設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: reallyfatboy

[藍光播放機] Philips 9700 $2200

新仔玩家

請問仲有無貨???賣晒未???

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

今日去問過~賣晒~
今日係最後一日添~

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

eyebyeye 發表於 2013-7-15 22:49
YYSKY兄, 有否試清楚正、反不同插入, 聲音是否有分別?

我無試,只跟據eyebyeye兄提供方向,而我拆除個蓋內部電路板亦印住L N字樣,L的確向邊緣,
證明師兄對耳係含金量幾高,
總之「電源線白色字向上插入去」咁個相位就啱啦,字向上L相位就是向邊緣啦。

師兄們,你地唔使慢慢試喇,除非你想體驗正反相的分別啦。

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

YYSKY 發表於 2013-7-15 23:17
我無試,只跟據eyebyeye兄提供方向,而我拆除個蓋內部電路板亦印住L N字樣,L的確向邊緣,
證明師兄對耳 ...

YYSKY兄過獎了...

買回來兩三日都在享受9700作為CD transport播放的高質音效, 還沒有開頂蓋睇睇的興趣, 早知有marking就唔駛花時間試啦!

對, 我那條跟機power線也是白色字向上便是正確相位的。不過單靠這方法而不用電錶去check或反轉試聽一下來確定, 那還是有點風險的, 試想想做線時, 女工們也有可能在13A插頭那邊隨意反接的, 因為她們不會知道反接了對聲音有何影響...
不應迷信科學但不可不相信科學。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

YYSKY 發表於 2013-7-15 21:46
都話緊係條電源線見得到有白色字向上插入去,唔使理前後左右,明白未。 ...

抱歉我跟机缐無白色!
我係開部机頂蓋,然後才確定為左边係live.
有錯請指教!

9700內部

9700內部
Onkyo Denon AVR-7200WA;
Ediscreation MK2
Philips lBDP9700; Pioneer BD-450;
Monitor Audio GX-100,GX-C150,RX-FX;Audio Pro M1 ( Front Height), Sunfire HRS-12
Panasonic 50EX750 ,Panasonic AE-2000

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

eyebyeye 發表於 2013-7-15 23:50
YYSKY兄過獎了...

買回來兩三日都在享受9700作為CD transport播放的高質音效, 還沒有開頂蓋睇睇的興趣,  ...

師兄,女工方面你又不用擔心,所謂工多藝熟何況條線分咗啡藍色的唔會有錯的。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kcmak43396 發表於 2013-7-15 23:54
抱歉我跟机缐無白色!
我係開部机頂蓋,然後才確定為左边係live.
有錯請指教!  ...

你條跟機線無白色字?奇怪莫非有兩批貨?

唔緊要,只要條線係扁平形用順摸方法,面對蘇頭蓋面線向下垂,咁右邊係L 火線一路順摸而下至八字頭咁唔使講右邊係火線啦,向機邊插入個座⋯完成。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

YYSKY 發表於 2013-7-16 00:03
你條跟機線無白色字?奇怪莫非有兩批貨?

唔緊要,只要條線係扁平形用順摸方法,面對蘇頭蓋面線向下垂, ...

我條跟機線好流. 可能求其放條落去算數!
我都會買過條!
Onkyo Denon AVR-7200WA;
Ediscreation MK2
Philips lBDP9700; Pioneer BD-450;
Monitor Audio GX-100,GX-C150,RX-FX;Audio Pro M1 ( Front Height), Sunfire HRS-12
Panasonic 50EX750 ,Panasonic AE-2000

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kcmak43396 發表於 2013-7-16 00:08
我條跟機線好流. 可能求其放條落去算數!
我都會買過條!

係就買條靚的2,3K的襯佢,實行妹仔大過主人婆,到時真的要他錶check先得啦。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

76的各位師兄就好喇,我今天一早落去已經買完陳列品,只是全新貨,所以失望而回!因為全新都要$3xxx所以沒有買!我都玩新玩具呀!