p聲音具有Tesla系列個種密度,聲音非常細緻。細節多但唔會太有偏頗,但唔會過分強調細節;簡單黎講就係能夠令我聽得非常舒服地多細節。特別係比較細微既部分,例如弦樂部擦弦以及弓法刻劃等等,聽得到之餘唔會過量,聽感自然。

以便攜耳機黎講,T51p出到算係非常闊既頻寬,加上非常優質既低頻,T51p能夠優秀地表現出中程度既動態;至於大動態表現雖然無法同同前端下全耳式耳機例如beyerdynamic DT880(600)/AKG K702相比,但顧及到T51P只係便攜耳機加上係封閉式設計,佢對於大動態音樂既表現絕對唔失禮。如果加大增益去催侷動態表現,即使能夠令T51P動態變得更猛,亦會因為佢係封閉式設計而令到含混,細節失去條理變得紊亂,聲音變粗,未必會聽得太舒服。

個人猜測,或者同物料有關所以T51p聲音微微帶有金屬感,或者因為咁所以T51p既高頻稍乾,而低音弦樂部分比較容易出現較有機械感既聲音;呢一點我個人持中性至偏正面既評價。同時亦係個人猜測,有機會係物料因素,而令T51p結像相當唔錯,音場帶金屬感地立體,有一定定位能力。其程度係我係其他同類型定位既產品所未見過。試聽左Mr. Children Simple (1/42,Live Recording)以及Jason Mraz Sleeping to Dream (Tonight; Not Again, Live Recording),現場感非常高,低頻稍多但同聽流行音樂會現場相若,我非常喜歡。

係整個煲機過程中T51p變化相當微妙,改變好大但同時都重係T51p。最主要係整體表現融和程度改變非常大,細節表達方式變得更細膩同埋無咁衝,本身密度非常高既聲音其實唔算太自然,經過長期煲機後密度質素提高但同時變得更自然。

呢對係我非常推薦既一對耳機。

評分

參與人數 10威望 +86 金錢 +88 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 超正~害我也有些興趣
razzmatazz + 10 + 10 用心的報告, 半年後仲有UPDATE! Thanks.
lwt + 6 + 7 用家心得
kyuen3741 + 1
wind + 3
gxy + 10 + 10
小爾 + 9 + 9 等斯路兄新玩具出報告!
thomaswai + 8 + 8
PCMM1 + 5 + 10 支持開箱文!! 斯路兄又有新玩具!!!.
hiyori + 24 + 24 超正!等斯路兄詳細報告啊!

查看全部評分

星級玩家

恭喜,恭喜,有新玩具

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
恭喜晒 !!!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

便攜來說是很有水準的耳機. 恭喜恭喜!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

講多幾句啦

星級玩家

新仔玩家

jasone_ti 發表於 2013-10-17 02:05
講多幾句啦

好好聽,聽落會唔想除,搞到都唔係點做到野
好易令人有溶左既感覺

嗯而家聽落又無咁乾,都係遲下先再亂講野啦

評分

參與人數 1威望 +8 金錢 +8 收起 理由
hiyori + 8 + 8 好毒!

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2013-10-17 02:18
好好聽,聽落會唔想除,搞到都唔係點做到野
好易令人有溶左既感覺

聽落會唔想除,搞到都唔係點做到野
淨係呢句已經係極高評價了,哈哈

星級玩家

新仔玩家

iamsocheap 發表於 2013-10-17 03:01
聽落會唔想除,搞到都唔係點做到野
淨係呢句已經係極高評價了,哈哈

雖然T51P實在唔錯,但我諗唔想除既主因係因為天氣凍

不過老實一句,我好欣煩T51P個種踏實既聲音,closed back得黎唔混,空間感做得非常唔錯
而且對於大動態大場面既掌控做得唔錯
聽住首馬勒9唔會覺得焗聲噁心

評分

參與人數 1威望 +12 金錢 +12 收起 理由
hiyori + 12 + 12

查看全部評分

銀級玩家

師兄,請問呢對同kef m500 比,邊對抵玩d?m500 d bass 都正

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

恭喜斯路兄入手好物,呢隻暫時少人討論,之前音展聽過大感驚喜,說是場中的VIP也不為過,而且價格相宜,希望斯路兄晚點有更多聽感分享啊
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-