設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lwt

[DAP播放器] [沒有箱開] 銅磚 HIFI-ET MA8

高級玩家

Ma8+平衡咭,Twag V3,Asg2 用家路過

見習玩家

pcromeo 發表於 2014-1-8 14:57
PCMM1兄呢段se846 vs asg2 的聽感分享, 睇到我起晒雞皮 , 因為我吾識表達, 俾你講中晒我心聲 ...LOL,  ...

師兄們,都是好基友!

高級玩家

PCMM1 發表於 2014-1-8 14:08
846我試過
試朋友的耳塞用TWAG V3
用平衡咭的MA9和MA8很悅耳動聽

唔該師兄詳盡的分析,小弟本身有用Ie800及也是Se846+V3hybird的用家,呢2隻耳機夾MA8/9真是各有千秋,之所以问師兄听感是因為想知道846和Asg2的比较,因想入多隻Asg2,想換平行四極線配MA8/9,听左師兄的分析後应該入呢隻唔会錯了。

唔该晒!
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

hongbee 發表於 2014-1-8 21:15
唔該師兄詳盡的分析,小弟本身有用Ie800及也是Se846+V3hybird的用家,呢2隻耳機夾MA8/9真是各有千秋,之 ...

ASG2個人覺得不算很夾TWAG V3
(小弟用MA9加平衡咭)
聲音雖然有所提升
音質和聲音密度提高了
高頻與人聲也變得滑溜帶點甜味
低頻的張力和下潛力也搞升了
但整體卻變得異常穩重沉實
略欠動態
速度感也變慢了
欠缺了令人回味的亮點
當然不是不好聽
只是和小弟的口味有點不合

反而
RUN IN後的原裝線
雖然聲音質素還是有點粗枝大葉
(相對TWAG V3)
但相對的動態和三頻的平衡度不錯
當然這個也要合乎個人口味
還需要自己努力堅持RUN IN
否則.... 真的浪費了一對好耳塞啊
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

專業玩家

有無朋友試過同sony 隻H3夾唔夾?

科林玩家

剛剛試了MA8,好像不太夾我心愛的K3003

專業玩家

fanstar 發表於 2014-1-9 11:54
有無朋友試過同sony 隻H3夾唔夾?

我就係用ma8+平衡卡配sony h3的,雖然h3仲未改四極頭,但質數唔錯,女聲比我另一對ue18pro好聽,聲場動態及分析力拍得住uue18,整體黎講性價比高

專業玩家

黑色暴乳 發表於 2014-1-9 21:17
我就係用ma8+平衡卡配sony h3的,雖然h3仲未改四極頭,但質數唔錯,女聲比我另一對ue18pro好聽,聲場動態 ...

朋友H3 你係用原裝線?
另外想請教一下乜野係四極頭?

銀級玩家

fanstar 發表於 2014-1-9 21:46
朋友H3 你係用原裝線?
另外想請教一下乜野係四極頭?

四極頭是指3.5MM4節頭
可用作HIFIMAN / HIFIET的耳機平衡頭使用
好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

銀級玩家

hksniperking 發表於 2014-1-9 12:35
剛剛試了MA8,好像不太夾我心愛的K3003

這個太可惜了
有機會師兄也可以試試MA9夾K3K3
看看是否匹配K3K3
好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09