設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[教學] 經一事長一智, Case Study......

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

二手買賣請小心,分享下自己之經歷,請自行理解及體會!

前言: 聽左朋友部960mod後的確令人中毒,而佢又怕我唔死,借左比我返去聽,一借就成個月。。。。。。都仲未還,攪到我心思思想入返部960去mod做後備。 反正要mod就唔打算買新,所以收部二手算數。

過程: 有日收到有位師兄pm放機,有盒有單有保齊件,見啱就約左交收。 交收中果位師兄都好nice, 最後約左係果位師兄果邊之MTR站內交收。 當時check配件,都齊晒,無左個原裝牛,有另一隻火牛,賣家話原裝兩腳唔安全,所以掉左,換左隻三腳火牛。 OK 呀,我都想咁做! 再試部960, 有聲出,仲幾好聽添!點知。。。。。。

Event Log :
八月一日晚交收
八月二日早上發現火牛有問題
八月二日中午message左賣家火牛issue.
八月二日深夜發現optical out有問題。
八月三日早上message賣家。

問題一: 返到屋企同隻原裝牛對比下,先發現原裝牛係2a output, 賣家跟比我果隻係0.3a output ! 雖然都叉到電但會耐好多咁解。 而佢原裝牛又無左。。。。。。

睇法: 你無實物對比,其實無可能知咩spec, 可能要到叉電先知咩事!

問題二: 死左optical out ! 夜睌返去諗住用部960 optical out出去部家用dac聽下啦。點知。。。無聲。 即時用朋友部960mod試就正常有聲。。。。。。仲唔係死optical out.

睇法: 我認為賣家未必有心賣部壞optical之機比人,始終optical未必有人會用得着,只係我有哩樣用途而咁唔好彩又死左。。。。。。

感受: 火牛事件都算數啦,都可以自行配返,但到死optical, 我好難受,問題接二連三,最慘係哩兩樣唔係我即時係MTR站內可發現,好自然想要求退貨!

付上對話内容!

此對話後我無再message賣家,只係自己經一事長一智!

心得:
第一,唔使吹水,唔使同賣家有交流。 以我case為例,佢可能無借口屈我話換佢野!我唔識做任何DIY, 只係揾人做,而部960mod我仲未還。

第二, 唔怕做驗屍官,有D少用之功能,請自求多褔。 又或者預備定點試機。 例如 ak100 個 optical in / out function , 有幾多人試過!

後記: 本身無coxial線試唔到同軸,後來去買條coxial cable去試下,好在無壞,正常!亦好在仲有保養,等遲下得閒拎去整啦。
天長地久:CK4MOD/DX50FMV/R6Pro/CL750/IE800/CKR10
曾經擁有:D2/J3/IMOD5.5/T51MOD/i5/XXS/Sharps/SR-71A/E2C/UM2/MDT/X10/SE215/SE215SPE/SE535/SE535R/SM3V2/8a/ER4S/ER4B/S2/D1001/A100/Momentum/K702/K702ANV

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實佢咁講又真係冇錯,唔計佢有心昆你話
不過opt/coax out的功能又不便在街試
實在係不幸
總受

專業玩家

其實都小事
有保養唔怕

可能佢真係唔知壞左?

進階玩家

買二手野一定要事前做足功課同檢查清楚,錦就唔會比人揾老襯
小弟亦試過比人水過,收部二手ipod video壞line out,結果也損失金錢去維修
只怪交收當時冇詳細檢查....

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

多謝你既分享
其實我買賣二手野都遇到過唔少問題, 好彩你部野有保, 如果唔係超級頭痕!
如果有保有問題我都覺得重好彩, 但放飛機果D最討厭, 講真你唔要/唔買可以隨時講聲
試過有次個師兄send whatsapp話電話無電之後就block左我...

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

此終都是二手貨,其實都只能說不幸吧。

星級玩家

Yup , be smart next time

黑鑽玩家

我上次賣部wii 比人,個買家話隻牛用十分鐘就自動死機,我真係無用好耐,自己試機果時又無煲咁耐,完全無心想扼佢。咁個買家都係實事實辦,佢話自己配番隻最平既牛,四十幾蚊。咁佢send番張單比我,我影番張入數紙比佢,咁就攪店左件事,我就可以心安理得。

星級玩家

的確係唔好彩!我亦認為賣家無心,所以從無公開過果位師兄ID / 資料。 只係其事後態度有點兒那過,惡意指責,只要好言相説,陳説其亦不知情,反正有保咪好好地lol. 唔通我又屈佢話有心賣壞野咩,幾個月係佢手,有咩証明佢無乜点用過?係咪!

我分享下都唔係想插佢,只係分享下有部功能唔易測試,買二手要好小心。 亦非人人交收後肯負責任,可以反被插。

仲有物品有部份功能你未必用得着但一定要試!唔一定指二手,包括全新品。 以我case為例,賣家可能買貨時已壞,但佢無試optical out.
又例如你買dac, 有單端及平衡出,你只有單端,好自然試single out only, 請死都要店接好名樣輸入輸出試好晒名樣功能,唔係日後要用或者要賣就煩!

Thats what I learn this time.
天長地久:CK4MOD/DX50FMV/R6Pro/CL750/IE800/CKR10
曾經擁有:D2/J3/IMOD5.5/T51MOD/i5/XXS/Sharps/SR-71A/E2C/UM2/MDT/X10/SE215/SE215SPE/SE535/SE535R/SM3V2/8a/ER4S/ER4B/S2/D1001/A100/Momentum/K702/K702ANV

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

我撐你呀Steven, 真係經一事, 蔡一智