設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: manpan0226

[AV擴音機] 鬼妹751R同o架妹929大家會揀邊部?

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果只睇戲, 兩萬以內我只會諗:

1. Anthem 700
2. Onkyo 5010
3. Onkyo 3010

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chuwing + 10 + 10

查看全部評分

千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,如果買929就不如上3010,
而CA 751 R 亦都係一部好機,
只是乎師兄既口味。
小弟係O記3010用家,
幾鐘意佢既聲底,夠厚聲,
睇戲夠爆之餘,聽歌又得,仲可以玩9.2
而CA 751R
第一次在某師兄屋企聽既時候,我仲以為加左後級,
相比起3010,覺得分析力方面係高d,
聲音比較通透,聽多左細節同弱音,仲好好力水。
而小弟亦揾左果位師兄幫我set機,
之後發現在睇同一套戲既情況之下,
O記3010要加條補品先可以接近CA 751R既感覺,
而set呢兩部機係同一個人,地方大小,玩7.1
大家都係幾接近。
所以,真心建議師兄出去聽下先再決定。
自己就真係like O記多d既。

76-FriendClub

76-FC 藍寶石勲章

LCPD 發表於 2013-7-7 08:24
只是乎師兄既口味。

小弟係CA 用家由540R 玩到 650R ,不嬲都知 CA 正架啦 ,但係聽見師兄你既分析同之前路易斯師兄的報告,真係對 751R 有d興趣

p.s. 近排Pat Pat 痕考慮緊升級部AV Amp,正諗緊如果真係轉轉O記 3010 or 5010、P記 76 or 86、定CA 751R (原本都有諗D記 4520 但好似comment 麻麻同c/p 值低 )。
AV System :                                 2 Channel System :
Panasonic TH-55HZ1000H        Musical Fidelity A1                                   
Denon AVC-X8500H                  Marantz SACD 30n
PANNDE PD6X                           Atomica Strato (無極)
B&W 705 S2, HTM72 S2, KEF R8a, E301
Velodyne SPL-1200 Ultra

進階玩家

yuppi 發表於 2013-7-7 02:42
如果只睇戲, 兩萬以內我只會諗:

1. Anthem 700

不過3010超過預算呀,格價網最平都要萬六,黎緊有無新機出,有無機會減價?
5010就超過太多預算了,暫不考慮!
同埋Anthem我相信會比較難搵,同埋無在代理,擔心售後服務會差D,應該唔會考慮住!

進階玩家

MarkKwok 發表於 2013-7-7 11:14
小弟係CA 用家由540R 玩到 650R ,不嬲都知 CA 正架啦 ,但係聽見師兄你既分析同之前路易斯師兄 ...

師兄您既情況同我好相似喎,暫時都係諗緊3010或者751R,86就唔諗了,覺得先鋒機遙控好易壞!
不過暫時以價位計,可能751R會機會大D,除非3010有減價

進階玩家

LCPD 發表於 2013-7-7 08:24
只是乎師兄既口味。

師兄好詳盡既分析兩部機,唔該哂,您部3010買在幾錢?
知唔知有無邊到可以一次過試哂兩部,而價錢又係最平?謝謝

進階玩家

古晶 發表於 2013-7-7 02:35
你而家咁玩,換fe屎,拖板,喇叭線反應都係極唔明顯,唔洗哂錢係呢d地方,係換美式千幾二千蚊既pc先覺得 ...

多謝師兄意見,不過電源線,拖板同屎早兩個月已買定準備升級大計,三四千元是但啦,起碼心安D,換美式好似好麻煩,所有野都要換哂,暫時應該唔諗住,不過美式作用真係咁大咩?

進階玩家

咁多位師兄仲有個問題,我既喇叭係JBL,會唔會夾返鬼妹會好D,同安記都會有好表現?謝謝

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

manpan0226 發表於 2013-7-7 12:48
多謝師兄意見,不過電源線,拖板同屎早兩個月已買定準備升級大計,三四千元是但啦,起碼心安D,換美式好 ...

係方便同埋比較明顯,用得萬幾蚊合併果幾千蚊洗得過

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

manpan0226 發表於 2013-7-7 12:52
咁多位師兄仲有個問題,我既喇叭係JBL,會唔會夾返鬼妹會好D,同安記都會有好表現?謝謝 ...

老實講我味聽過3010夾jbl,呢個真係要諗清楚,大路易夾聲就o記,ca真係未聽過