設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: manblood

[喇叭組合] 請教2CH系統是否適合+SUBWOOFER

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ilavbnm 發表於 2013-6-5 14:14
2ch玩十仔...最好加equalizer用雙十...唔係...唔玩好過...

CHING點解要用雙十咁誇張?
CDP:ARCAM-CD17
TUBE PRE AMP:MC-7R
POWER AMP:DIY 300B
TUNER:LUXMAN 007
SC:DYNAUDIO FOCUS 110/QED GSS
IC:CC:SILVER RCA
英式全古河FUSE

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

ilavbnm 發表於 2013-6-5 14:14
2ch玩十仔...最好加equalizer用雙十...唔係...唔玩好過...

叮噹大哥,我的經驗係 聽流行曲,Jazz,Rock,Big Band 都重得。
因好少錄音將支 Bass,同隻 Kick (bass drum) 玩聲音兩邊走的音效。
單一方向定位,影響不大。100 Hz 以下九成 mono。
但,大棚就非雙十不可了。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
manblood + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

manblood 發表於 2013-6-5 14:16
CHING點解要用雙十咁誇張?

因為2聲道與多聲道唔同...並無獨立超低聲道
十仔放在2聲道...只係低音o既伸延
如果唔用equalizer分返個低頻出o黎...就會無左分頻點
而單1隻十仔會出唔到立體聲的低頻...音場自然會有偏差
不過...如果只係想玩下o既...一試無妨...試過唔o岩聽o既...咪除返隻十仔出o黎之嘛...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
manblood + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

plnl88 發表於 2013-6-5 14:28
叮噹大哥,我的經驗係 聽流行曲,Jazz,Rock,Big Band 都重得。
因好少錄音將支 Bass,同隻 Kick (bass  ...

咁要睇下錄音如何...如果定位好的錄音...單十真係...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

ilavbnm 發表於 2013-6-5 14:30
因為2聲道與多聲道唔同...並無獨立超低聲道
十仔放在2聲道...只係低音o既伸延
如果唔用equalizer分返個低 ...

叮噹大哥,主動式十仔九成有 cut off frequency set 的。
返而 主體 woofer 的反應 夠唔夠 快速 先真係一個問題。
Bass drum off beat 又真係 CD 抄粉,古怪異常。

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

plnl88 發表於 2013-6-5 14:37
叮噹大哥,主動式十仔九成有 cut off frequency set 的。
返而 主體 woofer 的反應 夠唔夠 快速 先真係一 ...

十仔個分頻點唔一定夾主喇叭(2聲道amp無分頻點教)...用eq係要連主喇叭一齊調
好多時大家用多聲道都會忘記左前置有滾降(roll-off)喱樣野(只跟規格set分頻點)
2聲道用eq就係可以修正喱點...令銜接更好
當然...如果你好清楚對主喇叭o既情況...唔用eq都得o既
都係果句啦...自己玩得開心咪得囉...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

2ch 加十仔有D怪囉
我覺得除非你空間超大,又或者極端到車箱禁細,先有理由加十仔,如果唔係有違二聲道原意喎。
Panasonic OLED TV | OPPO 103D
MAC Mini | TEAC UD-503 | Cybershaft OCXO
Marantz KI Pearl Lite | Marantz NR1602
KEF LS50 | Marage MX | SINE 30A

進階玩家

2CH 用十仔一定得,尤其系用在書架喇叭上,不過要選適合2CH用的。

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

soba 發表於 2013-6-5 15:06
2CH 用十仔一定得,尤其系用在書架喇叭上,不過要選適合2CH用的。

如果只係話得定唔得...咁就梗係一定得啦...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ilavbnm 發表於 2013-6-5 15:17
如果只係話得定唔得...咁就梗係一定得啦...

叮噹兄好祥細0既解答,,,,THANKS!
不過雙十就肯定唔得啦,...隻JBL系20幾年前買,而家應該搵唔到,..兼且又無地方放!..等我試下一隻0既效果呀,反正放響度,只不過浪廢時間去TUNE姐,....唔得就算.!
CDP:ARCAM-CD17
TUBE PRE AMP:MC-7R
POWER AMP:DIY 300B
TUNER:LUXMAN 007
SC:DYNAUDIO FOCUS 110/QED GSS
IC:CC:SILVER RCA
英式全古河FUSE