設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: reallyfatboy

[藍光播放機] Philips 9700 $2200

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

eyebyeye 發表於 2013-7-15 13:23
另外, 有少許經驗可與各位分享一下...

1)由於9700用的「8字頭」power線可以反轉插入, 這類unconnect/float ...

多謝報料,如師兄所講分方向,唔使用他錶check啦,我已經分咗簡單方法。

電源線有白色字向上插入去就啱啦。

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
rubberhammer + 5 師兄,真偉大,造福「機」民。.

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

david1503 發表於 2013-7-15 15:41
請問點睇邊度係live?條8字線

由背面睇,左面係live火缐!
Onkyo Denon AVR-7200WA;
Ediscreation MK2
Philips lBDP9700; Pioneer BD-450;
Monitor Audio GX-100,GX-C150,RX-FX;Audio Pro M1 ( Front Height), Sunfire HRS-12
Panasonic 50EX750 ,Panasonic AE-2000

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

請容許我作一次終極四天死過翻生用後小報告。

基本上頭三日都未將部9700嘅100%潛力發揮,

因為SETTING完全錯晒,淨係覺得畫面好靚。

心諗都冇入錯貨,{:9_429:}

以前要湊細路,屋企開支大,淨係小朋友睇病都可以一個月用五六千,做醫生真係好賺。

今日(15/7)終於將錯誤全部糾正,

返到屋企急不及待,不停試碟,

~先試SONY碟 蜘蛛俠,22~23分就靜音,預咗!

~變型金剛一, 淨係試頭幾段,已經試到7.1威力,

我都唔知原來部AMP 有咁嘅威力,原來SURROUND同低音炮咁堅,

我支低音本來諗住三舊水冷門貨,係得丁多低音,但原來可以咁震撼,要即時調番低幾格。

連對前高置都俾到表現我,啲飛機飛嚟飛去,簡真現場一樣。

我個心已經開心笑咗出嚟。

~跟手再試 DIEHARD 5 ,其實早兩日至完睇,今日睇番相同爆炸場面,

如開頭連爆三車、尾段手榴彈室內爆炸,最後女奸角用直昇機撞入大樓,

我直情笑咗出嚟,好似傻佬咁一個人喺屋企笑。

我終於有家庭影院了

到接個仔返屋企,我唔睇得爆炸戲,唯有聽歌

我接得番RCA 嚟聽歌,兩部機亦無不良反應

用A.DIRECT 同 2 CHANNEL直播無加音效去聽,

真係原汁原味好多,同一隻歌反覆聽咗好多次,

都係A.DIRECT啱心水多啲。

播唯一老正碟,KEF 鑑聽天碟 DISC 1,葉倩文首流金歲月, 第一粒音「去」,

原來係有音樂喺之前之後,以前只可以好勉強咁聽到個死實實嘅「去」字。

今次有幸買得到9700,真係好多謝報料的師兄,

仲有我個仔,要佢捱咗一個鐘頭肚餓同抵受猛烈嘅太陽,陪我去星光行,佢只係食咗一個芝士包仔,

不過我之後帶番佢去鋸扒同食三文魚生補數。

仲有關注過我留言/訴苦的師兄們,得到大家嘅幫助,

我抄低大家有用嘅資料,返屋企飲咗一大杯冰水,將所有資料整合,至得出而家嘅結果。

我唔係打手、唔係賣廣告,呢部真係我接觸過聲畫最高分的播放器,我誠心推薦大家使用。

謝謝收看。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
keke323 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

LG 42LE5500
SONY STR-DH820
PHILIPS BDP-9700
MORDAUNT SHORT CARNIVAL 1
MORDAUNT SHORT CARNIVAL 5

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kcmak43396 發表於 2013-7-15 21:06
由背面睇,左面係live火缐!

都話緊係條電源線見得到有白色字向上插入去,唔使理前後左右,明白未。

進階玩家

eyebyeye 發表於 2013-7-15 12:45
Kvic兄,

9700你玩得最嫻熟了,想請教一下...

日頭上吾到網,遲左覆,好似錯過左一個大party 。

冇乜計仔。好彩你有9700, 可以透過電話同你朋友同步一個一個step 做。你可以係電視睇到畫面,你朋友只要跟住按鍵就可以。
大空船同地面控制中心,無計可詩時,都是咁樣除錯的。

重裝前,建議試下做factory reset 先
簡約唯美主義者

進階玩家

YYSKY 發表於 2013-7-15 21:46
都話緊係條電源線見得到有白色字向上插入去,唔使理前後左右,明白未。 ...

等我過幾日試下先,係就發啦。吾該晒
簡約唯美主義者

進階玩家

rubberhammer 發表於 2013-7-15 21:43
請容許我作一次終極四天死過翻生用後小報告。

基本上頭三日都未將部9700嘅100%潛力發揮,

9700個base 係有D分量,新買番來聽歌,都要將個A7X 調低0.5db。聽左一排又調番去0db。9700 run 順左,低音吾會突,而係高中低頻均衡。
簡約唯美主義者

進階玩家

david1503 發表於 2013-7-15 15:12
其實deep color有咩用架?係唔係一種特別技術?我部lcd toshiba都3年貨仔,我諗佢無呢個技術…
另外仲想請 ...

普通RGB 每種色的象素用8 bit 記錄, Deep COlor 冇記錯係用 10 bit。簡單來說,當你電視加BDP,(應該重要要加個source! ) 都是10 bit 的時時, 顏色的層次會更加豐富。我想如果個source 吾係 deep color, 用吾用都冇分別,有錯請指正。

吾單電視panel, 電腦panel 都有 10-bit 的,就是為甚麼有些 LCD Mon 比一般的貴。而有些特別便宜的可能只有 6-bit,即係厄稱。吾怕,因為全世也給滿騙多年 。
簡約唯美主義者

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

YYSKY 發表於 2013-7-15 21:01
多謝報料,如師兄所講分方向,唔使用他錶check啦,我已經分咗簡單方法。

電源線有白色字向上插入去就啱 ...

YYSKY兄, 有否試清楚正、反不同插入, 聲音是否有分別?
不應迷信科學但不可不相信科學。

鑽石玩家

kvic 發表於 2013-7-15 22:35
普通RGB 每種色的象素用8 bit 記錄, Deep COlor 冇記錯係用 10 bit。簡單來說,當你電視加BDP,(應該重 ...

kvic好勁呀,其實你係咪電子工程師呢?