設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: acepiloted

[藍光播放機] OPPO BDP-83

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

學師兄們話齋 , 有大買大 (如果 $ 許可的話 )
我都有 d 後悔當日買 3808 , 唔買 4308 ~~
simon 發表於 2009-7-19 15:17

Thanks Simon 兄, 我有頭绪了~~~

鑽石玩家

山葉幫成員

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

講起Denon, AVR-4310CI都有用Anchor Bay VRS ABT-2010晶片. Oppo BDP-83正係用緊同一粒chip.

進階玩家

哈哈~ 我都訂左一部 Oppo BDP-83﹐ 等緊送貨。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

睇左格離forum report
5千幾對我黎講好貴

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

哈哈~ 我都訂左一部 Oppo BDP-83﹐ 等緊送貨。
trycy 發表於 2009-7-19 15:46

恭喜晒! 我諗你會同我一樣咁满意呢部机~~記得

set机時 "Demo" 要 OFF, 如果唔係.....睇碟時畫

面中間會有1條约 5mm 嘅黑線, 嚇到我以為買咗

部壞机, 好彩 Oppo 的email 覆得好快, 教我set 番。

以下條 Link 希望可以幫到你:

http://watershade.net/wmcclain/BDP-83-faq.html  

進階玩家

恭喜晒! 我諗你會同我一樣咁满意呢部机~~記得

set机時 "Demo" 要 OFF, 如果唔係.....睇碟時畫

面中間會有1條约 5mm 嘅黑線, 嚇到我以為買咗

部壞机, 好彩 Oppo 的email 覆得好快, 教我set 番。

以下條 Link  ...
sunnyt 發表於 2009-7-19 16:05

多謝師兄既指教~ 條 Link 好有用呀~
哩部係小弟既第一部藍光機﹐ 之前都係用 BD ROM+HTPC 來睇 BD

原本都有唸住買 Pioneer 既藍光機﹐ 機緣巧合之下俾我響外國 forum 見到幾個關於 BDP-83 既評價。之前買東芝 XDE 時外國都有唔少人將部 XDE 同 Oppo 既頂級機來作比較﹐ 令到我對哩個品牌印象深刻﹐ 所以考慮左一日後就即刻去馬~

高級玩家

38# trycy

我嘅经歷同你差唔多, 不过我用PS3, 又喺想入Pioneer,

见到 Oppo 好似起外國口啤好D....等佢網上話開始接受

訂購, 就第一時間卜搥 (都諗咗大半日!!)...這個決定好艱

難....因為我用緊 Pioneer 600M plasma。

師兄記得買定個3脚插頭換, 唔洗到机時又要落街買, 因跟

机電源線是雨脚扁插, 一定要換!

進階玩家

39# sunnyt

哈哈~ 大家既經歷真係差唔多﹐ 因為來緊我都決定入部 Pioneer 500A Plasma.

遲D仲要買埋 AMP+ Speakers (正在物色中.......)

師兄既意思係咪指果D品字頭電源線呀 ??  如果係既﹐ 我唸住買條好D既來試試。

高級玩家

師兄既意思係咪指果D品字頭電源線呀

係呀! 如果你未買PC, 想机到即刻有得玩, 就一定要買住個品字插头....

遲D再慢慢换PC啦~~~如 budget 許可, 強力建議入埋 PowerCenter HTS1600,

我上星期五晚買咗, 琴晚用 Oppo + PowerCenter 睇番之前買嘅" 赤壁"(第一集),

畫面靚到無朋友! (宜家諗住買埋第二集)~~之前用PS3 (冇 HTS1600)睇 D noise 多

到想掉咗隻"赤壁"!

進階玩家

41# sunnyt

師兄係指 Monster® Home Theater HTS 1600 PowerCenter™ with Clean Power™ Stage 2 ?? 請問係用美式插定英式插架 ?? 網上見到部機既正面圖﹐ 後面圖唔見有。

師兄話 Oppo + PowerCenter﹐ Oppo 用普通電源線 ??