設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: rockman2219

[入耳式] 新手報到,求入耳推介

新仔玩家

rockman2219 發表於 2013-10-9 10:07
Thx師兄意見~

JH的話我打算等Roxanne review出左看看怎樣,如果唔系到時。。。

師兄可否講下ES5既聽感? 係咪真係好矇架?
因為個人好鍾意W4R既聲底, 想知ES5同佢分別係咪好大, 又想升級又想keep住4R既味道-w-

新仔玩家

rarehero 發表於 2013-10-9 15:54
師兄可否講下ES5既聽感?  係咪真係好矇架?
因為個人好鍾意W4R既聲底, 想知ES5同佢分別係咪好大, ...

我覺得ES5總體來說是中頻突出,高頻有少少roll off,低頻量不多但質地非常好,很快,但做不到圈鐵的那種能帶動空氣的感覺
樂器定位還算清晰,空間感不大,非常親密,分析力不錯,很多細微的detail都很容易聽得出來

說到朦呢part,我覺得可能中頻有點過多,有些時候會覺得低中音會把其他detail掩蓋也比較容易人聲出現“感冒聲”的感覺。ES5中頻凸出的關係也使它聽起來比較熱情,味道濃一些。但這也比較容易人聲出現“感冒聲”的感覺。比如聽一些人聲迴音比較大的錄音 (e.g 陳慧嫻 - 癡情意外,鄭秀文 - 愛的挽歌。。),感冒的情況比較嚴重。 但是聽一些很乾淨的錄音的話(e.g 何韻詩 - 青山黛瑪,Eason - 張氏情歌。。)會很好聽很smooth,很舒服

ES5的高音一點也不刺耳。比如Weezer - Pork and Beans進入第一段chorus會有一下好大的cymbol,在DT880和Flat-4 SUI都會非常刺耳。ES5長時間聽各種Rock/Metal都不會覺得不舒服,但是高音的detail是在那裡的,只是tune得比較收斂,估計這是爲了保護臺上監聽音樂人的聽覺吧。

我借過我朋友的W4R聽過一下,時間不長所以也沒有聽到什麽聽感可以和ES5對比,唯一比較明顯的是W4R聲場大少少,中頻沒有那麼aggressive。我記得在head fi看過有人說jh13才是W4聲底的upgrade,但我沒有聽過13所以也不好說

以上個人聽感,希望幫到忙

新仔玩家

nightscrawler 發表於 2013-10-9 12:27
現在的16PRO我接受到佢個低音量, 在三頻的連接上我覺得佢爭小小, 可能真是單元太多也可能是我聽個對未煲 ...

Thanks Sharing!

我都好想可以聽聽Demo,呢邊太難搞Demo黎聽,普通fit都要下下上網買左,指定日子內聽完唔滿意自己賣完/退貨再買

科林玩家

個人都係比較鍾意334
聽pop rock 收放自如
846都正,不過唔係首選
另外ching有冇玩er4乙?

新仔玩家

rockman2219 發表於 2013-10-9 18:43
我覺得ES5總體來說是中頻突出,高頻有少少roll off,低頻量不多但質地非常好,很快,但做不到圈鐵的那種 ...

唔該晒師兄詳盡既解答 見ES5聽感分享好似唔多, 順便問下
中頻過多同空間感唔大...咁講ES5好似麻麻地岩心水, 得閒研究埋JH13先! thanks again~

祝師兄搵到鍾意既入耳

新仔玩家

haharo 發表於 2013-10-9 19:07
個人都係比較鍾意334
聽pop rock 收放自如
846都正,不過唔係首選

334確實令我很有興趣!

戴起上黎系咪好奇怪同唔舒服?我比較怕呢樣。。。

新仔玩家

rarehero 發表於 2013-10-9 21:59
唔該晒師兄詳盡既解答 見ES5聽感分享好似唔多, 順便問下
中頻過多同空間感唔大...咁講ES5好似麻 ...

希望啦~ CIEM打算明年初搞,所以宜家成日心思思周圍8

13話曬都係transparent king,師兄唸唸佢

科林玩家

rockman2219 發表於 2013-10-10 11:07
334確實令我很有興趣!

戴起上黎系咪好奇怪同唔舒服?我比較怕呢樣。。。 ...

Fit my ear

新仔玩家

rockman2219 發表於 2013-10-10 11:11
希望啦~ CIEM打算明年初搞,所以宜家成日心思思周圍8

13話曬都係transparent king,師兄唸唸 ...

搵日試下先, 多謝師兄推介

講起334我都有試過, 但自己就戴得麻麻地舒服了 (我耳仔應該算細? 試K3003正戴左邊都成日跌出黎

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

rarehero 發表於 2013-10-11 14:04
搵日試下先, 多謝師兄推介

講起334我都有試過, 但自己就戴得麻麻地舒服了 (我耳仔應該算細?  ...

ching, 你有冇換最小耳膠試?