設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: acepiloted

[藍光播放機] OPPO BDP-83

進階玩家

39# sunnyt

c-hing, 我都訂左等待中,係oppo綱站見到機背電源IEC插是兩頭,跟機可以用到嗎,另外有否更換IEC插?thx!
hi

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

42# trycy

我無在網上睇 PowerCenter 1600 嘅資料, 係拜呢度D師兄推介嘅。我在豐x 以換購價

同個Sales 姐姐講可唔以淨買机, 個姐姐超好人, 見我用中銀卡重幫我 check 埋有冇積

分回贈 (我邊有理呢D積分吖?!), 卒之回贈$100 變成$25xx....所以部机一定係英插同冇

得換PC!!!(undetachable PC)~~重有"made in China"。

我已经在本網站團購咗5係PC, 重未到手, 到時換埋條 Otofon , 可能重有驚喜!

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

43# aberdeenhk

哈!!...你都好大胆喎!?...講笑咋~~~講真--我到宜家都唔知咩叫做"IEC", 只係见到

佢地網站話 universal voltage (110-240V), 即係唔洗加火牛啦(自己同自己講),

咪訂返嚟囉~~~ 。 至於跟机条 PC , 尾插入机位當然是2個長方形嘅洞,

頭插完全插唔入拖板, 所以我就剪咗佢, 換個普通3腳插用住先, 等遲D團購果條

Otofon PC 到咗就配番個 switch 入尾插再入部机....搞惦!!

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

BDP-83 Audio DAC:
A separate, high-quality, two-channel Cirrus CS4398 DAC is used for discrete stereo outputs, along with an eight-channel CS4382A DAC that is used for the 7.1-channel outputs, which are both always active.

CS4398 : 2 Channels,  Cirrus 最高級既 DAC, 相當於 PCM1792-1796 之間, DV9600 都係用佢
CS4382A: 高級 7.1 Channels DAC

所以 BDP-83 出 2.0 模擬(CD, Stereo SACD, DVDA) 最好, multi channel 都係留俾 AV amp 解碼( DSD, LPCM)

P.S. 今日已賣了DVD-3930,  order BDP-83
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

高級玩家

46# yuppi

恭喜yuppi兄~~~個遙控真係一流, 記得試吓襟吓左下角個 pure direct 制,

睇吓"無添加"嘅效果~~~

進階玩家

各位師兄, 我都買左呢部BDP-83 大約一個月, 除左未試DVD-AUDIO, 其他功能總算試得差不多, 都係時候可以講下用後感 ...

或者可以分畫質, 音效, 功能三方面講下

進階玩家

1. 畫質方面
之前睇外國 AVSFORUM 好多PIONEER 用家話 BDP-83 好過05FD, 逼近09FD, 我冇直接比較過, 但我呢個月播放唔同既軟件, 我相信佢地冇誇大, 我之前用電腦 ATI HD3650 + POWERDVD 9 播BLU-RAY, 已經覺得好靚, 估唔到用 BDP-83 播BLU-RAY都仲可以有明顯進步

但不得不提 BDP-83 播放 DVD-9 的畫面真是太靚, DVD 倍線升頻這方面小弟之前都有研究, 用左同比較過好多唔同既方法同埋PLAYER, 例如 PS3, S350, PHILIPS DVD, SAMSUNG DVD, FFSHOW, POWER DVD, ... 之前D方法係有D效, 但 BDP-83 呢方面真係拋離好多, 具體D 講, BDP-83 播放 DVD-9 的畫面很接近 BLU-RAY 的畫質, 而且很自然, 是以上提及過所有其他方法都做唔到的.

