設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: louis001

[AV擴音機] 鬼妹 Cambridge 751r 用家包膠

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

MarkKwok 發表於 2013-7-1 19:21
秋記幫人整線應該係要收費架喎

我以前去秋姐買條中置線+蕉插,佢冇收$幫我整喎,唔通依家變咗

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

各位用751R嘅師兄,我個remote 唔work,電池冇錯方向,係咪有問題定我未set好,但remote應該唔使set㗎,求救

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Stanley5387 發表於 2013-7-1 15:18
Louis 施苦: 其實我套 AV amp 係邀請香港代理 - 威達親自上門幫我以音壓錶喺現場調教,而設定方法就如前 ...

......其實我套 AV amp 係邀請香港代理 - 威達親自上門幫我以音壓錶喺現場調教,而設定方法就如前言以 75 db 為準則所以唔再重覆。 至於調教後點解我仲會喺 centre 同 subwoofer 度加嘢?........

==> 威達親自上門現場調教, 是否要另外比錢 ??? or 有其它原因 ???

==> 可否影張 Photo of  AV Amp setting 分享一下 ?? (e.g. Front = ??? Hz , Center =??  Hz , Surrond = ?? Hz)

==> 我用 MultEQ XT32 Setting,  auto Set -up  Front , Cneter , Surround 低頻去到 40Hz or 50Hz
==>  我用 KEF IQ30 書架喇叭, 心裡在想, 這結果 書架喇叭 IQ30能應付嗎 ??  
==> 40 Hz , 分分鐘 Subwoofer 都出唔到 咁低頻?? )

My details setting:
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... p;extra=&page=1

Amp: Marantz 7012  (JPS 紅腸+I2P白金屎) ,後級 : Rotel ,LY206-2
Blu-ray : Oppo (I2P 冰白金屎) HDMI AQ & Sony / RCA Oyaide PA-02;
Spk: LR Tannoy ,C Dali, S KEFQ800DS, SB Dali, Sub Sunfire

黃金玩家

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

黃金玩家

ming415 發表於 2013-7-1 22:47
各位用751R嘅師兄,我個remote 唔work,電池冇錯方向,係咪有問題定我未set好,但remote應該唔使set㗎,求 ...

唔WORK 既意思係冇反應   remote 應該係唔駛set 就有反應 再唔得師兄打去代理問下好的

科林玩家

Louis兄:其實我係Y記粉絲尼嘅!講真你寫嘢都幾中肯呀,又願意教人,試過好嘢又出post同大家分享,真係好難得,唔好因為小小批評而氣餒呀,我支持你呀!

黃金玩家

Bigbig185 發表於 2013-7-2 01:20
Louis兄:其實我係Y記粉絲尼嘅!講真你寫嘢都幾中肯呀,又願意教人,試過好嘢又出post同大家分享,真係好難 ...

多謝師兄 其實都係各抒己見 我成日強調
袛要係理性討論同分享 我都會支持
無人係絕對岩同錯 袛有通過討論同追求真相既測試先可以搵到心中答案 大家共勉之

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

黃金玩家

黃金玩家

louis001 發表於 2013-7-2 09:13
多謝師兄指導 -43 我會自行測試 結果都會在心中 唔會公開 都係個句 大家各自修行吧 ...

本來不打算公開測試結果 但經過反覆測試 同打左去代理問左個原理後 發現如下可以分享下

1 音量SET -43 去測試 pink noise 係我個設定 係測試出 中置76-77db 前置約75-76db 其餘聲度係約75db
(呢個係我自己已經set 好既設定黎 袛係用黎試下個 pink noise 我自己係以中置為主 其它聲度以中置音量為主黎SET )

2 叫另外有751R既師兄用以上音量 -43 作測試同設定後 用家回覆 以下係原本覆術
(我覺得好得 前後連貫好左 最基本前置的聲返返黎)
(WOO 試阿卂達 D龍叫有氣有力 正呀 路易兄我有開EQ但無開light 因覺得開light 有失真)
(依家個pa sub 都有返反應 之前set 到10都無料到 重諗緊鬼妹係米唔好切呢個設定鬼妹要大切先得~~ 得左 爽呀)

所以我有以下推斷

-43 呢個音量係CA 基本測試 pink noise 設定黎 各位師兄可以試下

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
evan24hk + 9 + 9 一定要加分

查看全部評分