設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: LCPD

[AV擴音機] ONKYO 3010 出現 no signal 問題,煩請各師兄幫手!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

keke323 發表於 2013-5-21 20:43
ching....我岩岩問左個 fd.....真係唔好彩喇....我個 fd 都有買 818 /5010....但可以好肯定係得一行膠紙  ...

我果部係一邊開過,嚇死我,
仲心諗今次pk喇,
因為我係偷運入境…
亦都係得一行膠紙。

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

bigair 發表於 2013-5-21 21:38
我部818都有no signal既況,我估係hdmi要認器材,所以要等,如果先開BDP & TV就一開始係hdmi start up
但有 ...

似乎no signal呢個問題係好多Onkyo玩家都有喎,
師兄呢個情況出現左幾耐?
而小弟部AMP都係顯示HDMI START。
今晚亦試過開另一部BDP試,結果一樣,
再將两部BDP對調,結果一樣,
一部插PC個位,一部插BD個位,
再對調都一樣,
我估都係AMP既問題多了。

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

LCPD 發表於 2013-5-21 22:25
而小弟部AMP都係顯示HDMI STAR ...

係呀!!!!!冇錯呀!!!!!!我好有信心三年內我部818已經氣絕身亡
CA x Klipsch

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

bigair 發表於 2013-5-21 21:38
我部818都有no signal既況,我估係hdmi要認器材,所以要等,如果先開BDP & TV就一開始係hdmi start up
但有 ...

"試過兩次睇睇下電影,突然黑左畫面,無聲又無畫,等左幾秒後又有返無事"
呢個情況我都有試過...我估係電流問題影響左 hdmi
因為通常呢個情況都係發生係我屋企咁岩有電器開關先會出現
【苦盡甘來】

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

keke323 發表於 2013-5-21 23:02
"試過兩次睇睇下電影,突然黑左畫面,無聲又無畫,等左幾秒後又有返無事"
呢個情況我都有試過...我估係電 ...

我唔係,我同太座坐定定睇戲,突然發生
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

銀級玩家

keke323 發表於 2013-5-21 20:13
好簡單....ching 你見到有兩行膠紙.....如果本身有 onkyo logo 既話...咁第一行一定有 onkyo logo 既 {:6 ...

我未見過Onkyo D 機有onkyo logo膠紙

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

bigair 發表於 2013-5-21 23:21
我唔係,我同太座坐定定睇戲,突然發生

咁就唔清楚....其實係咪電流影響我自己都唔 sure....
不過有時咁岩有電器開關所以我係咁估...唔知係咪干擾
【苦盡甘來】

3萬

白鑽玩家

- KK-

calvincjsa 發表於 2013-5-21 23:31
我未見過Onkyo D 機有onkyo logo膠紙

因我未用過 onkyo ...所以唔清楚....
不過岩岩問過了....原來係無 logo的
【苦盡甘來】

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

我買部5010時都無架

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

LCPD 發表於 2013-5-21 22:25
而小弟部AMP都係顯示HDMI STAR ...

我曾經用過818有出現過開機問題,我時常常開AMP>BLURAY PLAYER,有時會有NO SIGNAL出現,不過好少會出現,但有好似CHING部3010咁多問題,我都係RESTART部AMP就冇事,之後轉用左5010就完全冇問題.
其實我知道ONKYO機HDMI份件好多時有問題,消息來自影音店老闆,佢話如果買安記水貨就用平左嘅錢買佢HDMI有冇問題,如有問題HDMI份件要成組換,所以CHING用緊係行貨就最好盡快維修,好過個心形住形住.