設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: saxhorn

[請教] 請問 CD 轉成 file 會 lose 幾多?

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

sanyoboy33 發表於 2013-10-2 15:48
前輩!邊有咁着數架?
我家裡d羊米要打柴!

照師兄咁講0% 咁你快d rip 晒佢之後掉晒佢!咁咪唔洗再怕比人老爆law
地方又多d 人生又安全d
咁又唔知果位師兄rip完掉晒未,等我地老爆組可轉行,執垃圾組!

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
calvincjsa + 10 + 10
sunboy + 10 + 10 絕對認同
guly + 10 + 10
agic + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

9spl 發表於 2013-10-2 15:49
Agic哥,正所謂「各師各發,各西各挖。」有人將CAS講成神,但我始終只鐘意用CD,雖然我只係用平嘢,但嗰 ...

絕對讚同!感情同以前果仲味道好緊要!
就講女為例:而家d人工美隻隻都鬼火咁靚,但好似餅引一樣,無晒味道!
點及得上似前,曼玉、青霞...........
不過百樣米養百樣人,仲有食家,同唔識食既人既

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
giseegoobi 發表於 2013-10-2 17:17
照師兄咁講0% 咁你快d rip 晒佢之後掉晒佢!咁咪唔洗再怕比人老爆law
地方又多d 人生又安全d
咁又唔知果 ...

原来二手佬系甘收d垃圾返泥卖几K
甘真系要转行大力赞rip碟好,慳水慳力慳地方

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +20 收起 理由
sunboy + 10 + 10
giseegoobi + 10

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

Gorgeous 發表於 2013-10-2 16:10
點解唔會rip到100%. 同係電腦data, A機去B機只要方法正確, copy幾多次個data都會係一樣 ...

你同我講用個幾舊水黃金cd writer去讀碟毛loss ....

咁不如唔好買cd雞,用電腦個cd rom做source..... {:9_429:}

評分

參與人數 6威望 +60 金錢 +40 收起 理由
sunboy + 10 + 10 Good point!
siukit_siuhan + 10 絕對認同
terryc + 10 + 10 用家心得
giseegoobi + 10
agic + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

No Music No Life

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
beerboy 發表於 2013-10-2 17:49
你同我講用個幾舊水黃金cd writer去讀碟毛loss ....  

咁不如唔好買cd雞,用電腦個cd rom做sou ...

米就系

cd rom做source..刀5系重点,有d hiend厂刀用rom改做CDT,不过重型同大改进
仲有前提系只只盘5同声,甘即系冇绝对,不如问用xx cable有冇lose仲好过la

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +30 收起 理由
terryc + 10 + 10 絕對認同
beerboy + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

啤兄!一個字"絕核"
噢!!真係太絕!唔小心講多左個子!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

數學上, 用適當的software配合適當的rip碟模式, 係可以做到0% loss. 但係, CD Player將Digital singal過落dac, 同由電腦將Digital singal過落dac, 當中大家的處理方法係完全唔同.
物理上, Loss就大家都有, 只不過係出現在唔同地方. CD Player出現在光頭的拾訊部份及光碟的反射層; 電腦出現在軟件層面及電腦內的EMI干擾. 點解用$100 CD-ROM rip都可以做到0% loss, 而CDT就要$100000都未必做到呢? 因為rip碟要讀幾次, 唔係real-time, 可以從中修正CD-ROM hardware的缺憾. 但用CDT讀碟就必需real-time. 要real-time做到0% loss, 就需要在CDT的設計上落大量功夫, 隻CD的反射層亦要夠平, 反射率要夠高, 先會好聲.

利申: 我鍾意買碟, 亦鍾意享受將CD擺入CD機果種實在的感覺. 但我亦鑽研CAS, 希望可以用更方便的方法享受同CD一樣的音質. 我相信方便同好聲唔係對立, 只要有心玩或者有錢就得.

評分

參與人數 6威望 +56 金錢 +56 收起 理由
mrluk + 8 + 8 絕對認同
liclic + 10 + 10
raykkc + 10 + 10
billymud + 8 + 8 認同!
Raphael + 10 + 10 絕對認同
PhantomGTR + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

有冇loss唔緊要 ,自己聽 ,最緊要開心 ,其實最重要就係源頭要正宗(即正版) ,買隻正版CD返來 ,再rip成CAS自己用 ,有時聽吓CD又有時聽吓CAS ,你話幾 X enjoy呢 !但如果上網DL啲所謂無損檔 ,就算你座擁過百萬嘅器材 ,不如叫佢含X好過。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

首領, 電腦盲唔明架啦。
呢度回兩句, 有心追可以睇下。

音樂Cd 和data cd data 儲存同讀取方式唔同, 唔長遍大論講啦。

提示: 點解data cd, video cd, video dvd 可以用copy?
Music cd 要rip?

我唔反對電腦copy data from cd, dvd bluray 係絕大多數時間係100%準確。

不喜勿插。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +20 收起 理由
terryc + 10 + 10 精彩報告
agic + 10 + 10

查看全部評分

CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

3萬

鑽石玩家

QQ
tomtomsuccess 發表於 2013-10-2 18:50
首領, 電腦盲唔明架啦。
呢度回兩句, 有心追可以睇下。

尼d就系Philips高既地方,5广5知玻璃CD刀系Philips最先发明用泥教头同R&D用
Tom兄岩拉你我明好la,5好广甘多,音响搞得好系要比学费ga{:9_429:}

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分