設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: shc34

[請教] 點upgrade可以令播放背景更靜

專業玩家

Wilmer威馬 發表於 2013-6-4 11:13
你講返你用咩電腦先?Desktop 定 notebook?如果係 desktop,廠機定係組裝機?

組裝desktop

銀級玩家

shc34 發表於 2013-6-4 11:15
組裝desktop

有冇可能用 notebook?

專業玩家

Wilmer威馬 發表於 2013-6-4 11:17
有冇可能用 notebook?

有時會用pc 打機
所以都係想用desktop {:9_434:}
我部notebook太慢

銀級玩家

shc34 發表於 2013-6-4 11:19
有時會用pc 打機
所以都係想用desktop  
我部notebook太慢

你先試兩樣野:
1)前面有師兄講過,rip 過 d 歌,可以先 rip 幾首熟 o既當比較,rip 做 wav,唔好用 mp3
2)搵下邊個插掣同你套 hifi 係分開總掣(如果唔知,可能要開住所有電器響總掣箱逐個掣打一次試),將電腦同 mon(電視)跟部 amp 分開插電。

你試左再 report 下效果,先再幫你諗點樣對症落藥。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

beerboy 發表於 2013-6-4 11:11
傑神這有錢人係有d特別偏好.....

O I C
有錢多好……..俗語有云:有錢使得鬼推磨!
傑總就…. 有錢屎得嘈音都變天籟之聲
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

chuwing 發表於 2013-6-4 11:46
O I C  
有錢多好……..俗語有云:有錢使得鬼推磨!
傑總就…. 有錢屎得嘈音都變天籟之聲{:6_12 ...

毛錯。傑神的神音已經唔雖要理會環境了。
No Music No Life

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

beerboy 發表於 2013-6-4 12:01
毛錯。傑神的神音已經唔雖要理會環境了。

我D窮人就慘啦 !愈搞套機就覺得愈嘈;搞完個荷包就愈乾;愈乾就覺得套機愈嘈;跟住又再搞搞佢;技安的人生就係咁…..在下三度不間斷地無止境地輪轉
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

chuwing 發表於 2013-6-4 12:16
我D窮人就慘啦 !愈搞套機就覺得愈嘈;愈搞個荷包就愈乾;愈乾就覺得套機愈嘈;跟住又再搞搞佢 ...

你enjoy這惡性巡環,幫你唔到.....
No Music No Life

進階玩家

Ching,我都係用CAS,亦無大量金錢比我去upgrade各樣野。

如果最少實際變動前題下,rip做其他format(非mp3)對聽既質數應該有提升。

另外可以試下從電腦個player著手。我用mac機,之前試過amarra,audirvana同jriver。最後覺得amarra聽出黎靜d,所以揀左amarra。

可以考慮下。
CAS
Mac Mini  >(Zonotone 6N USB 2.0)> Mini USB DAC  >(秋葉原 AB-5408)> AV123 X-AMP >> Tannoy Mercury F1

專業玩家

CD 機

http://www.marantz.com.hk/tch/Pr ... yMedia#.Ua2i1NLX8ZA

個size 唔大我應該放得落
睇落唔錯
有無ching用過 ?