設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ph0381

[討論] 難道真的不能兩全其美? 各位ching來討論一下吧

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ph0381 發表於 2013-8-23 11:35
ching又知道嘅?  
Stereopony, scandal, May'n 都好喜歡躬
Fx800是指jvc木那只? ...

嘛, 同好啊 (握手
這類型的曲風是除柔和系外, 我最喜歡的之一
May'n比較少聽, 其他都很喜歡 (因為May'n不是band, MF之後我聽過一兩首, 又不是特別喜歡, 所以我比較少聽, 有推薦的嗎?
當中stereopony的ありがとう是我最喜歡的歌之一
節奏輕快而不缺舒情, 算是我最喜歡的兩種類型混合
歌詞我也很喜歡

FX800是JVC木頭的那隻, 不過最好試一試和player(和amp)夾不, 不夾的話, 可能會低頻過量
中高的音色很討人喜歡, 低頻也不錯
你試試合適不

不過, 要說我最喜歡用來聽stereopony的ありがとう 的是Signature Pro, 可能對你來說會貴一點吧
但那Spro音場是有點怪怪的, 最好試多幾次
與這類Girl-rock的相性很好
用來聽女聲舒情慢歌就普通了

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

thisismyname 發表於 2013-8-23 11:54
嘛, 同好啊 (握手
這類型的曲風是除柔和系外, 我最喜歡的之一
May'n比較少聽, 其他都很喜歡 (因為May'n不 ...

May'n我也是MF開始接觸的 (握手
覺得她的高音處理得好美
而且部份以弦樂伴奏也很不錯

fx800有沒有哪裡有得試?
它和ckm1000anv性質相似嗎?
因為大家也是木製

Ultrasone spro的音場是怎樣的?
而且有點怕推不動......

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ph0381 發表於 2013-8-23 12:25
覺得她的高音處理得好美
而且部份以弦樂伴奏也很不錯 {:6_143 ...

MF的Lion啊~(w
我還是比較喜歡星間飛行和ねこ日記多一點, ダイアモンド・クレバス也不錯la

是FX800哦
J餅和亦X應該可以試
CKW1000anv沒試過, 有朋友說是很不錯, 但應該是沒試聽的, 你可以上亦x問問
另外有聽說過, CKW因為是限量, 維修會較麻煩, 所以有些人買的時候選了普通版的ckm
Hiyori大說的那幾隻應該是Solid Bass 系列的, 我也沒聽過
其實我唔係bass head的, 不過FX800和signature pro夾我部份歌夾得唔錯, 所以就入了 (FX800和Spro的量也許未足以滿足bass head的需求, 但質我覺得算可以了, 量算是比一般的較多的)

signature pro嘛
在買前必須試, 而且要試多幾次
要出聲唔難, 睇你要去到咩程度
但, 一般嚟講, 無家用amp都唔可以完全煲開同推開佢, 而推低阻推得好嘅平amp唔容易揾 (可能我唔識野, 唔知有好野係到
佢個音場嘛, 我部機暫時打左入冷宮, 要有排先煲番開, 因為近排入左好多野, 淨係hp都入左兩隻
靠記憶嚟講的話, 佢係唔似open can嘅開揚, 定位亦唔同
而且, 有人接受到(唔代表好鍾意- -), 有人好抗拒
嘛, 每個人嘅耳朵同耳道都唔同, 感受亦唔同, 所以最好自己試多幾次感受下, 如果有聽開家用應該會明佢個音場同定位係有d怪
不過, 好似新開箱較難試出音場同定位
如果無合適的amp的話, 建議唔考慮

signature dj好似音場同定位有改善?
我無試得好深入, 建議自己去試試
外觀和價錢上signature dj較討喜, 亦有聽過有人喜歡dj多過pro, 可以考慮聽下

有幾首同類型嘅歌推薦: (不過風格有d黑暗嘅感覺
Asriel (Angelrythm 這個album不錯, 其他的我還沒怎麼聽
Kokomi レムリアに捧ぐ
http://www.youtube.com/watch?v=GcjqwkEMfDc
ファンタズム(榊原ゆい) 運命のファルファッラ
http://www.youtube.com/watch?v=auZP4iYa-uA

