設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: lwt

[DAP播放器] [沒有箱開] 銅磚 HIFI-ET MA8

星級玩家

新仔玩家

多謝師兄對呢部機既分享呢,睇左都覺得好心動,終於先段時間去到試聽。

先簡單講講聽感,MA8係一部幾好聽既機,大力得黎唔會過分,分析力唔錯,整體presentation大中有細,聲音算大體。染音明顯,國內機多時都會有種特別既hifi染色,具有主導性(或者扭曲性?),MA8個種染色雖然明顯而貝都有其影子,但絕對無咁濃,相當易入口。唯一一點令我無即時出手係因為佢個種聲音雖然非常寬鬆及鬆容,但稍稍刻意,初聽唔錯,但對於長聽就未必會好岩我啦。

至於操作方面,因為有兩段volume設計,加上外表似iPod clickwheel既按鍵,令我不時都會禁錯,但都唔算太難用。

外表方面,部機稍大稍厚,相信即使我買左都應該係帶袋先用。外殼打磨唔錯,相信有手感。

最後非常唔關事既一句,我覺得個logo幾得意,非常喜歡。

評分

參與人數 3威望 +17 金錢 +14 收起 理由
lwt + 6 用家心得
PCMM1 + 2 + 5 精彩報告
hiyori + 9 + 9

查看全部評分

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

斯路 發表於 2013-6-23 11:19
多謝師兄對呢部機既分享呢,睇左都覺得好心動,終於先段時間去到試聽。

先簡單講講聽感,MA8係一部幾好聽 ...

多謝斯路兄既分享
師兄寫得好詳細

想問下斯路兄用甚麼器材試機?
可供大家參考一下
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

星級玩家

新仔玩家

PCMM1 發表於 2013-6-23 16:33
多謝斯路兄既分享
師兄寫得好詳細

呀唔記得咗寫添。

個日我用咗音茶樂Flat4-KURO試,唔記得拎對IE800出嚟試吓,下次再試睇吓師兄推介嘅呢個配撘先

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路兄下次真的要試試夾800了~

星級玩家

新仔玩家

lwt 發表於 2013-6-23 23:21
斯路兄下次真的要試試夾800了~

lwt兄會唔會肯輕輕分享吓IE800同MA8點夾法呀?
等我做定心理準備都好呀

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2013-6-23 23:27
lwt兄會唔會肯輕輕分享吓IE800同MA8點夾法呀?
等我做定心理準備都好呀 ...

斯路兄客氣~
我相信你用800再聽的時候那些音染及不耐聽應會不存在了,
800應可有更佳分析力和音場更大及有質感,
因我朋友還說夾800太清沒有味道,
我就覺得剛好夠平衡什麼音樂和歌曲也不會有問題.
你再聽時希望中毒~
( 註: 想証明我係正常 )

星級玩家

新仔玩家

lwt 發表於 2013-6-24 03:45
斯路兄客氣~
我相信你用800再聽的時候那些音染及不耐聽應會不存在了,
800應可有更佳分析力和音場更大及有 ...

咦MA8撘IE800竟會係無咩味道,非常有趣呢。如果講IE800年覺得係有種好鬆容大氣,單單係IEM嚟講IE800聽落好effortless但龐大,係一種好聽嘅味道呢。

撘MA8會去到無味道嘅境地,呢點令我好好奇,一定要盡快試吓。非常期待呢。

到於正唔正常邊使同人比較,都係玩吓啫,我聽嚟聽去一個大類,或有偏頗,分分鐘我嘅意見參考價值好低呢

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

斯路 發表於 2013-6-24 09:53
咦MA8撘IE800竟會係無咩味道,非常有趣呢。如果講IE800年覺得係有種好鬆容大氣,單單係IEM嚟講IE800聽落 ...

小弟也是用IE800聽MA8
未致於去到MR1的清淡
又未去到DX100的平淡
但也算是清爽得來帶些少味道
還有音場稍大這點很認同
因為它也比MA9聽起來音場稍大
可能這一點就是斯路兄說的味精吧

就個人聽感來說
IE800加MA8不會是有重味精的一套組合
但味道還是有一點點6_210:}
喜歡與否
還是等斯路兄和各位去聽聽
再在這裡說說聽感吧
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

PCMM1 發表於 2013-6-24 14:09
小弟也是用IE800聽MA8
未致於去到MR1的清淡
又未去到DX100的平淡

ma8加800冇味????邊個咁重口味

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

chak1231 發表於 2013-6-24 20:08
ma8加800冇味????邊個咁重口味