設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[高清播放器] NAS 請教

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想買隻NAS 來store啲bd-iso 電影檔,經router 給越肉bd450 播放,因為唔想keep 咁多portable hdd同埋成日抆來抆去。想要8T 左右storage, 有冇推介?一手二手都得,如果連埋8T HDD 要幾錢?請指教。

新仔玩家

Ching, 一隻3T硬碟做緊$950左右,NAS 就一係S記,一係N記。可以入四隻硬碟嘅 model 都係由4千起。

如果部 NAS行 RAID 5 (4隻碟計),四隻3T 就有 4 x 3T x 0.75 = 9T。冇咗嗰3T係用嚟做防錯,如果是旦死一隻硬碟都可以救番。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

BYDOUG 發表於 2013-9-16 10:51
Ching, 一隻3T硬碟做緊$950左右,NAS 就一係S記,一係N記。可以入四隻硬碟嘅 model 都係由4千起。

如果部  ...

Thanks Bydoug Hing, 咁請問以我這個用途,隻nas要幾錢?我見有太多形號,價錢又差好遠。例如s記213j又夠唔夠呢?

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

8tb起碼都買1412+
4千幾唔連硬碟

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ming 發表於 2013-9-16 13:22
8tb起碼都買1412+
4千幾唔連硬碟

Thanks Ming Sir,
但我見有啲j 字尾嘅平啲,唔知o唔ok呢?因唔想花太多錢於這裏。

新仔玩家

tlee1 發表於 2013-9-16 12:32
Thanks Bydoug Hing, 咁請問以我這個用途,隻nas要幾錢?我見有太多形號,價錢又差好遠。例如s記213j又夠 ...

Ching,  213j 只可入兩隻硬碟,如果買兩隻 4T硬碟,唔用防錯功能,備份,只當係一部外置硬碟,就有8T。

NAS 貴係因為有CPU,又有RAM,實在係一部電腦,又有D software 跟機,如播歌,睇相,download ,備份等。如果唔用,其實買個 4-Bay 嘅外置硬碟殼都得,咁就一樣可以入4隻硬碟。

4-Bay 嘅外置硬碟殼就千幾蚊有交易,不過就冇得用 network,只係行 USB。話就快出有network嘅 model, 等?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

BYDOUG 發表於 2013-9-17 08:21
Ching,  213j 只可入兩隻硬碟,如果買兩隻 4T硬碟,唔用防錯功能,備份,只當係一部外置硬碟,就有8T。{: ...

Thanks.
咁如果我用硬碟殼連接電腦,connect network 再share file 出來比部player 播又可行嗎?

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

tlee1 發表於 2013-9-17 13:07
Thanks.
咁如果我用硬碟殼連接電腦,connect network 再share file 出來比部player 播又可行嗎? ...

長開電腦 不如簡單d買部nas好過
213j ok 啦
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

新仔玩家

tlee1 發表於 2013-9-17 13:07
Thanks.
咁如果我用硬碟殼連接電腦,connect network 再share file 出來比部player 播又可行嗎? ...

Ching,理論上可以。

我都用緊一隻 USB 硬碟駁住電腦,shared 出嚟俾部 media player 用。亦用緊隻Q記 NAS,都係俾部 media player 用。

BD iso file 唔細,相對一隻 3T ,4T 硬碟其實唔係好大,放唔到幾多就爆。唔買兩三隻,冇咩用。聽歌又唔同,一隻3T有排用。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

BYDOUG 發表於 2013-9-17 18:29
Ching,理論上可以。

我都用緊一隻 USB 硬碟駁住電腦,shared 出嚟俾部 media player 用。亦用緊隻Q記 N ...

Thanks, 咁你覺得兩個方法除左價錢分別外,重有咩大分別呢?