設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: slck01234586

[討論] Post76上水粉嶺C-Hing群組

關閉 [複製鏈接]

黑鑽玩家

Lester 發表於 2013-5-8 16:28
順帶一提, 最近學左樣新野, 就係 旦機一般推 大ohm數 喇叭較好, 不過ohm數是會跟HZ變化的要睇圖不能用一 ...

Ching有見地. 聽講LS50個impedance 唔係正正8 Ohm, 真正ohm數睇個frequency range. 高音個節 5~6 ohm, 中低音就4 ohm. 所以KEF話25~100W推得掂係咁解. 86dbm只係係8 Ohm時d指標.

Quote ---------
KEF states amp requirement as 25-100wpc, and while they might struggle with a 25wpc amp, they absolutely do not require a 200wpc amp for any room short of a banquet hall.

You're focusing on the wrong things here.

The LS50 might have relatively low sensitivity, but they are also not being very accurate with their nominal 8ohm rating. If you look at sterophile's measurements you will see that they are closer to 5-6 ohm for most of the treble, 4 ohm at points in the bass and lower mid range. There are three peaks topping at 12ohm, 13ohm and one off the chart, but they are speakers that draw relatively high current.

Short of weedy amps, you should think more about current delivery than just wattage. It's much more important that the amp you chose is comfortable managing a 4 ohm load. I wouldn't worry too much about the amp being a renowned master of low impedance, but would avoid pairing them with a cheap receiver, regardless of what voltage it can churn into an easy 8 ohm load. If the amp doesn't quote a 4 ohm rating in its marketing materials, avoid it for sure.
-----------------------

信唔信就你話了...
http://www.head-fi.org/t/646016/ ... ith-the-kef-ls50/15

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
sunboy + 50 + 50 一定要加分

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

myblue 發表於 2013-5-8 22:57
Ching有見地. 聽講LS50個impedance 唔係正正8 Ohm, 真正ohm數睇個frequency range. 高音個節 5~6 ohm, 中 ...

嘩,原來咁架

slck01234586 ching, H34 好似有得選4ohm/8ohm speaker out 架wor, 不如你試下插4ohm 睇下有無幫助 ?

評分

參與人數 2威望 +13 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10 絕對認同
slck01234586 + 3 一定要加分

查看全部評分

黑鑽玩家

都係個句,對喇叭買佐返棃,慢慢調教下,遲d會有驚喜。最多到時唔like,我幫你收佐去。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

一吋長, 一吋強. 師兄, 如你不信, 可以搵件男性黑人一齊除褲.

評分

參與人數 2威望 +13 金錢 +10 收起 理由
slck01234586 + 3 超正!

查看全部評分

CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

專業玩家

Lester 發表於 2013-5-8 23:06
嘩,原來咁架

slck01234586 ching, H34 好似有得選4ohm/8ohm speaker out 架wor, 不如你試下插4ohm 睇下 ...

最衰咁夜先知, 聽朝有時間試下先~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

樓主, 我睇晒d post.  我雖然冇用LS50(送都唔會用, 因太細隻). 但發覺回你POST嘅人, 好似冇MELODY 用家。
Melody 幾好聲, 但聲音比較慢, 所以低音本身會教肥。 你聽到低音好重, 呢d 係melody 嘅聲。你用手機聽下D好快嘅歌, 記住節拍, 低音, 再開套機聽下, 隨時低音失控亂晒籠, 記住數拍子。

如我話LS50好癈, 係唔公平, 雖然唔係我杯茶。 好明顯係LS50 唔夾melody, 我勸你都唔好side錢買線去調佢啦。 干趣新新淨淨放咗佢啦。

你返大陸走轉啦, 我係大陸最常見係melody推JBL,  係好聲架。 如你想低音有線條, 中高令,YAMAHA  啦。竹戈

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
siukit_siuhan + 10 絕對認同

查看全部評分

AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK

一生追求冷硬標

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我以前入melody super 34, 推b&W DM602S3, 再換TOY TOWER,  再換JBL. 最後聽返石機, 放埋MELODY. 成個過程, 五個月。你諗下換AMP 定SPEAKER.

一生追求冷硬標

專業玩家

tomtomsuccess 發表於 2013-5-9 00:14
我以前入melody super 34, 推b&W DM602S3, 再換TOY TOWER,  再換JBL. 最後聽返石機, 放埋MELODY. 成個過程 ...

我都唔知點算, 比你地講到個心囉囉亂, 睇黎都係要應你果句, 音響窮三代, 交下學費先, 煲下, 換下, 石換胆, 胆又換返石, 書枱換座地, 座地又換返書枱, 雞線轉靚線, 靚線又換返雞野, 到最後睇下自己想用咩野, 這過程應該都避無可避了...不過, 應該唔會五個月內吧 又為...

我有鬼咁既財力咩

專業玩家

tomtomsuccess 發表於 2013-5-9 00:14
我以前入melody super 34, 推b&W DM602S3, 再換TOY TOWER,  再換JBL. 最後聽返石機, 放埋MELODY. 成個過程 ...

又或者, 等C-HING放對JBL咪得囉, C-HING五個月內換左幾對喇吧, 呢對, 應該都用不起過一年吧~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

slck01234586 發表於 2013-5-9 00:28
又或者, 等C-HING放對JBL咪得囉, C-HING五個月內換左幾對喇吧, 呢對, 應該都用不起過一年吧~  ...

唔放住啦。 你可以台部34嚟我度試下囉。 我依家套嘢聽咗大半年, 都ok, 遲下先痕換嘢, 呢排多嘢做冇心機。

一生追求冷硬標