設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lwt

[DAP播放器] [沒有箱開] 銅磚 HIFI-ET MA8

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

Ma8低頻不見了

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

guppyguppyguppy 發表於 2013-8-16 11:59
我頂唔住32GB太少歌~ 已經做左先鋒

但今日行旺電64激全部台湾做
(Post76 Android 手機版送出)

進階玩家

部ma9煲左一排通透左,結他聲好返d但不是清爽而是飽滿的。
夾ck100pro幾毒下。人聲感情好得來, 有種柔美,成熟的感覺。
但係聽耐左雖然中意ma9的聲音但又有d掛住ma8果種冇咩音染的聲音。
遲d真係要入張平衡卡試下

星級玩家

pickamonkey 發表於 2013-8-17 16:53
但今日行旺電64激全部台湾做

你買class幾?
某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)
觀看所有 Head-fi Guppy 的文章

星級玩家

呢期不停拎住部MA8去毒朋友
反而仲俾我及朋友們一齊現到一D野
就是player真的要夾耳機
最近用以下幾部機同MA8及不同耳塞比較過
分別係C4, DX100, MA8, 大家都係推IE800
而當中C4 MA8 也有推過新品ASG2及535R
以下是小小聽感分享

推IE800 MA8<DX100<C4
首先講C4先, C4基本上係推唔起IE800, 在AB之下好明顯係焗住焗住, 無晒音場, 分析力一般, 低頻直頭起唔到, 完全係悶
第二係DX100, 分析力個人覺得同MA8好接緊, 唯一係DX100真係好有IBASSO味, 好鑑聽, 可惜低頻又係推唔起, 動態無FEEL, 人聲偏干
最後係MA8 個人覺得係刻意為IE800而出的平衡卡, 加卡後, 成對IE800更有活力, 高, 低, 中三頻會有明顯的提升, 等別係圓滑感係我第一個感覺, 跟住就係低頻, 當然唔單只咁少, 我建議大家有機會約我出去俾你聽下

插曲 ~ C4 VS MA8 推 ASG2
MA8推ASG2, 真係老實講, 咁樣推法我聽左第三次, 一句, 唔得! 點唔得就係完全發揮唔到ASG2, 聽上去真係好似UM1. SORRY咁多有ASG2仲要用緊MA9/8既師兄, 呢個真係我既聽感. 而且不單只我一個人既聽感...真係十分SORRY. 相反C4推ASG2, 就真係聽到清返好多既ASG2同埋個低頻都幾潛同有力, 但仍然係有種濛在股裡的感覺, 人聲係幾有味. 不過我相信師兄們講, 呢對機係要煲, 但...要煲到幾時先會好似IE800咁既效果, 又真係無人知了

另外, MA8推535, 425都係好粗好干...呢下又係唔知點解

補充, 有DX100既朋友, 相信可以忍忍手唔買MA8住, 因為大家既分別, 我覺得只係力水同味道之差別而已, 分析力兩者真係好接近

最後, 以上純粹個人意見, 個人聽感ONLY
某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

guppyguppyguppy 發表於 2013-8-17 21:58
你買class幾?

冇買呀!師兄

星級玩家

guppyguppyguppy 發表於 2013-8-18 00:05

其實未煲夠嘅機(平衡卡),  聲未定, 聽感review 可以大不同, 師兄咁快攞去毒朋友, 隨時俾朋友笑返轉頭呀。

黃金玩家

guppyguppyguppy 發表於 2013-8-18 00:05

一講起MA8 + ASG2, 就

我對ASG2都係煲一排先咁再聽

星級玩家

pcromeo 發表於 2013-8-18 18:41
其實未煲夠嘅機(平衡卡),  聲未定, 聽感review 可以大不同, 師兄咁快攞去毒朋友, 隨時俾朋友笑返轉頭 ...

又唔會笑既
咁未煲好都已經好好聲
煲好果炸機, 真係見首不見尾
所以佢地永遠唔會遇到你地幾位世外高人架
我呢部夠毒佢地入坑架啦

PS: 已經有一位被外星人抓走了

星級玩家

jozifkwan 發表於 2013-8-18 23:38
一講起MA8 + ASG2, 就

我對ASG2都係煲一排先咁再聽

師兄你咁樣表情
啫係