設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: slck01234586

[討論] Post76上水粉嶺C-Hing群組

關閉 [複製鏈接]

專業玩家

唔該晒各位C-HING既提點, 小弟就唔諗喇叭住, 先喺D唔使點用錢既地方着手試下先, 唔該晒各位既寶貴意見

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

nigo1517 發表於 2013-5-4 17:54
其實Ls50只有靚仔同靚仔 睇戲差 聽歌普通。 唔好怪我講野直

你講中我心聲,我覺得LS50真係好一般,
不過有樣睇法唔同,我覺得佢個外型好唔掂!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SkyGeo + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

ATOLL IN200
MARANTZ  SA-15-S2 BLACK EDITION
PIONNER LX76
SONY HX750 55吋
OPPO 93
前置 ELAC 244BE
中置 KEF R200C
後置 MUSIC PRO
重底音 Velodyne  SPL800 i

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

tennishk 發表於 2013-5-4 21:28
你講中我心聲,我覺得LS50真係好一般,
不過有樣睇法唔同,我覺得佢個外型好唔掂! ...

呢D野各花入各眼喇
不過我認同你

專業玩家

我用緊的, 但返而覺得, 就咁放喺一張無野放既枱面上就好靚, 一放上腳架就一D都唔靚, 同好後悔買錯野, 早知網上D人話落腳架先好聲, 直情買座地好過, 大家用既位都係差唔多

黃金玩家

slck01234586 發表於 2013-5-4 21:39
我用緊的, 但返而覺得, 就咁放喺一張無野放既枱面上就好靚, 一放上腳架就一D都唔靚, 同好後悔買錯野, 早知 ...

咁我又覺得唔好咁唸
座地同書架真係完全兩樣野
咁比唔係好公平
同埋宜家係聽音樂玩Hifi
唔係玩視覺藝術哦

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

試下Atohm S2.0

專業玩家

師兄你部el34 pp 根本釘唔住D座地,低音會好肥,如果你唔換amp,你買番書架啦,LS50係咁聲,你聽得出總好過聽唔出,當比學費啦,你可以去聽下 harbeth 7es or spendor  sp2/3 r 好可能係你要搵的聲,都算夾你部amp

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

CHING 其實要改善
最緊要係認清而家自己個問題係邊
有好多可能
1. 你個環境
2. 你D器材配合
3. 你對喇叭未開聲

其實本身LS50有以下問題

1. 唔易推
2. 好難開聲 (我見過一間舖頭個老細簡直想掉左對野出門口, 未開聲根本趕客)
3. 金屬單元本身就易硬聲

我見到好多CHING都追捧呢對SPK
老實講我自己聽過幾次
都唔太建議麻木去買呢對喇叭
除非你好有自信
及打算好一段時間都唔用佢呢聽歌
我聽過幾次用AUDIA FLIGHT 前後級推
級數就高
但聲音都係唔吸引

我識得幾位CHING聽完都完全冇興趣買呢對野而改行買左其他喇叭
推得出聲同推到見得人係兩固事呀!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SkyGeo + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD
SPK: B&W PM-1
INT AMP: CA 840
blackcat usb,ic,sc

鑽石玩家

底音勁有過頭有冇試過睇說明書咁塞棉花呀!?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

我雖然無認真去聽過喱對喇叭
但我試過行影音店o既時候...有人試緊LS50...我o係後面八卦聽左一陣
當時我覺得音色都唔錯...但係有樣野同樓主剛剛相反
就係我覺得低音唔多夠...可能係影音店空間比較大o既關係啩?...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money