設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 升級邊樣野升

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟用緊
iPod classic >$100 cheap過機線 > VorzAMDuo(升級感不大, 唔知關唔關過機線事) >BA瓦哈拉 > shure535R

如果我想再升級呢套野, 你地覺得應該換左過機線先? 買DAC? 還是換PLAYER? 定直頭換左耳機?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄目標既升級感係想做到點效果?
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

過機線當然係crystal cable 啦

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

先補充一點點小弟的想法

先假定你喜歡535r的聲音
我覺得535r好易推好,一般加amp影響不多,比較夾既amp有iqube,rsa p51,Pico,三部機出來風格會好唔同
係source上入手會有多d提昇,如果你喜歡ipc,咁可以考慮上HP-P1或者Vamp Verza,快推出的Centrance M8都值得期待,不過呢個組合加起來都唔平,如果IPC不是必定的,咁可以考慮換Source,source選擇有唔少,真係要看你想要點既效果同表現,還有預算同接受到用咩野出街了

如果535r不是你最喜歡的,那師兄可以形容一下你希望想要點既聲,咁會易d俾建議你

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
WE300B + 10 + 10

查看全部評分

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

專業玩家

咁我都想問下
想要包圍感
有什麼建議?thanks

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

hiyori 發表於 2013-6-5 11:02
先補充一點點小弟的想法

Hiyori big brother say all the main point .....    
Eso SA60/Rega P9
老麥 MC2200/山水 C2301 & B2301
馬記 SC9 & SM9
Dyna C1

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

hiyori 發表於 2013-6-5 11:02
先補充一點點小弟的想法

唔係好明

比較夾既amp有iqube,rsa p51,Pico,如果你喜歡ipc,咁可以考慮上HP-P1或者Vamp Verza,

我用緊IPC+Vamp Verza, 咁呢部AMP夾D定iqube,rsa p51,Pico夾D?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實535R D聲, 我都好鍾意, 鍾意佢既高分析力, 但無奈係音場不足,
加上呢個係我第一次買既高級耳機, 其實升級都唔知係買D野補佢既缺點好, 但再強化佢既優點好....
如果係買D野補佢既缺點, 玩到各方面都係平衡, 下次買呢一款耳機又係玩到平衡, 到時2隻好似唔大分便.
但如果係再強化佢既優點, 下次買呢一款耳機又係強化佢既優點, 就好似有2款各有各好的耳機咁....

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

bertram 發表於 2013-6-5 13:04
唔係好明

比較夾既amp有iqube,rsa p51,Pico,如果你喜歡ipc,咁可以考慮上HP-P1或者Vamp Verza,

師兄是已經用緊vamp verza還是?
其實vamp verza 和 hp-p1是屬於 portable dac+amp,iDevice專用(IPOD, IPT, iPhone etc),而家呢類產品好普遍,佢地既DAC部份會比ipod本身既強,原理係直接係IPOD取數碼訊號再解碼,簡單來說,iDevice就變左提供檔案,影響聲音既部份(dac, amp)就交俾呢d portable amp(其實嚴格來說不同機既數碼訊號有唔同,所以IPC同iPhone用vamp verza既聲會有dd出入),呢種產品最大賣點係俾一d鍾意同用開蘋果機既朋友,想提昇個source但又唔想轉會玩其他牌子/ 大陸機,咁呢D機就可以保留番你用開既蘋果機(甚至電話)既介面,支援既檔等,而又有高質既前端

vamp verza本身不用再接amp,hp-p1就有line out,想再提昇可以接amp,但因為hp-p1本身amp部份都很好,接不接amp就看樓主你接不接受到咁多舊野

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

bertram 發表於 2013-6-5 13:10
其實535R D聲, 我都好鍾意, 鍾意佢既高分析力, 但無奈係音場不足,
加上呢個係我第一次買既高級耳機, 其實升 ...

師兄呢個係一個好問題,應該係好多朋友既升級煩惱
如果你喜歡的音樂類型比較集中,咁我覺得下一隻係升級(即係535r既特性強化為主),係正路,到遲d你覺得想有多d口味,先入其他機都ok
但如果你喜歡唔同既音樂,同喜歡好多唔同既演釋方式,我會建議你入隻唔同取向既耳機,看你喜好,實在有好多choice都可以考慮,我估師兄係覺得聽535r覺得有少少膩,想玩d刺激野?
至於平衡路線,我覺得值得有一對平衡既耳機來做下ref,但不用刻意把535R變成很平衡,535r既調音魅力應該係師兄你鍾意既野,係咪 ?

如果同535r感覺完全唔同既機,其中一個考慮可以玩下動圈耳機,例如Sony EX1000,應該會有新刺激感覺