設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: tlee1

[高清播放器] NAS 請教

新仔玩家

tlee1 發表於 2013-9-17 19:25
Thanks, 咁你覺得兩個方法除左價錢分別外,重有咩大分別呢?

如果係我自己,買多過兩隻硬碟嘅話,就買部 NAS。如果唔用d software,就揾部最平嘅,有時舊款可能平D。

除咗Q記,S記,仲有Buffalo,Netgear。

黑鑽玩家

tlee1 發表於 2013-9-17 19:25
Thanks, 咁你覺得兩個方法除左價錢分別外,重有咩大分別呢?

我兩個方法都用過,兩三年前用2Bay 暨QNAP NAS, 放兩隻1.5TB, 行晒100Mbps 網串晒所有器材,不過宜家都係轉返用4Bay docking經USB 去media player.

NAS要長開,7x24 就算有green mode 都係唔化算,另外個風扇日子一耐,就會幾噪,兼即使你用4 Bay NAS, 個4 Bay 入面個d HDD終會滿,除非你再買多部4 bay 或6 bay NAS, 否則新加個d HDD要換入舊個部NAS都比較麻煩,仲未計d HDD係同一部NAS換出換入。仲有一樣可能幾大鍋暨係: NAS通常行Linux,係部腦,佢會有d嘢寫落某隻(通常係第一隻) HDD, 個隻亦會裝埋iso, 如果部NAS 領嘢,crash 咗,咁就有機會個隻HDD會被搞掂佐。

講開又講,如果你係成日要rip 片,rip 出仲要經網擲去NAS, 望落好fancy, 其實幾晒時間,一套戲40幾GB, 如果係部腦直rip個iso 落外置USB HDD, 只係30~40分鐘。不過如要經網抄落NAS, 都唔講多個程序了,又當你有gigabit LAN都死,因為個樽頸位係部NAS到,唔係個7200轉HDD問題,由於個NAS 係部腦,有好多額外overhead, 令到個寫入HDD速度遠低於7200轉。最終,又要用個多小時,變相又拖住部windows 7唔用得住 。間中做下呢d就唔覚,如時時要開工,都咪話唔金。

所以我就還原基本步,做簡單嘢,連network lagging都唔使埋,一隻orico 4 bay docking連獨立開關(已有green mode)都唔使8 嚿。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

myblue 發表於 2013-9-17 20:22
我兩個方法都用過,兩三年前用2Bay 暨QNAP NAS, 放兩隻1.5TB, 行晒100Mbps 網串晒所有器材,不過宜家都係 ...

thanks vert much for your advise, as you have experience in both cases, your point of view is very valuable to me.  I will think about it.

新仔玩家

tlee1 發表於 2013-9-17 23:54
thanks vert much for your advise, as you have experience in both cases, your point of view is very ...

之前講嘅外置殼 Orico,有興趣可以睇吓。公司都有用嚟做 file backup.

http://hk.user.auctions.yahoo.com/hk/booth/orico_hk?userID=orico_hk&u=:orico_hk&clf=3

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

BYDOUG 發表於 2013-9-18 11:53
之前講嘅外置殼 Orico,有興趣可以睇吓。公司都有用嚟做 file backup.

http://hk.user.auctions.yahoo.c ...

但係我通常喺電腦rip bd, 再喺部player 度播,咁咪要張成舊嘢連火牛搬來搬去?好似重麻煩過我用portable hdd喎?

黑鑽玩家

tlee1 發表於 2013-9-18 15:35
但係我通常喺電腦rip bd, 再喺部player 度播,咁咪要張成舊嘢連火牛搬來搬去?好似重麻煩過我用portable  ...

我就買多個1 bay docking (1 bay 宜家好平)長駁落部電腦到,只係將隻HDD 搬出廳,放入orico 4 bay 到.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

myblue 發表於 2013-9-17 20:22
我兩個方法都用過,兩三年前用2Bay 暨QNAP NAS, 放兩隻1.5TB, 行晒100Mbps 網串晒所有器材,不過宜家都係 ...

ching,你部orico隻hdd有無話要咩format?因為我而家都儲咗幾隻hdd,如唔使轉format我會考慮整返部,都幾方便咁!
Sharp LC-37GX3H
Denon AVR-2113
Pioneer LX55
Wharfedale Diamond 10.2
Mordaunt Short Carnival 1
Wharfedale MS-100
Energy RC-MINI-CC-B1
DanMax DM-SUB 8
Magic TV 3000, PS4, Apple TV3

黑鑽玩家

kkbut18 發表於 2013-9-18 19:37
ching,你部orico隻hdd有無話要咩format?因為我而家都儲咗幾隻hdd,如唔使轉format我會考慮整返部,都幾 ...

Orico docking唔係腦,佢唔睇HDD format, 係部media player識唔識認HDD 入面個format 而已。我個4 bay orico入面有Linux 暨ext3(早期玩NAS剩下d HDD), 又有用XP format暨NTFS, 部Dune player同himedia 600A都認到,同時著晒都無問題。

新仔玩家

tlee1 發表於 2013-9-18 15:35
但係我通常喺電腦rip bd, 再喺部player 度播,咁咪要張成舊嘢連火牛搬來搬去?好似重麻煩過我用portable  ...

Orico 都有 model 可以駁 network 嘅。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

BYDOUG 發表於 2013-9-19 11:03
Orico 都有 model 可以駁 network 嘅。

係咩?等我上網揾下先
謝!