設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: shc34

[請教] 點upgrade可以令播放背景更靜

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

chuwing 發表於 2013-6-4 00:39
係Ga Lester Ching ; 不過我覺得樓主現有器材用$7000蚊升級靚聲應該可以;不過要昇華到....靜 ;
要..大 ...

技安兄,我講真架, ching 個題話想要"背景更靜" 呀

一般人聽歌只會去到90 DB, (tomtom 除外), 過左90 已經是disco 級的音量, 而香港家居一般吾會太靜, 有40DB已經很好,

90-40 得番50DB, 如果冷氣機吾生性上到去50DB  90-50 就得番40, 幾好器材都發揮吾到,你平時行音響店時可留意下, 有些試音室一行入去特別靜, 係果度試咩都正好多, 所以話70%環境 30%器材係真架.

其實projector 都係一樣啦, 部機D黑位做得點好點好但你吾關燈睇真係好極有限, 除非你部projector 可以去到成萬流明,比人日光日白做roadshow 果D 啦

又例如你用一個300蚊既普通 earphone, 無咩特別隔音設計, 你用佢在地鐵聽歌真係好受罪, 回到家夜深人靜再試下,又ok wor

講番呀ching, 我吾知佢而家套野咩料,不過見佢又無位又無咩筆直, 最好當然係玩耳機啦, 如果係都要玩hifi 7000蚊換部分體冷氣, 比多10DB 佢,其實 c/p 好高架, 當然如果佢忍到吾開冷氣就無所謂啦

Kerll s300i spec:

Frequency response
20 Hz to 20 kHz +0, -0.14 dB
<2 Hz to 110 kHz +0, -3 dB

Signal-to-noise ratio
>84 dB, wideband, unweighted, at maximum gain, referred to full power output
>93 dB, "A"-weighted

....

評分

參與人數 3威望 +25 金錢 +25 收起 理由
eviroboy + 10 + 10
shc34 + 5 + 5
喜喜天使 + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Lester 發表於 2013-6-4 08:13
技安兄,我講真架, ching 個題話想要"背景更靜" 呀

一般人聽歌只會去到90 DB, (tomtom 除外), 過左90 已 ...

LesterChing明白曬 !我舊屋用窗口機好嘈 ;所以新居轉用分體冷氣!
可能我唔會了樓主意思;以為佢想....音樂背景寧靜
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

銀級玩家

chuwing 發表於 2013-6-4 09:01
LesterChing明白曬 !我舊屋用窗口機好嘈 ;所以新居轉用分體冷氣!
可能我 ...

你冇誤會,睇返係樓主所有 post,係樓主冇正面講佢係想「可以做到hifi店舖播放時, 背景寧靜的效果」果個「背景寧靜」,到底係環境背景定係音樂背景,因為如果按文法去理解,樓主係話「可以做到hifi店舖播放時」、唔係話「可以做到行入hifi店舖時」,即係既可能講緊環境背景、亦可能講緊音樂背景,所以呀大師佢雖然有 point、冇教錯路,但係其實佢自己都係斷估樓主想要乜

評分

參與人數 2威望 +15 金錢 +15 收起 理由
shc34 + 5 + 5 絕對認同
chuwing + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Wilmer威馬 發表於 2013-6-4 10:37
你冇誤會,睇返係樓主所有 post,係樓主冇正面講佢係想「可以做到hifi店舖播放時, 背景寧靜的效果」果個 ...

我知佢講既一定係器材,吾係環境,不過我是旦估佢個冷氣機吾係分體,點知真係比我估中 就係咁簡單

一個不静的環境不會放到静的音樂,因為人耳得一對

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

Lester 發表於 2013-6-4 10:55
我知佢講馬既一定無器材,吾係環境,不過我是旦估佢個冷氣機吾係分體,點知真係比我估中 就係咁簡單

一個不 ...

其實係的。我仲好記得夏天在傑神家聽歌.....佢部死人冷氣....一開就真係妖涼三日....
No Music No Life

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

你冇誤會,睇返係樓主所有 post,係樓主冇正面講佢係想「可以做到hifi店舖播放時, 背景寧靜的效果」果個 ...

Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

beerboy 發表於 2013-6-4 11:02
其實係的。我仲好記得夏天在傑神家聽歌.....佢部死人冷氣....一開就真係妖涼三日....  ...

你地有錢人D冷氣唔係應該好靜ge咩?

專業玩家

唔係好知點形容
大致上係ching你所講的意思
hifi舖有時試緊d 好野時
佢地個volume開得ok大, 但係個background 唔會有細微的聲 (唔知係唔係叫做noise ?)

照計本身hifi上樓舖個環境都幾靜
佢地開到大聲, 但係留意唔到佢播放時background 有細微的聲 {:9_428:}
個feel好正

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

chuwing 發表於 2013-6-4 11:07
你地有錢人D冷氣唔係應該好靜ge咩?

傑神這有錢人係有d特別偏好.....
No Music No Life

銀級玩家

shc34 發表於 2013-6-4 11:11
唔係好知點形容  
大致上係ching你所講的意思
hifi舖有時試緊d 好野時

你講返你用咩電腦先?Desktop 定 notebook?如果係 desktop,廠機定係組裝機?