設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: bertram

[請教] 升級邊樣野升

黃金玩家

係人都知道,其實任何一樣野變動成個head-fi系統效果都會唔同哂,不過係呢度我想講下對錄線變更後有乜唔同

一直以黎我既對錄都係自製,第一條線導體係用jensen銀線直徑0.8mm x 3 (L, R, G),之後升級都係用jensen 0.8mm銀線,不過每邊用兩芯,即係(0.8mm x 2) x 3 (L, R, G),首先感覺係分析力就好似放大鏡變成顯微鏡咁,但音色反而豐厚左,最重要係空間感大左同埋每個發聲位立體左同分隔度好左,整體上改善好大

所以有時唔使使大多錢,HKD70 X 3呎(包埋套管)+3.5mm插頭 x 2隨時就可以同市面上數百元既對錄線相提並論甚至好過佢,何樂而不為呢?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

hiyori 發表於 2013-6-5 13:53
師兄是已經用緊vamp verza還是?
其實vamp verza 和 hp-p1是屬於 portable dac+amp,iDevice專用(IPOD, IP ...

sorry, 睇錯, 應該係VorzAMDuo

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

今日去左睇線同DAC, 好彩睇埋DAC, 否則買左過機線(iphone line out 去3.5mm)後, 再買DAC, 要用iphone line out 去USB線, 條iphone line out 去3.5mm就無用

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

bertram 發表於 2013-6-5 20:46
今日去左睇線同DAC, 好彩睇埋DAC, 否則買左過機線(iphone line out 去3.5mm)後, 再買DAC, 要用iphone line  ...

睇中左 solo 既DAC, 都打算買,
但去到其他店睇時, 有D SALES叫我唔好咁買,  
叫我買左2合1, AMP加DAC一部過的,
佢話因為現在ipod > SOLO> AMP, 中間經過愈多野愈失真得多D.

佢話如果唔想買2合1的, 或者可以選擇 Acoustic research M1 lossless呢部player.....

大家點睇?

進階玩家

其實失真幾多,啱唔啱自己口味,好睇你自己,每個人對於好的口味不同。我建議你先睇耳機啱唔啱自己,再睇player,然後才睇線材。你可以拿成套裝備去試下。你是想聽到哇哇聲,要有好大分別,定係只係覺得器材發揮唔到耳機的潛力才作升級呢?
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

leo0343 發表於 2013-6-6 11:42
其實失真幾多,啱唔啱自己口味,好睇你自己,每個人對於好的口味不同。我建議你先睇耳機啱唔啱自己,再睇pl ...

我覺得係D器材未發揮到535R, 試過用過D師兄DIY套野(用自己PLAYER+耳機), D聲靚好多

進階玩家

bertram 發表於 2013-6-6 12:36
我覺得係D器材未發揮到535R, 試過用過D師兄DIY套野(用自己PLAYER+耳機), D聲靚好多 ...

如果你想用番自己呢個耳機同ipod classic ,咁可以試下換個HP-P1+ipod classic,或者換個AK120。我覺得你應該試左呢兩樣先。
另外,我想問下師兄DIY個d野係咩呢?
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

guppyguppyguppy 發表於 2013-6-5 00:03
過機線當然係crystal cable 啦

係邊到可以買到? 我係旺角買唔到...

新仔玩家

bertram 發表於 2013-6-7 12:52
係邊到可以買到? 我係旺角買唔到...

TST有代理

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Fell 發表於 2013-6-7 13:20
TST有代理

有無得試, 可以PM給我嗎?