設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: Flagson

[教學] 我係Hifi上積累噶一D經驗(一)

見習玩家

zoneaudio 發表於 2013-9-22 13:26
音響十分個人,DIY的更加有機會偏向自家喜好,
總的來說起碼要自然宽鬆

至弊好多Diyer都做唔到自然,好刻意感樣去調起D高低音,其實好多人睇佢平時聽咩音樂大致都知佢調成點,大陸D度噶環境,好多人調試器材都係喜歡用D劣質噶Software去調,調到點亦都係個個水準,自己再穩D大廠碟,求其穩只"大眼妹"(The Raven)一聽,原形畢露,第五首Grandmather開頭個段吉他聲放得乾淨,我未聽過幾套Diy機可以做得到,可能我要求有D高吧,呵呵〜
我自己用兩對箱,一對係Celestion 100仔,另一對係Fostex Fe126en喇叭自己Diy噶夾板材質背負號角原廠圖紙箱,雖然都唔係D咩高價箱,但係精心調教出黎噶效果,確實比好多系統要好

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
manblood + 10 + 10
zoneaudio + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

見習玩家

schmike 發表於 2013-9-23 11:01
其實係錯配。。樓主廣東話差d啫。。癈柴是指單物件。。。如果寫成癈柴組會會好dd.....因為錯配令物件未能發 ...

我所講噶就係D個,多謝Ching指教〜

專業玩家

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝分享。

進階玩家

Flagson 發表於 2013-9-24 23:48
我所講噶就係D個,多謝Ching指教〜

我都同意樓主見解,聽音樂就是聽傳真聲音為基礎,再加上個人喜好去調自己系統,但基本是離不開傳真兩字,不論系統平貴問題,都是以系統整體平衡性去調音。初玩hifi,都是東買西買,線材亂用,diy就只買貴零件,亂七八糟的,有好多玩了半世人,仍是玩器材,器材出出入入,多過聽音樂,真正去調器材,數量唔算太多,唔是話買條線,換個插頭就好。了解自己領聽環境,自己喜好,聽下現實聲音,聽下現場管樂,對比下印象中聲音,空間感,好多唔同的東西,弱音表現,歌者現場演表現和錄音差別,雖然低級系統在弱音,定位,空氣感是比較差,但調得好,都會耐聽和平衡的。

我就仍然向這方向前進,但自家環境有限,BB也開始長大,到處亂走,只好收拾器材,賣得就賣,但即使改用微型組合,但仍是以這個方向走,好聲就冇份,都聽下都還可以,玩得越耐,越知道領聽環境是最重要,香港屋的呎價萬萬聲,唔是話換就換,好聲的屋,個廳細極有限,屋價錢就更唔使講,唔平得去邊。好環境,裝修時做得好,普通器材都可以好好聲,可惜香港玩hifi要好,最難一關就是屋。

星級玩家

答錯線Del......

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

非常同意樓主對音響的見解,特別佩服樓主咁有勇氣講出心中所想
早前有師兄對"好聲"及"靚聲"有好精闢睇法,小弟十分同意,每個人都有自己唔同"靚聲"O既標準,不過點都好,岩自己聽就OK,大家可以交流聽音樂心得,求同存異