設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 新手報到,求入耳推介

新仔玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位師兄大家好,希望各位可以師兄給點意見給小弟

兩年沒有入過新耳機,最近手痕買左Flat4 SUI。。。慢慢又。。。覺得宜家d IEM進步左好多。。。
自己喜歡流行同搖滾,但都幾雜食

現在小弟目前系用 iTouch > SOLO db > 71B > ES5、男人801 > Flat 4 SUI,
想入番個可換線 IEM,定製/Universal都會考慮

目前覺得ES5 有D朦,但又好中意佢夠smooth,高音/齒音不刺耳,低音快同texture好,不知道有沒有類似的聲音的升級呢 ?

我看了很多師兄對ASG 2評價都好高,看聽感都好似比較符合我想要的,不知道他和846,SEM6和334比起來怎樣呢?

由於小弟身在外國,根本沒有什麽試聽的途徑,所以靠曬各位了

星級玩家

個人覺得JH16pro, ASG2 聽POP、ROCK應該都會幾好
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

進階玩家

Es5way, 1+2,

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我覺得樓主都可以睇下Rooth隻LS8的相關review?

新仔玩家

nightscrawler 發表於 2013-10-8 22:10
個人覺得JH16pro, ASG2 聽POP、ROCK應該都會幾好

Thx師兄意見~

JH的話我打算等Roxanne review出左看看怎樣,如果唔系到時。。。
ES5,13同16當年都令到我無比的掙扎,最後選了ES5

ASG2真的很吸引,很喜歡它紅黑外殼,但最近呢個價位又有SEM6同846,所以很糾結

新仔玩家

gxy 發表於 2013-10-8 22:31
Es5way, 1+2,

師兄說的ES5Way是不是Spiral Ear的SE 5Way呢 ?

1+2是不是只有Universal沒有定製的呢 ?呢個價位我會比較想直接上CM

新仔玩家

iamsocheap 發表於 2013-10-9 03:01
我覺得樓主都可以睇下Rooth隻LS8的相關review?

多謝師兄提點,都不知道有呢只CIEM。。。

即刻去爬爬文章先

星級玩家

rockman2219 發表於 2013-10-9 10:07
Thx師兄意見~

JH的話我打算等Roxanne review出左看看怎樣,如果唔系到時。。。

當然可以等埋隻ROXANNE先決定了, 以前聽過公模的16PRO覺得佢低音很彈, 聽POP/ROCK應該會很過癮吧~
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

新仔玩家

nightscrawler 發表於 2013-10-9 10:21
當然可以等埋隻ROXANNE先決定了, 以前聽過公模的16PRO覺得佢低音很彈, 聽POP/ROCK應該會很過癮吧~ ...

Ching試聽有無話覺得低音太大使人聲有D朦呢 ?又划着覺得Bass有D同中音高音太大分離呢 ?

星級玩家

rockman2219 發表於 2013-10-9 11:06
Ching試聽有無話覺得低音太大使人聲有D朦呢 ?又划着覺得Bass有D同中音高音太大分離呢 ? ...

現在的16PRO我接受到佢個低音量, 在三頻的連接上我覺得佢爭小小, 可能真是單元太多也可能是我聽個對未煲熟也可能是公模的關係吧, 變數太多只能作個參考, 不過所有耳機都有利有弊, 佢播ROCK/RAP/電子 個類音樂, 有個低音彈彈吓, 節奏感應該會不俗, 聽樂器或者classical就可能會爭小小了.

做CM先知最後結果, 中間小不了有風險, 萬一唔啱個人口味又較難放, 師兄也要衡量一下啊~