如果覺得唔錯的話, 其實同人好似比較多lee類曲風嘅
但我就唔熟
之前有fd推介 世の漆黒, 會有d再黑暗d嘅感覺
http://www.youtube.com/watch?v=ZkF8PxBgs2U

進階玩家

ph0381 發表於 2013-8-23 12:25
覺得她的高音處理得好美
而且部份以弦樂伴奏也很不錯 {:6_143 ...

ckw1000anv吧,弦乐更毒一些,人声更甜,可惜齿音多点。

鉑金玩家

thisismyname 發表於 2013-8-23 12:53
MF的Lion啊~(w
我還是比較喜歡星間飛行和ねこ日記多一點, ダイアモンド・クレバス也不錯la

唔該哂myname兄, 好詳盡
等我過兩日去亦X試試先
希望ckm1000anv都有得試啦
想直接比較下
AT嘅solid bass我之前有一隻, 唔算高階嘅 (確實型號忘記了
感覺這系列沒有太多小鐵嘅風格......
暫時唔考慮住

暫時未有家用機
希望......未來會有啦

運命のファルファッラ我有聽過
ching都係steins;gate fans?
如果同人嘅話我都唔係太熟
推薦柿チョコ
ching有興趣可以去聽下
http://www.youtube.com/watch?v=j7RG-O1TCXE

專業玩家

有時耳機就係咁..
所以有好多人都會入兩隻甚至更咁既耳塞/耳機對換風格聽

SCANDAL同好..
Ching們分享下STEREOPONY
依家好似搵唔到初回

新仔玩家

聽SCANDAL首推UM3X
我就是成功的例子

最好配提高動態既AMP

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ph0381 發表於 2013-8-23 13:20
唔該哂myname兄, 好詳盡  
等我過兩日去亦X試試先  
希望ckm1000anv都有得試啦

講埋, signature pro同DJ, DXA有得試
我嗰時無靚amp(好似得stepdance, 不過stepdance推得麻麻),聽到都好鍾意,後尾發覺推唔盡再加amp
嗰時我同場比較過幾隻,HD25, DT1350, 發覺最鍾意係佢
用嘅歌係嗰排最鍾意嘅stereopony ありがとう
依家選擇多左,而且3000-5000嘅hp都好左,你真係對portable hp有興趣的話,都有唔少選擇
但都係,要hp好聲,請加amp吧(w

堆portable要堆到滿意,如果要求高的話,花費一定唔少
建議入d平平地嘅hp, 再試下d平平地嘅amp, 擴闊下視(聽)野
可能你會集中投資家用多過portable呢
portable 好source比較難揾,dac同amp都有好多侷限,耳塞(高價我就唔清楚la)亦較難做到自然公整的音場
嘛,唔講太多,等你有興趣嘅時候自己去試吧,費時毒你太多

Steins Gate有一排幾鍾意,話說今次去東京,唔見左棟之前行到腳斷嘅ラジオ会館本館有d失落
fans的話,也不算很迷la
看了7-8年ACG, 佳作的實在看得太多了,最喜歡的嘛,Fate Stay Night 和Gundam Seed Destiny吧

柿チョコ我沒聽過,依家要出門,陣間聽

有時耳機就係咁..

SCANDAL同好..
Ching們分享下STEREOPONY
依家好似搵唔到初回

IE80+CK100pro+FX800
Signature Pro+A2000X+Stax2170
3對耳塞3對耳機- -

Setereopony我個人比較鍾意:
泣かないで (ハイド.ランジアが咲いている 收錄)
ありがとう (最喜歡的是這首
小さな魔法
泪のムコウ

很可惜的是她們解散了,主唱AIMI好像喉嚨有事要休養

鉑金玩家

scene030112 發表於 2013-8-23 13:43
有時耳機就係咁..

宜家搵日版cd真係好難
Mk, 信和都好少/啱
初回就更加有難道
我過親日本就買返三四隻返黎

鉑金玩家

thisismyname 發表於 2013-8-23 14:19
講埋, signature pro同DJ, DXA有得試
我嗰時無靚amp(好似得stepdance, 不過stepdance推得麻麻),聽到 ...

澀谷yodabashi好唔錯
我今次去大阪e earphones都行左我好耐