P.S. 如家有師兄有09FD / A1UD 同埋提供場地, 我都樂意帶埋部 BDP-83 來即場比較下

進階玩家

2. 音效方面
這是很多師兄最後決定買之前都關注的問題.
之前 yuppi 兄的分析跟我實試得出的結論頗相近, 如家有次世代 AV AMP 的話, 我比較過都係會揀 BITSTREAM 俾 AV amp 做解碼, 雖然 OPPO MANUAL 建議用返OPPO 做解碼, 之後用LPCM 過俾部AMP, 但無論音場, 動態, 包圍感, 我都係覺得 AV AMP 做解碼勝出, P.S. 我只是用入門級 ONKYO 606

另一問題是用 BDP-83 來播放 CD / SACD / DVD-A,
BDP-83 是用 CS4398 作兩聲道作解碼, 而我家中的 Marantz SA14 ver2, 正好是用低一級的 CS4397 作解碼, 而且兩部都可以播放 SACD, 所以我正好用 BDP-83 來跟 SA14 作比較, 比較之前到底邊部會勝出我都不敢肯定, BDP-83 的解碼晶片較優, 但我相信 SA14 的用料, 電路, 火牛等等都應該會更好.

先放一隻錄音數一數二好的 SUSAN WONG <<CLOSE TO YOU SACD>> 入 BDP-83, 分析力很好, 動態大, 高音通透, 密度一般.
之後放入 SA14 作即時 AB 比較, (P.S. 由於不是 SA14的報告, 所以SA14不作詳述)

但聽了幾隻 SACD 和 CD 之後勝負已經很明顯 ...

雖然 BDP-83 的 CS4398 解碼晶片佔優, 但用 CS4397 的 SA14 卻全面地勝出 !!!
畢竟 SA14 始終是一部萬元級數的 CD 機.

BDP-83 播 CD/SACD 的最大問題是分析力很好但冇感情不耐聽, 有時候還有點兒刺耳, 但用SA14 播放同樣的軟件則沒有這些問題而且音樂感一流.
至於 DVD-AUDIO 則未有機會試

始終 BDP-83 是一部 UNIVERSAL PLAYER 在音效方面有時要有D 妥協.
個人意見 BDP-83 播放 CD 大概是 3-4千元入門級 CD 機級數,
不過我估計如果用 BDP-83 播 CD 配搭膽機則可能會有驚喜

而 BDP-83 睇戲用HDMI 出的 HD 音效亦只是一般, 個人認為解碼不及 ONKYO 606, 不知如果換了靚 HDMI 線如 VDH ULTIMATE 會否有大躍進??
我遲些會找來 7 條比較好的 RCA 訊號線, 試試其 7.1 Analog 的質素

進階玩家

3. 功能方面

此機支援多種軟件和格式, 除了HDDVD 之外, 幾乎全齊, 又可以接USB DRIVE 去播放硬碟檔案, 叫 UNIVERSAL PLAYER 當之無愧!

支援 BD PROFILE 2.0, 同時有 BD LIVE, 有 D 我用電腦播唔到既 BLU-RAY 碟佢都一樣攪掂.

讀碟時間大多數都在 30秒內完成, 比PS3 還要快, 算是現時最快之一, 完全是可接受的範圍.

有 7.1 Analog Out 同埋有 Volume Control, 未買次世代新AMP 既用家照樣可以用返舊AMP, 或者直駁後級, 而且有齊 true 24p, 同埋 DEEP COLOR.

個人認為有用的功能都齊全了.

唯獨是不太滿意 USB DRIVE 只支援 FAT32, 單一檔案不能大過 4GB,
雖然支援多種檔案格式, 但試了有好些 MPG, AVI 都放不到, 只有MKV的支援較好,
而且唔支援 WAV 同 TS 檔案格式, 咁我用 CD RIP 既 WAV 檔同埋機頂盒錄既節目暫時 BDP-83都係播唔到.

原先諗住可以用佢既 USB DRIVE 支援來代替 HTPC, 看來暫時都仲未得.
但這些都有機會靠之後 FIRMWARE UPDATE 有望解決得到的.

進階玩家

4. 結論 (個人意見)

畫質: A
音效: B
功能: A
CP 值: A
外觀: A-
耐用: 未知

整體: A

待我有時間整多 3 條 Stratos RCA, 我便會測試和報告其 5.1 / 7.1 Analog Output 既質素如何.

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
Let-Go + 3 GREAT REVIEW!!!!

查看全部評分