設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: slck01234586

[討論] Post76上水粉嶺C-Hing群組

關閉 [複製鏈接]

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tomtomsuccess 發表於 2013-5-9 04:59
我4312書架嚟姐, 好過d 幼身音柱啦, 唔係座地就好呀。不過呢隻書架變態地大姐。 ...

4312唔算大呀 80~90年代12吋單元才是喇叭standard 的起跳
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Gorgeous 發表於 2013-5-9 00:56
無錯係有好多人細屋玩大喇叭, 但係你話細屋好適合用大喇叭已經好難得人認同  

...

原來樓主有成百五呎玩呀
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

32th post廳一百五十呎到, 喺廳聽的

樓主你個廳長闊高係幾多?你對喇叭擺位係點?認真,其實你都百五呎廳的話,其實一早唔應該買書架。

1st post"上個月買左對LS50黎聽歌, 唔係話唔好聲, 但硬係覺得怪怪地, 個低音係幾勁, 吓吓打心口, 但唔知係咪低音太好既關係, 攪到聽落中音同高音好似唔夠聲好薄咁, 同唔知係咪因為書枱喇吧既關係, 聽落硬係唔夠開摥, 跟手上網睇到有對座地喇叭Sonus Faber Toy tower好似幾好咁, 唔知各位C-HING覺得LS50上Sonus Faber Toy tower呢個決定好唔好呢? 有無人幫到我? 救高手指敎指敎~"

書架喇叭都可以好開揚,視乎環境、擺位。座地亦唔一地有你所講既野,睇你點玩、點擺。

6th post電腦ITUNES, 自己喺ITUNES轉既AIFF檔, AIRPLAY去marantz CR603, 再落胆機度...

唔用CAS既話,你有無CDP,有試下比較下兩者既分別

9th post我用緊的, 但返而覺得, 就咁放喺一張無野放既枱面上就好靚, 一放上腳架就一D都唔靚, 同好後悔買錯野, 早知網上D人話落腳架先好聲, 直情買座地好過, 大家用既位都係差唔多

如果你覺得唔放腳好聲D,咪唔好放腳囉,但唔用腳,你放對喇叭係邊?有無落釘?

30th post其實我越聽都越覺得我屋企可以買對座地, 依家聽D音塲同氣勢硬係差DD咁, 由其係演唱會, POP, 快歌同交響樂, 不過要借V8返黎試下有無好D先諗換唔換喇叭, 始終對LS50唔係唔好, 只係差D啫

如果你係聽演唱會, POP, 快歌同交響樂,即係差唔多雜食
演唱會同交響樂對喇叭同AMP既要求都好,佢地都係大編制既音樂會
以一對5又1/4寸既喇叭,可以俾到你好澎湃的感覺好難
所以點解樓上咁多師兄會講JBL、Yamaha (12寸三路)
恕我直言,對喇叭唔match你聽歌既口味

最毒既做法係:
親新新淨淨放曬你手頭既器材,重新再建立過個系統啦
你有百五呎廳,唔好浪費左佢
不過見你話有小朋友,玩hifi都係量入為出喇

評分

參與人數 3威望 +13 金錢 +10 收起 理由
slck01234586 + 1 精彩報告
terryc + 10 + 10 絕對認同
baki1105 + 2 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

patkwok 發表於 2013-5-9 09:22

樓主你個廳長闊高係幾多?你對喇叭擺位係點?認真,其實你都百五呎廳的 ...

師兄回覆詳盡,直頭可以令樓主毒發入骨添呀!

黃金玩家

terryc 發表於 2013-5-9 10:11
師兄回覆詳盡,直頭可以令樓主毒發入骨添呀!

我只係希望樓主唸得透徹一D ,同埋唔好曬時間
我講既未必岩曬架

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

patkwok 發表於 2013-5-9 10:24
我只係希望樓主唸得透徹一D ,同埋唔好曬時間
我講既未必岩曬架

師兄太謙了!

小弟真心認同「紅色字」建議,可令樓主從頭上路外,而洗較少成本

黃金玩家

terryc 發表於 2013-5-9 10:30
師兄太謙了!

小弟直心認同「紅色字」建議,可令樓主從頭上路外,而洗較少成本  ...

因為我正邁向此途

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

無毒不丈夫.

專業玩家

patkwok 發表於 2013-5-9 09:22

樓主你個廳長闊高係幾多?你對喇叭擺位係點?認真,其實你都百五呎廳的 ...

重新清牌

高級玩家

slck01234586 發表於 2013-5-9 12:21
重新清牌

Ching狠D喇,我之前都同你一樣
最後都係差不多全部野換哂